Връзката между майка и дете е нещо изключително и много специално.

Тази връзка е формираща за живота на човека. Тя е първото нещо, което бебето познава още в утробата и първият досег със света навън.

За детето майката не е просто човекът, който поднася храната, а много повече. Тя е обич, закрила, утеха и подкрепа. Бебето има нужда от сигурна физическа и емоционална връзка с нея. Ако тази връзка е силна, то се чувства защитено и изследва света уверено, защото знае, че винаги може да намери безопасно място при мама.

От силата на тази връзка зависи здравословното развитие и успеха на детето години напред. Когато се чувства сигурно привързано, детето се научава да възприема положително себе си и околния свят, да се доверява, да се свързва с другите хора и да формира добри взаимоотношения. Когато порасне, то се превръща в здрав и щастлив възрастен.

Понякога, в отсъствието на майката, детето може да се свърже сигурно с бащата, бабата, осиновител или друг близък. Тази връзка също е много ползотворна. Но в повечето случаи най-важното и всеобхватно присъствие в живота на детето още от самото начало е това на мама и тази връзка предопределя всяко направление в детското развитие.

Щом свързването майка-дете е от такова голямо значение, как можем да го подпогнем?

Много хора погрешно смятат, че на жените е вродено да имат майчински инстикт, който автоматично се задейства при появата на бебето. В действителност майчинските чувства се градят постепенно. Затова нека разгледаме ключовите моменти, когато се случва свързването между майката и бебето.

1. Бременността

През първите месеци на бременността бебето може да изглежда „нереално“ за бременната жена. Как може да се свържеш с нещо, което не виждаш? Въпреки, че остава скрит обаче, организмът на бебето е в постоянна връзка и обмен с този на майката. Нейните навици стават жизненоважни за бебето, защото здравословното му развитие зависи от това какво тя яде, колко се движи, дали пуши и пие алкохол.

С напредването на бременността и усещането на първите движения в корема представата за бебето става все по-реална. Междувременно, и бебето научава много за мама. То може да разпознава майчиния глас, майчината миризма и дори може да усеща нейните чувства. След петия месец от бременността прекрасен начин бъдещите майки да се свържат с бебето е да му поговорят или да му попеят, знаейки, че то наистина ги слуша с интерес.

2. Контакт „кожа в кожа“

Моментът, когато майката за първи път види и поеме в ръце нейното бебе е много емоционален и ключов за тяхната връзка. Ако медицинското състояние го позволява, специалистите препоръчват новороденото да се сложи върху гърдите на майката непосредствено след раждането. Контактът „кожа до кожа“ успокоява бебето, регулира дишането и пулса и му помага да свикне по-лесно с рязката промяна в средата. Майката също се чувства по-спокойна.

За да се подпомогне свързването и развитието на мозъка, специалистите съветват контактът „кожа в кожа“ да се практикува през първите месеци след раждането, съчетан с лек масаж.

3. Кърмене

Кърменето е един от най-естествените начини за свързване между майката и бебето. Докато кърми бебето, майката го гушка, гали го, среща неговия поглед, говори му или му пее. Това е едно много специално и интимно изживяване между майката и бебето, при което те се опознават и напасват един към друг.

По време на кърмене в тялото на майката се отделя хормонът окситоцин, още наречен „хормона на любовта“, който допринася за понижаването на стреса от майчинството и изграждането на любвеобилна връзка с бебето.  

4. Откликване на нуждите на бебето

Бебетата имат нужда да бъдат нахранени, когато са гладни, и утешени, когато са неспокойни. Плачът е единственото средство, с което те разполагат в началото, за да изразят нуждите и емоциите си. За да се формира сигурна привързаност, бебето трябва да е уверено, че майка му бързо ще откликне на неговия плач, ще го гушне, ще му попее или ще го поноси на ръце, за да усети успокояващата й близост. Процесът е двустранен – чрез грижата бебето се свързва с майката и майката се свързва с бебето.

Някои майки не искат да гушкат или носят бебето си от страх да не го разглезят. Други оставят бебето да плаче продължително време с идеята, че накрая ще се научи да не плаче и няма да ги безпокои повече. Тези разбирания вредят на постигането на здравословно свързване и могат да доведат до проблемно поведение на по-късен етап в детството.

5. Общуване

Общуването с бебето е ключово за неговото развитие. То има нужда от това някой да му говори, да го гледа в очите, да му се усмихва или да му прави смешни гримаси, които в последствие да имитира.

Срещането на погледите на майката и бебето е особено важно за формирането на силна връзка, както и за правилното развитие на бебешкия мозък. В първите седмици новороденото не е способно видимо да реагира на майчините думи и поглед, но изследванията показват, че то ги усеща и предпочита.

Още съвети за това как да говорим с бебето, така че да подпомогнем неговото развитие, можете да прочетете в статията „Бебетата се нуждаят от общуване още от самото раждане“.


Свързването между майката и детето може да не се случи веднага. Понякога отнема няколко дни или няколко седмици ежедневна грижа. До момента, в който бебето дарява майката с първата си истинска усмивка и тя осъзнава колко щастлива и преизпълнена с обич я прави майчинството.

За финал ви представяме кратко филмче на УНИЦЕФ за това, какво е да си майка и какво голямо въздействие имат майките върху развитието на децата.

Източници:

https://kidshealth.org/en/parents/bonding.html

https://roditel.unicef.bg/pages/sigurna-privrzanost-v-detstvoto

https://www.youtube.com/watch?v=YE7Dq-16uzI

Заглавна снимка: Photo by Kelly Sikkema on Unsplash


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“