Ролята на майката в живота на всеки човек е от изключително значение. Майката е първото нещо, което ние познаваме. Тя е първото нещо, което виждаме, чуваме и усещаме още от утробата. Да си майка означава не само да осигуряваш храна и подслон, но и обич, грижа, подкрепа, закрила и ориентир в живота.

От далечни времена хората знаят колко е важна връзката между майка и дете. Съвременните проучвания го доказват. В днешната статия, посветена на празника 8 март, ще разгледаме по-подробно по какъв начин силата и естеството на тази връзка в детството предопределят качеството на живота ни в бъдеще.

1. Жизненоважна връзка още през бременността

Бебето е неразривно свързано с майка си от момента, в който започне да расте в утробата й. То усеща какво става с нейното тяло и дори с нейните емоции със собственото си телце.

Например, ако бременната майка се храни здравословно и се чувства спокойна, и бебето в корема й получава необходимите хранителни вещества и се чувства добре. От друга страна, ако майката е много стресирана, бебето усеща това като сърчицето започва да тупка по-бързо. В случаите, когато бременната пуши или пие алкохол, тя директно излага на риск здравето на бебето, тъй като органите му може да не се развият както трябва.

Важно е да знаем, че начинът, по който протича една бременност, има дългосрочни последствия. Физическото и психическо здраве на бъдещата майка и изборите, които тя прави, оказват влияние върху здравето и поведението на детето й с години напред.

Образно казано, съдбата на бебето е в ръцете на майката, дори преди тя да има възможност да го подържи в ръце.


2. Майчината обич и подкрепа помагат на децата да процъфтят

„Децата трябва да знаят от деня, в който се родят, че някой е до тях и това започва с майката“.

Мод Пърсел, ръководител и терапевт в The Life Solution Center of Darien
Важно е да сме до бебето, когато се нуждае от нас, а не пред телефона или телевизора.

Преди време учените са смятали, че децата обичат родителите си само защото ги хранят. Сега обаче знаем повече. Оказва се, че връзката между родител и дете, и по-конкретно между майка и дете, се гради на нуждата от близост, сигурност и обич.

Храненето естествено също е от голямо значение и близкият контакт по време на кърмене прекрасно допълва нуждата на бебето от гушкане. В основата обаче е граденето на сигурна връзка между майка и дете. Това е този тип връзка, при която детето е сигурно, че ние го обичаме и ще се грижим за него безусловно.

Тя се гради от самото раждане в моментите, когато се отзоваваме на сигналите на бебето и откликваме на неговите нужди. Тогава ние му показваме, че винаги ще сме там за него и то по-спокойно може да се престраши да изследва новото и непознатото.

Майчината обич е изключително важна за здравословното емоционално състояние на децата й.

Тази здрава емоционална връзка поставя основите на начина, по който бебето възприема света. По-късно, когато поотрасне, тази връзка ще бъде и неговият модел за взаимоотношения с другите хора. То ще расте уверено в себе си и емоционално стабилно.

И не само това. Майчината грижа дори оказва влияние върху структурата на мозъка при децата. През 2012г. учени от Вашингтонския университет откриват, че колкото по-подкрепяща е средата, в която децата живеят като малки, толкова по-голям е техният хипокамп – областта в мозъка, която отговаря за ученето и паметта.

Казано накратко, обичта на мама ни права по-умни.


3. Майката е първият и най-важен учител на детето

От самото начало, майката е тази, която прекарва най-много време с бебето и от която то попива знания. Всеки неин поглед и топла усмивка стимулират развитието на мозъка му. Благодарение на нейната грижа бебето израства физически, умствено, социално и емоционално. То се учи да говори и мисли от общуването и играта с нея.  

Затова майките са ключът към развитието на пълния потенциал на децата в ранното детство. От тях зависи до каква степен детето ще успее да изгради своите умения в „златния прозорец“ между 0 и 5 години, когато се оформят 90% от мозъка. В този период майките обикновено са плътно до децата и тяхната информираност и отдаденост е решаваща за това какво детето ще научи.

Да настоявам ли детето да си легне рано с книжка за лека нощ или просто да го оставя да гледа телевизия цяла вечер?“

„Да му приготвя ли здравословна, готвена храна или да му купя набързо кифла от магазина?

Това са все избори, които се отразяват на мисленето и навиците на детето за години напред.

Така майката се явява ключова фигура в обучението и възпитанието на детето, много преди учителите от училище. Ангажирайки го в различни дейности, тя подпомага неговите умения. Показвайки му ясно какво е важно и добро за нея, то „попива“ от нейните ценности. Щом мама държи на полезната храна, доброто образование, честните взаимоотношения, ясните правила и така нататък, то детето също ще отрасне с тези нагласи и ще има прекрасна основа за развитие.


Разбира се, с тази статия не омаловажаме ключовото значение на бащата и другите грижещи се фигури в живота на детето – баби, дядовци, други близки или осиновители. Здравата и силна емоционална връзка с тях също са решаващи за това дали детето ще порасне здраво, отговорно и щастливо.

Източници:

https://www.ctpost.com/home/article/Why-Mom-s-Love-Is-So-Important-4000185.php#photo-3675640

https://healthwaymedical.com/a-mothers-role-in-early-childhood-development/

https://theconversation.com/psychology-behind-why-your-mom-may-be-the-mother-of-all-heroes-115341

https://acpeds.org/blog/the-importance-of-motherhood

Заглавна снимка: Xavier Mouton Photographie от Unsplash


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог