В средата на зимния сезон, когато градусите обичайно падат под нулата, много родители изпитват притеснения да извеждат бебето или малкото дете навън. Излагането на студ обикновено се свързва с риск от простуди, настинки и подобни „мразовити“ болести.

Но дали наистина е по-добре да задържим децата вкъщи на топло и ако все пак решим да излезем, как можем да направим разходката в студа безопасна?

Според педиатрите излизането навън през зимния сезон само по себе си не разболява децата, а напротив – прави ги по-здрави. Ако се вземат необходимите предпазни мерки, излагането на ниски температури калява организма, укрепва имунната система и подсилва защитните й сили. Децата, които редовно прекарват време на студен и свеж въздух, са по-устойчиви на обичайните вирусни инфекции. През зимните месеци болестотворните микроби се разпространяват в изобилие в закритите и топли помещения с много хора, така че игрите на открито са чудесен начин да се избегне заразяване. А самите игри и движение навън, още повече когато е снежно, са не просто изключително забавни за децата, но и много полезни за развитието на техните двигателни умения, сръчност, въображение и общите им познания за заобикалящия свят.

Защо все пак трябва да сме предпазливи?

Разбира се, когато излизаме с бебе или дете на студено, трябва да имаме предвид физическите особености на малките приключенци. Бебетата и децата са по-застрашени от измръзване, защото с по-малките си размери губят топлината на тялото си по-бързо от възрастните, особено ако спрат да се движат активно. През първите месеци бебетата нямат добре развита терморегулация, което означава, че не контролират ефективно температурата на тялото си. Ако им е студено, например, те не могат да затреперят, за да се стоплят. За сметка на това обаче, бебетата разчитат на специален вид мазнина в тялото си, наречена кафява мастна тъкан, която отделя много повече топлина от типичната бяла мастна тъкан.

Актуални проучвания сочат, че кърмените бебета имат с пъти повече резерви от кафява мастна тъкан, в сравнение с бебетата на адаптирано мляко.

На инфарчервената снимка вляво се вижда кафявата мастна тъкан по гръбчето на кърмаче. С годините този тип мастни клетки почти изчезват.

Източник: https://anthrolactology.com/2019/06/26/the-beat-goes-on-human-milk-maintains-brown-and-beige-adipose-tissue-in-infants/

Какви са общите правила при излизане в студеното време?

Имайки предвид тази по-голяма уязвимост на малките от измръзване, трябва да съобразим престоя ни навън с възрастта и общото здравословно състояние. Ако бебето се е родило недоносено, например, е препоръчително да ограничим разходките на студено. Можем да сме по-предпазливи и ако бебето/детето още се възстановяват от боледуване. Продължителността на излизането също трябва да е съобразена с фактори като силата на вятъра и влажността на въздуха, които спомагат за бързото измръзване. Като общо правило, при температури от 0 до -10 градуса добре облечените деца могат да прекарат навън до 20-30 минути преди да се преместят на топло. Ако температурите са под -10 градуса обаче и духа студен вятър, измръзването на крайниците се случва много бързо и играта навън не е препоръчителна.

Внимание! Ползите от зимните разходки и игри навън важат само когато са на чист въздух. Има дни, когато нивото на фини прахови частици в София е опасно високо, особено през зимата. Тогава излизането навън по-скоро носи рискове за здравето и при възможност е по-добре да оставим децата вкъщи.

Как да изберем подходящо облекло за навън?

Златното правило тук е, че бебето/детето трябва да е с една дреха повече, отколкото ние сме облечени. Ако сме с тениска и пуловер, то детето може да носи една допълнителна блузка с дълъг ръкав. В случая на бебе в количка, допълнителният слой може да бъде топло одеялце.

Друго важно правило е, че няколко слоя дрехи са за предпочитане пред един. От една страна, въздухът между слоевете изолира по-добре от студа, а от друга страна слоевете могат по-лесно да се свалят или обличат при нужда. Трябва да имаме предвид и риска детето да се изпоти, което съчетано с влага и вятър довежда до още по-бързо охлаждане. Не бива да забравяме и шапката и ръкавиците. Добра идея е да носим резервни дрехи със себе си, като чорапи, ръкавици, панталонки и блузи, в случай, че другите се намокрят.

Какво да правим в случай на измръзване и хипотермия?

Можем ли да разчитаме на това, че детето ще следи състоянието на тялото си и ще поиска да се прибере на топло, ако му стане много студено? Не винаги. Малките деца често игнорират симптомите на измръзване, защото искат да продължат да играят. Затова ние редовно трябва да ги проверяваме и ако има някакви симптоми на измръзване, да ги приберем бързо на закрито и да им дадем нещо топло за пиене – чай, мляко, топъл шоколад или просто топла вода.

Най-застрашени от измръзване са пръстите на ръцете и краката, носа, бузите и ушите, тъй като са най-отдалечени от кръвообращението. Затова ако забележим, че кожата е побеляла или загубила чувствителност, трябва да влезем на топло и по възможност да потопим измръзналата част от тялото в топла (а не гореща) вода. Друг вариант е да поставим топла кърпа, докато кожата възвърне своя цвят. Този процес продължава около половин час и може да бъде съпроводен от болка, поради възвръщането на кръвообращението. Накрая подсушаваме измръзналото място и го покриваме с топли дрехи или одеяло.

Какво да не правим? Кожата не бива да се нагрява директно на печка, радиатор или сешоар, нито пък да се разтрива. Ако се появят мехури при по-тежки случаи, не бива да се пукат. Често срещано грешно схващане е, че измръзналата кожа трябва да се натрие със сняг – това може само да влоши състоянието.

При по-сериозно измръзване кожата става по-твърда, восъчна или сивкава. Следват се същите процедури и се прави консултация с лекар. Още съвети за оказване на помощ при измръзване на кожата можете да намерите тук.

При по-дълъг престой навън също трябва да внимаваме за начални признаци на хипотермия – състоянието, в което телесната температура пада под нормалната. Такива признаци са неконтролируемо треперене, посинели устни, тромавост, объркване, неясен говор. В такива случаи детето не бива да се долепя директно до печката или радиатора, а да се изсуши и след това увие с топли одеяла или дрехи. При сериозни симптоми на измръзване трябва да се потърси спешна помощ.

Не бива да се подценява и опасността от претопляне

В желанието си да предпазим децата от студа и настиването, може да залитнем в другата крайност – да прекалим с топлите дрехи и децата да „прегреят“, особено ако стоят навлечени вкъщи. Това състояние е особено опасно за бебетата, които както споменахме нямат добре развива терморегулация. Установено е, че претоплянето е един от факторите, които водят до повишен риск от синдром на внезапната детска смърт (СВДС).

Но как да разберем, дали на бебето му е топло или студено? Стъпалата и ръчичките не са добър ориентир, защото имат по-бавно кръвообращение и е нормално да са по-хладни на пипане. Най-надеждно е да проверим задната част на вратлето (тила) – ако там кожата е топла, значи на бебето му е добре. Ако е прекалено топла и влажна, значи сме прекалили с дрехите. Може да се ориентираме и по състоянието на бебето – претоплените бебета обикновено стават по-нервни и плачливи.

Ако забележим, че бебето/детето е зачервено, диша учестено или има ситен обрив около врата и гърдите, то трябва да го оставим облечено с нещо леко или да го заведем в по-студено помещение, както и да му дадем да пие повече течности.

По отношение на регулярната температура в стаята, педиатрите препоръчват през деня тя да бъде 20-22 градуса, а през нощта с няколко градуса по-ниска. Така бебета и децата се чувстват и спят най-добре. Прекалено високите температури изсушават лигавицата на носа и устата и предразполагат към разболяване.


И за финал – публикуваме едно прекрасно зимно стихотворение от Георги Авгарски, което може да прочетете на децата за настроение.

Ех, че време! Ех, че сняг!
– Георги Авгарски

Над тополки, над ели
ситен сняг вали, вали
и рекичката бъбрива
в снежен,
нежен
пух се скрива.

През долчини, през била
Баба Зима е дошла.

Бяла зима
ветровита,
мило кима
и ни пита:

— Имате ли вече всички
ръкавички
и шейнички?
А ушанки и ботушки,
да ви пазят от вихрушки?

Бяла зима
ветровита,
ту ни кима,
ту налита.
— Хиу, фиу! — буйно вее.
Духа,
буха
и лудее.
— Хайде, палавници малки,
направете си пързалки!


Ех, че време! Ех, че сняг!
Ех, че весел вик и бяг!

А какви са вашите любими игри в снега?

Източници:

http://www.jivotatdnes.bg/nachalo/news/zdrave/vnimanie-s-pretoplianeto-i-iznejvaneto-na-decata

https://anthrolactology.com/2019/06/26/the-beat-goes-on-human-milk-maintains-brown-and-beige-adipose-tissue-in-infants/

https://www.happiestbaby.com/blogs/baby/baby-overheating

https://www.med.upenn.edu/antibiotics/newsletters/2017_5.1_January.pdf

https://roditel.bg/parva-pomosht-za-deteto-pri-izmrazvane-i-hipotermia/

https://www.nationalgeographic.com/family/article/yes-you-can-get-your-kids-outside-when-its-cold

https://www.lullabytrust.org.uk/wp-content/uploads/factsheet-temperature.pdf


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“