Няма бебе, което да не плаче. Колкото и да ни се иска бебето винаги да лежи кротко и да гука в кошарката, истината е, че през първите месеци можем да очакваме по цели 2-3 часа плач на ден и това е съвсем нормално.

Плачът е основна форма на комуникация за бебето. Това е единственото средство, с което то разполага, за да ни покаже, че има нужда от нещо. Понякога е лесно да отгатнем каква е тази нужда, а понякога сякаш нищо не може да го утеши.

В тази статии ще ви помогнем да разберете по-добре причините за бебешкия плач и ще ви дадем ценни насоки как да се справяте с него. Ще ви кажем какво наистина помага and какво не бива да правите.

Най-важното е винаги да откликвате на плача на вашето бебе. Не го оставяйте да се наплаче, за да му мине, и не си мислете, че плачът развива белите му дробове. Това са митове, отречени от специалистите. За да имате здраво, спокойно и независимо дете в бъдеще, бъдете готови да го обгрижвате, гушкате и успокоявате безброй пъти, докато е още напълно зависимо бебе.

Помнете, че бебетата плачат най-много през първите 3 месеца, след което плаченето значително намалява.

За какво плаче бебето?

Най-общо казано, бебето плаче, защото се нуждае истински от нещо. То никога не плаче просто ей така, за да хитрува или манипулира. Неговият плач е инстинктивен и първосигнален. Затова не му се сърдете и в никакъв случай не го пренебрегвайте от страх, че ще ви се „качи на главата“. Както вече стана ясно в предишните статии, бебето под 1 годинка дори не е развило способността да бъде разглезено (за разлика от по-големите деца).

Бебетата плачат по две основни причини. Едната е защото има някакъв физиологичен проблем – гладни са, уморени са, нещо ги боли, изпитват дискомфорт, ако им е прекалено топло или студено. Другият вид плач е поради емоционална нужда. Както нас възрастните, и те изпитват страх и гняв, нуждаят се от обич, близост и сигурност. Често двете нужди се преливат и ако не отговорим бързо на физиологичната потребност, бебето започва да плаче от страх, че е само.

В обобщение, бебето най-често плаче, защото:

…. е гладно.Коремчето на новороденото е малко и то може да огладнее дори, ако сте го хранили преди половин час.
… е уморено.Противно на логиката, преумореното бебе заспива трудно.
… му е прекалено топло или студено.По-вероятно е бебето да плаче от плетопляне. Прочетете още по темата here.
… му е дискомфортно или неудобно.Има бебета, които не могат да търпят мокър памперс. Подсичането също може да е доста неприятно.
… го боли коремчето.Коликите и газовете са чест проблем в ранните месеци. Понякога бебето просто има нужда да се оригне.
… в обстановката има прекалено много стимули.Бебетата се превъзбуждат и разстройват, когато наоколо е прекалено шумно, има много хора или ярки светлини.
… иска близост.Бебето прекарва 9 месеца в утробата и след това дълго време дори не осъзнава, че е отделен човек от мама. То се чувства най-сигурно и в безопасност, когато усеща вашето тяло, дишане, биенето на сърцето ви, когато чува гласа ви.
… се самоуспокоява.През деня бебетата натрупват силни емоции и стрес от новите преживявания. Плачът им помага да се саморазтоварят. Дори в този случай обаче ви препоръчваме да не оставяте бебето да се наплаче само, защото то има нужда и от вашата утеха.  

Не се притеснявайте, ако не можете веднага да определите защо бебето ви плаче. Това умение е въпрос на ежедневна и многочасова практика. Всяко бебе е уникално по характер и отнема няколко месеца, за да опознаете достатъчно добре неговите сигнали.

Дали обаче съществуват универсални звуци, по които можем да разграничим защо бебето плаче? Да, според австралийския експерт Присила Дънстън има 5 основни вида бебешки плач и комбинация от звуци към всеки от тях. Нейната теория важи за първите 3 месеца след раждането, когато на родителите още им е трудно да се ориентират. Можете да чуете конкретните звуци към 5-те вида бебешки плач и още полезна информация във видеото на Ася Демирева по-долу:

Source: Ася и Слънчогледите

Как да се справя с бебешкия плач?

Най-бързият и ефективен начин да успокоите плачещото бебе е да го гушнете и да му говорите нежно и напевно. Така му давате усещане за сигурност и подкрепа.

В никакъв случай не оставяйте малкото бебе просто да се наплаче само. Дори да знаете, че то е привидно добре, нахранили сте го и сте му сменили памперса, бебето плаче, защото има истинска нужда от вас. Това не е капризничене или глезене. За него е въпрос на оцеляване, а бебе, което живее в страх, че няма да оцелее, няма как да се развива пълноценно. Нашата задача като родители е да му вдъхнем увереност, че може да разчита на нас, за да започне то спокойно да опознава света.


Всичко това означава, че през първите 6 месеца бебетата изискват пълна отдаденост и бързо отзоваване от наша страна. Това не е лесно и често води до преумора. Ако бебето плаче много, обърнете се за помощ към близък човек, който временно да ви отмени. Татковците също могат да се справят чудесно с бебегледането и колкото повече време прекарват с бебето, толкова по-добре се научават как да го успокояват.

В помощ на родителите, предлагаме още ефективни методи за успокояване на плачещото бебе. Имайте предвид, че бебетата са различни и харесват различни неща. Опитайте и вижте кои от тези „трикове“ действат най-добре при вашето бебе.

  • Нежно и леко люлеене нагоре-надолу (а не настрани)


Много полезна за тази цел е така наречената фитнес топка, върху която може да седнете и гушкайки здраво детето, леко да го полюшвате.

Внимание! Никога не друсайте бебето, защото можете да причините сериозна травма на мозъка.

  • Носене на бебето в слинг-шал или ергономична раница


В тези присобления бебетата се чувстват на сигурно място, защото те наподобяват условията в утробата. Бебето се успокоява от близкия контакт кожа-в-кожа и от поклащането в ритъма на вашето ходене. Допълнителен бонус е това, че ръцете ви остават свободни.

  • Позата на д-р Робърт Хамилтън


Тази поза действа много добре, докато бебето е още малко и леко. Сгънете ръчичките на бебето пред гърдите му и ги дръжте здраво с едната ръка, докато подпирате дупето с другата ръка. Дайте опора на брадичката на бебето с пръсти, както е показано на картинката.  Дръжте бебето под ъгъл около 45 градуса и полюшквайте бебето, все едно ходи във въздуха. Цялото обяснение можете да видите here.

  • Задействане на сукателния рефлекс на бебето


Бебето започва да смуче палеца си още в майчината утроба и това движение продължава да му носи комфорт извън нея. Удивително е колко бързо бебето се успокоява със сучене, биберон или просто чист пръст в устата (негов или ваш). Затова ако видите, че бебето си смуче палеца, не бързайте да го дърпате от устата му. На тази възраст това няма как да му навреди, а само да му помогне.

  • Бял шум


По време на бременността бебето свиква със звуците от утробата. Това включва най-вече звука от вашето кръвообръщение, който наподобява „шшш“. Затова след раждането, „шушкането“ и белият шум (като от ненастроен канал на телевизора) му действат успокояващо. В интернет можете да намерите много записи на бял шум.

  • Разходки навън


Много бебета обичат да се разхождат навън в количка или слинг, защото ритмичните движения и свежият въздух ги успокояват. Смяната на обстановката също може да повлияе положително както на бебето, така и на вас. Не се притеснявайте, ако времето е студено – просто облечете бебето добре.


Бъдете търпеливи и помнете, че това, от което бебето се нуждае най-много, сте вие и вашето внимание. Ако сте опитали всичко, бебето ви не спира да плаче и се притеснявате, най-добре е да се обърнете към лекар специалист. Продължителното плачене може да е сигнал, че бебето е болно. Следете за признаци като висока температура, отпуснатост, липса на апетит и друго необичайно поведение.

В допълнение, не забравяйте, че тези съвети се отнасят за бебето през първата година и в частност за периода до 6 месеца. С порастването децата постепенно придобиват повече механизми за справяне и тяхната нужда от самостоятелност се увеличава. След 6-тия месец може да започнете леко да отлагате намесата си в някои случаи. Например, ако знаете, че бебето недоволства от умора, дайте му известна възможност да се успокои и приспи само.

В следващата статия ще продължим темата с бебешкия плач, като този път ще се фокусираме върху един от най-мъчителните проблеми през първите месеци – бебешките колики.  


Sources:

https://parentacademy.bg/bebeshki-plach/

„Защо плаче бебето? И как можем да го успокоим.“ Ася Демирева от Ася и Слънчогледите.

https://www.nhs.uk/conditions/baby/caring-for-a-newborn/soothing-a-crying-baby/

https://www.madeformums.com/baby/excessive-crying-babies-0-to-3-months/

Cover photo by Katie Smith from Unsplash


www.activecitizensfund.bg

"This publication was created with the financial support of the Active Citizens Fund Bulgaria under the Financial Mechanism of the European Economic Area. The entire responsibility for the content of this publication lies with the Health and Social Development Foundation and under no circumstances can it be assumed that this publication reflects the official opinion of the Financial Mechanism of the European Economic Area and the Operator of the Active Citizens Fund Bulgaria."

Categories: Blog