Великден наближава и това е добър повод да поговорим за здравословното хранене. На пазара има все повече шоколадови яйца, зайчета, пиленца и подобни захарни изделия. В желанието си да зарадват децата за празника, някои възрастните обсипват децата с тези лакомства, без да си дават сметка какви вреди носи това.

Медицината е категорична – храните с добавена захар разболяват. Децата, които приемат много сладко, особено под 2-годишна възраст, страдат с пъти повече от наднормено тегло, сърдечни болести, диабет и други опасни състояния. Още по-притеснително е, че така се застрашава здравето им за цял живот.

Затова предлагането на здравословна храна и налагането на ограничения на вредната е една от най-важните ни задачи като родители. Детските коремчета са малки и не можем да си позволим да ги запълваме с храна, която им пречи да растат здрави. Вкусът се възпитава и това какво детето намира за вкусно зависи от нас.


Доказано е, че това, с което се храните, докато сте бременна и докато кърмите, влияе на вкусовите предпочитания на детето занапред.


С тази статия ще ви покажем как да направите Великден повод за похапване на нещо едновременно полезно и вкусно. Кулинарните ни предложения са тематични, весели и закачливи. Те са украсени по детски и предразполагат децата също да помагат в кухнята и да се чувстват стимулирани. Бъдете креативни и се забавлявайте заедно като семейство. Обяснявайте на децата кои храни ги правят по-здрави, силни и умни и не пропускайте възможността да ги учите през личния ви пример.


Яйцата са несравними по полезни свойства

Великденските празници са чудесен повод децата да ядат повече яйца. Те са изключително богати на полезни вещества и неслучайно ги наричат „мултивитаминът“ на природата. Ако има една храна, която със сигурност не трябва отсъства от детското меню, това са яйцата.

Какво има в яйцата, което ги прави толкова полезни? На първо място, това са висококачествените белтъчини. Децата имат нужда най-много тях, за да растат и да се развиват. Във възрастта от 1 до 3 години само едно голямо яйце на ден е достатъчно да покрие половината препоръчителна дневна доза белтъчини. Освен това, белтъчините помагат на детето да се чувства по-сито, което означава по-малко излишни междинни похапвания със солети, бисквити и други.

В допълнение, яйцата са ключови за развитието на мозъка. Те съдържат много холин – вещество, което регулира функциите на нервната система, но почти не се произвежда от организма и затова трябва да се набавя чрез храненето. Последните проучвания дори показват, че бременните жени трябва да ядат повече яйца, за да се осигури оптималното мозъчно развитие на ембриона.

Яйцата са също така много богати на желязо, Омега 3-мастни киселини, лутеин, витамин А, D, Е, B12 и други. Те подобряват работата на имунната система, здравината на костите, силата на зрението. В днешно време много деца продължават да страдат от скрита желязо-дефицитна анемия, която води до сериозни проблеми с двигателното и умствено развитие, проблеми с ученето и поведението. Редовният прием на яйца в комбинация с храна богата на витамин C, като зеле, грах, спанак и други, са чудесно средство за справяне с този проблем.

Кога можете да започнете да захранвате бебето с яйца? Според съвременните препоръки, яйца се дават след навършване на 6 месеца. Това се отнася и за жълтъците, и за белтъците (твърдосварени). Действително, яйцата са сред най-големите алергени и трябва да следите внимателно за алергични реакции, но изследванията показват, че по-ранното въвеждане на такъв тип храни всъщност понижава риска от развитие на алергия.  

А вярно ли е, че с яйцата не бива да се прекалява? Чували сме какви ли не поверия, какво ще се случи, ако изядем прекалено много яйца за Великден. Разбира се, общото правило е, че не бива да се прекалява с нито една храна. Едно яйце на ден е достатъчно за децата, но ако искат още, не е проблем.

Това, с което трябва да внимавате, е боята по яйцата. Някои изкуствени бои се свързват с появата на алергии, хиперактивност, астма и други. Затова е най-добре да експериментирате с естествени багрила като куркума, червено зеле, билката брош и други.  Още идеи за боядисване с натурални бои прочетете тук.

А ето ги и нашите тематични здравословни предложения, с които да разнообразите празничната трапеза.

Продукти: Кръгли филийки или крекери, кръгчета от омлет, моркови, листа от зеленолистни зеленчуци, например спанак или зелена салата.
Източник: https://domesticingenuity.wordpress.com/2016/03/22/healthy-easter-snacks/

Продукти: Варено яйце, морков, краставица, хумус. За да се постигне ефекта на пиленце с повдигната черупка, използвайте малко картофено пюре.
Източник: https://meaningfuleats.com/4-healthy-easter-kids-snacks/

Продукти: Варени яйца, чушки, моркови, ядки и семена.
Източник: http://www.kiddiefoodies.com/snack/little-chicks-healthy-food-for-a-snack

Продукти: Каша с овесени ядки/мюсли, ябълка, боровинки, стафиди за украса.
Източник: https://www.houseofwellness.com.au/lifestyle/healthy-living/healthy-easter-treats

Припомнете си от каква храна има нужда детето и как да възпитаме добри хранителни навици от нашите предишни статии.


Източници:

Yanni Papanikolaou and Victor L. Fulgoni, III. Egg Consumption in Infants is Associated with Longer Recumbent Length and Greater Intake of Several Nutrients Essential in Growth and Development. Nutrients. 2018 Jun; 10(6): 719. Published online 2018 Jun 4. doi: 10.3390/nu10060719

https://www.healthline.com/nutrition/6-reasons-why-eggs-are-the-healthiest-food-on-the-planet#TOC_TITLE_HDR_4

https://myfamilynutritionist.com/why-kids-should-eat-eggs

https://theconversation.com/why-kids-shouldnt-eat-added-sugar-before-they-turn-2-according-to-a-nutritional-epidemiologist-173398

F. P. N. Arcanjo, C. P. C. Arcanjo, and P. R. Santos. Schoolchildren with Learning Difficulties Have Low Iron Status and High Anemia Prevalence. Journal of Nutrition and Metabolism Volume 2016. https://doi.org/10.1155/2016/7357136

Заглавна снимка: Tamanna Rumee от Unsplash


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог