Вярвате ли, че бебето може да бъдат разглезено от прекалено много внимание и гушкане?

Недейте! Това твърдение е твърде погрешно. Специалистите по ранно детско развитие дори предупреждават, че ако лишаваме бебето от грижа и ласки заради подобни страхове, ние му отнемаме шанса да се развива пълноценно.

В тази статия ще ви запознаем с истината зад този широко разпространен мит и ще ви обясним защо е вярно точно обратното – колкото повече нежност и грижа проявявате към своето бебе, толкова по-добре!

Бебето под 1 годинка е неспособно да манипулира

Част от мита за разглезването на бебето е представата, че бебето плаче нарочно, за да ни „манипулира“. Сякаш то плаче не защото има истинска причина, а само за да ни принуди да го носим на ръце и да изпълняваме неговите „прищевки“.

В действителност в тази възраст бебето още е твърде неосъзнато, за да умее да манипулира. В първите месеци то дори не се възприема като отделно същество. То не разбира, че движи собствените си ръчички и крачета, камо ли че с плача си може да ни контролира.

Бебето е водено единствено от съвсем истински, естествени и неотложни нужди – да бъде нахранено, защитено, близо до мама, обичано. Това е неговият инстинкт за самосъхранение. То няма нашата представа за време и пространство и ако мама я няма, дори и за малко, неговият страх е съвсем реален.

Едва на по-късен етап бебето започва да разбира малко повече за света и връзката между причина и следствие. То се учи постепенно, например с изпускането на играчката отново и отново. Преломният момент, в който бебето вече има известен контрол над поведението си и е готово да разбере нашето „не“ и „не може“, настъпва около първия рожден ден. Затова е най-добре да оставим притесненията относно възпитанието и разглезването за възрастта след 1 година.

Гушкането помага много на развитието на бебето

С раждането си бебето навлиза в един непознат свят, много по-различен от майчината утроба. То изпитва силна нужда да се чувства уютно и защитено. Ние инстинктивно знаем, че начинът да му създадем усещане за сигурност и обич, е да го гушнем, поносим, утешим с нежен глас и ласки.

Ползите от този вид близък контакт с бебето се потвърждават и от науката. Специалистите са единодушни, че цялостното развитие на бебето се предопределя от това дали ние откликваме на нуждите на бебето или ги пренебрегваме. Това включва нуждата от близост и комфорта на нашата прегръдка.

„Как родителите гледат детето през първите месеци и години влияе върху начина, по който мозъкът му ще се развива до края на живота му. Много гушкане, носене, докосване и люлеене – това очакват бебетата. Така те растат и се развиват по-добре.“

Професор Дарсия Нарваез, Университет на Нотр Дам

Какво по-точно е въздействието на нашата прегръдка? Например, когато докосваме и милваме бебето (така нареченият контакт „кожа-в-кожа“), ние спомагаме за изграждането на неговия мозък. Освен това, нашата усмивка, допир, глас, мирис и туптенето на сърцето го успокояват и му създават усещане за уют. Да не забравяме и значението на тези моменти за създаването на добра връзка между родител и дете, която ще го крепи в годините напред.

Така утешавайки бебето, ние му показваме, че може да ни има доверие и да разчита на нас. То има нужда от тази увереност в нашата подкрепа, за да може спокойно да изследва света около него и да развива своите умения. Нашата прегръдка е сигурното убежище, където то винаги може да се върне в труден момент. В последствие, благодарение на изграденото доверие в нас, детето става все по-уверено и в себе си и все по-самостоятелно.

Защо вашата прегръдка е толкова ценна за бебето?

✔ Понижава нивата на стрес и създава усещане за сигурност;

✔ Влияе положително върху умствените способности;

✔ Спомага за изграждането на здрава връзка с родителя, което е ключово за бъдещето емоционално и психическо здраве на детето.


Всички тези ползи доказват, че гушкането е не само „разрешено“, но и много необходимо. Ако се питате дали е добра идея да вдигате на ръце бебето всеки път, когато плаче, отговорът е да, най-вече във възрастта от 0 до 6 месеца. Тогава просто няма как да прекалите с вниманието. Разбира се, невъзможно е винаги да се отзоваваме „на секундата“ и с отрасването на бебето тази нужда намалява. То постепенно развива умения за саморегулация – учи се да се справя само.

Как се променят нещата след първата година?  

Нуждата на децата от ласки не спира след първата година. Прегръдките и топлото отношение помагат на децата да процъфтят, независимо от възрастта им, защото допринасят за това те да се чувстват сигурни и обичани. Когато пораснат, тези деца се превръщат в по-здрави, по-щастливи и по-спокойни възрастни, с по-добри умения да се справят с трудностите.  

Едновременно с това, след първата година е важно да започне плавното въвеждане на ясни правила и граници. Детето вече умее много повече и активно изучава света около него. За да го предпазим от опасните ситуации и за да го възпитаме добре, трябва да го научим какво е позволено и какво не. Ако всичко е позволено, то тогава вече наистина рискуваме да го разглезим. Затова ако не искате митът да се сбъдне, запазете многото гушкане, но и не угаждайте за всичко.

А как изглежда доброто поставяне на граници? Ще намерите полезни насоки по темата в статията по-долу.


Източници:

https://news.sanfordhealth.org/parenting/can-you-spoil-a-baby/

https://www.parents.com/baby/all-about-babies/science-proves-you-cant-hold-your-baby-too-much/

https://www.metroparent.com/newborn-care/should-you-pick-up-babies-every-time-they-cry/

https://raisingchildren.net.au/newborns/connecting-communicating/bonding/can-you-spoil-a-baby

https://moderniroditeli.com/bebe/grizhi-i-razvitie/razglezva-li-se-bebeto-ot-gushkane-i-nosene-na-ratse/

https://podobri.se/gushkane-vredno-li-e-za-bebeto/

https://babyology.com.au/baby/care/please-hug-baby-early-often-can-says-science/

https://www.news.com.au/lifestyle/parenting/babies/new-research-says-babies-should-be-picked-up-every-time-they-cry/news-story/ddd6ce7bdd91d671f9d5782dd88aff7a

Заглавна снимка: Isaac Quesada от Unsplash


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог