Няма бебе, което да не плаче. Колкото и да ни се иска бебето винаги да лежи кротко и да гука в кошарката, истината е, че през първите месеци можем да очакваме по цели 2-3 часа плач на ден и това е съвсем нормално.

Плачът е основна форма на комуникация за бебето. Това е единственото средство, с което то разполага, за да ни покаже, че има нужда от нещо. Понякога е лесно да отгатнем каква е тази нужда, а понякога сякаш нищо не може да го утеши.

В тази статии ще ви помогнем да разберете по-добре причините за бебешкия плач и ще ви дадем ценни насоки как да се справяте с него. Ще ви кажем какво наистина помага и какво не бива да правите.

Най-важното е винаги да откликвате на плача на вашето бебе. Не го оставяйте да се наплаче, за да му мине, и не си мислете, че плачът развива белите му дробове. Това са митове, отречени от специалистите. За да имате здраво, спокойно и независимо дете в бъдеще, бъдете готови да го обгрижвате, гушкате и успокоявате безброй пъти, докато е още напълно зависимо бебе.

Помнете, че бебетата плачат най-много през първите 3 месеца, след което плаченето значително намалява.

За какво плаче бебето?

Най-общо казано, бебето плаче, защото се нуждае истински от нещо. То никога не плаче просто ей така, за да хитрува или манипулира. Неговият плач е инстинктивен и първосигнален. Затова не му се сърдете и в никакъв случай не го пренебрегвайте от страх, че ще ви се „качи на главата“. Както вече стана ясно в предишните статии, бебето под 1 годинка дори не е развило способността да бъде разглезено (за разлика от по-големите деца).

Бебетата плачат по две основни причини. Едната е защото има някакъв физиологичен проблем – гладни са, уморени са, нещо ги боли, изпитват дискомфорт, ако им е прекалено топло или студено. Другият вид плач е поради емоционална нужда. Както нас възрастните, и те изпитват страх и гняв, нуждаят се от обич, близост и сигурност. Често двете нужди се преливат и ако не отговорим бързо на физиологичната потребност, бебето започва да плаче от страх, че е само.

В обобщение, бебето най-често плаче, защото:

…. е гладно.Коремчето на новороденото е малко и то може да огладнее дори, ако сте го хранили преди половин час.
… е уморено.Противно на логиката, преумореното бебе заспива трудно.
… му е прекалено топло или студено.По-вероятно е бебето да плаче от плетопляне. Прочетете още по темата тук.
… му е дискомфортно или неудобно.Има бебета, които не могат да търпят мокър памперс. Подсичането също може да е доста неприятно.
… го боли коремчето.Коликите и газовете са чест проблем в ранните месеци. Понякога бебето просто има нужда да се оригне.
… в обстановката има прекалено много стимули.Бебетата се превъзбуждат и разстройват, когато наоколо е прекалено шумно, има много хора или ярки светлини.
… иска близост.Бебето прекарва 9 месеца в утробата и след това дълго време дори не осъзнава, че е отделен човек от мама. То се чувства най-сигурно и в безопасност, когато усеща вашето тяло, дишане, биенето на сърцето ви, когато чува гласа ви.
… се самоуспокоява.През деня бебетата натрупват силни емоции и стрес от новите преживявания. Плачът им помага да се саморазтоварят. Дори в този случай обаче ви препоръчваме да не оставяте бебето да се наплаче само, защото то има нужда и от вашата утеха.  

Не се притеснявайте, ако не можете веднага да определите защо бебето ви плаче. Това умение е въпрос на ежедневна и многочасова практика. Всяко бебе е уникално по характер и отнема няколко месеца, за да опознаете достатъчно добре неговите сигнали.

Дали обаче съществуват универсални звуци, по които можем да разграничим защо бебето плаче? Да, според австралийския експерт Присила Дънстън има 5 основни вида бебешки плач и комбинация от звуци към всеки от тях. Нейната теория важи за първите 3 месеца след раждането, когато на родителите още им е трудно да се ориентират. Можете да чуете конкретните звуци към 5-те вида бебешки плач и още полезна информация във видеото на Ася Демирева по-долу:

Източник: Ася и Слънчогледите

Как да се справя с бебешкия плач?

Най-бързият и ефективен начин да успокоите плачещото бебе е да го гушнете и да му говорите нежно и напевно. Така му давате усещане за сигурност и подкрепа.

В никакъв случай не оставяйте малкото бебе просто да се наплаче само. Дори да знаете, че то е привидно добре, нахранили сте го и сте му сменили памперса, бебето плаче, защото има истинска нужда от вас. Това не е капризничене или глезене. За него е въпрос на оцеляване, а бебе, което живее в страх, че няма да оцелее, няма как да се развива пълноценно. Нашата задача като родители е да му вдъхнем увереност, че може да разчита на нас, за да започне то спокойно да опознава света.


Всичко това означава, че през първите 6 месеца бебетата изискват пълна отдаденост и бързо отзоваване от наша страна. Това не е лесно и често води до преумора. Ако бебето плаче много, обърнете се за помощ към близък човек, който временно да ви отмени. Татковците също могат да се справят чудесно с бебегледането и колкото повече време прекарват с бебето, толкова по-добре се научават как да го успокояват.

В помощ на родителите, предлагаме още ефективни методи за успокояване на плачещото бебе. Имайте предвид, че бебетата са различни и харесват различни неща. Опитайте и вижте кои от тези „трикове“ действат най-добре при вашето бебе.

  • Нежно и леко люлеене нагоре-надолу (а не настрани)


Много полезна за тази цел е така наречената фитнес топка, върху която може да седнете и гушкайки здраво детето, леко да го полюшвате.

Внимание! Никога не друсайте бебето, защото можете да причините сериозна травма на мозъка.

  • Носене на бебето в слинг-шал или ергономична раница


В тези присобления бебетата се чувстват на сигурно място, защото те наподобяват условията в утробата. Бебето се успокоява от близкия контакт кожа-в-кожа и от поклащането в ритъма на вашето ходене. Допълнителен бонус е това, че ръцете ви остават свободни.

  • Позата на д-р Робърт Хамилтън


Тази поза действа много добре, докато бебето е още малко и леко. Сгънете ръчичките на бебето пред гърдите му и ги дръжте здраво с едната ръка, докато подпирате дупето с другата ръка. Дайте опора на брадичката на бебето с пръсти, както е показано на картинката.  Дръжте бебето под ъгъл около 45 градуса и полюшквайте бебето, все едно ходи във въздуха. Цялото обяснение можете да видите тук.

  • Задействане на сукателния рефлекс на бебето


Бебето започва да смуче палеца си още в майчината утроба и това движение продължава да му носи комфорт извън нея. Удивително е колко бързо бебето се успокоява със сучене, биберон или просто чист пръст в устата (негов или ваш). Затова ако видите, че бебето си смуче палеца, не бързайте да го дърпате от устата му. На тази възраст това няма как да му навреди, а само да му помогне.

  • Бял шум


По време на бременността бебето свиква със звуците от утробата. Това включва най-вече звука от вашето кръвообръщение, който наподобява „шшш“. Затова след раждането, „шушкането“ и белият шум (като от ненастроен канал на телевизора) му действат успокояващо. В интернет можете да намерите много записи на бял шум.

  • Разходки навън


Много бебета обичат да се разхождат навън в количка или слинг, защото ритмичните движения и свежият въздух ги успокояват. Смяната на обстановката също може да повлияе положително както на бебето, така и на вас. Не се притеснявайте, ако времето е студено – просто облечете бебето добре.


Бъдете търпеливи и помнете, че това, от което бебето се нуждае най-много, сте вие и вашето внимание. Ако сте опитали всичко, бебето ви не спира да плаче и се притеснявате, най-добре е да се обърнете към лекар специалист. Продължителното плачене може да е сигнал, че бебето е болно. Следете за признаци като висока температура, отпуснатост, липса на апетит и друго необичайно поведение.

В допълнение, не забравяйте, че тези съвети се отнасят за бебето през първата година и в частност за периода до 6 месеца. С порастването децата постепенно придобиват повече механизми за справяне и тяхната нужда от самостоятелност се увеличава. След 6-тия месец може да започнете леко да отлагате намесата си в някои случаи. Например, ако знаете, че бебето недоволства от умора, дайте му известна възможност да се успокои и приспи само.

В следващата статия ще продължим темата с бебешкия плач, като този път ще се фокусираме върху един от най-мъчителните проблеми през първите месеци – бебешките колики.  


Източници:

https://parentacademy.bg/bebeshki-plach/

„Защо плаче бебето? И как можем да го успокоим.“ Ася Демирева от Ася и Слънчогледите.

https://www.nhs.uk/conditions/baby/caring-for-a-newborn/soothing-a-crying-baby/

https://www.madeformums.com/baby/excessive-crying-babies-0-to-3-months/

Заглавна снимка: Katie Smith от Unsplash


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог