Коледа е на прага ни, а едно от най-хубавите неща на празника е размяната на весели картички с хубави пожелания. Дори още по-приятно е самото изработване на картичката, особено ако е на фона на коледна музика за настроение.

Не бива да изключваме малките деца от изработването на картички, а напротив! Те с радост биха се включили към всичко, свързано с творене и майсторене.

Освен това, правенето на картички развива изключително добре фината моторика, тоест уменията, свързани със сръчността и прецизността на движенията на ръцете и пръстите. Както разгледахме тук, фината моторика е ключова за развитието на мозъка. Колкото повече малкото дете се упражнява да рисува, реже, лепи, нанизва, сглобява и прочие, толкова по-лесно ще му бъде и с училищните задачи като по-голям.

Затова ви съветваме да отделите малко свободно време около празниците, да седнете заедно с детето и да направите нещо хем красиво, хем полезно. Не се притеснявайте за цапаницата – тя се изчиства, а хубавият спомен остава!

Ето ги и нашите 5 предложения.

1. Дядо Коледа от отпечатък от детска ръчичка

Източник: http://krokotak.com/2009/11/kartitchka-dyado-koleda/

Необходими материали: бяла боя (най-добре темперна), цветен картон, флумастери за рисуване на лицето, лепило

С тази картичка децата ще мога да направят нещо любимо за тях – да се поизцапат! Сложете боя по цялата длан и пръсти, за да стане хубав отпечатъка. Нека детето само да изреже и залепи шапката и носа (с ваша помощ, ако е необходимо). Довършете лицето на дядо Коледа и картичката е готова.

2. Елхички от боички

Източник: https://az-deteto.bg/interesna-koledna-kartitchka-izraboti-i-vseki-zaradvay-ti/18377/view.html

Необходими материали: хартия, ножица, молив, боички

Предлагаме ви още една творческа идея с боички. За нея ще ви трябва изрязана фигурка на елхичка, която да залепите върху бял лист хартия или картон. Най-лесно елхичка се изрязва, когато нарисуваме само едната половина върху прегънат лист и след това изрежем по очертанията, както е показано на снимката. Дайте на детето да изрязва, дори след това да трябва да залепите нещичко с тиксо.

Когато елхичката е готова, залепете я върху другия лист и с помощта на четка или просто с потопено в боички пръстче, я очертайте с точки. Развихрете се с точките по листа, ще стане по-шарено и весело. Накрая отлепете елхата от листа и картичката е готова.


3. Елхички от хартиени ленти

Необходими материали: лист хартия с очертана на него елха, цветна хартия, която може предварително да нарежете на лентички за по-малките деца), лепило, украса по ваш избор (например брокат)

Този вид картички са много лесни за правене и изглеждат страхотно. Децата много обичат да режат и да лепят и с тази задача ще имат свободата да го правят. Не е необходимо ивичките, които ще залепите на елхата, да бъдат равномерно изрязани или залепени. Важното е децата да участват максимално, за да упражняват фината си моторика и да стават все по-уверени творци.

Полезен съвет: Начертайте по цветната хартия линии, които децата да се опитват да спазват, докато режат. Това допълнително ще упражни сръчността им.

Залепете по-дългите ивички в основата на елхата, а по-късите към върха. Ако се получат много стърчащи крайчета, можете да ги подкъсите с ножичката. Накрая украсете с каквото друго ви хрумне и елхата е готова.

4. Коледни топки от драскулки

Източник: https://www.youtube.com/watch?v=y6nCVbEViXo

Необходими материали: бяла хартия, ножица, лепило, материали за оцветяване – моливи, пастели, бои, флумастери

Това е една много ефектна и лесна за изпълнение идея, подходяща и за много малки деца. Дайте им бял лист, върху който да рисуват. Могат да го запълнят по какъвто и да било начин, дори с драскулки и завъртулки. След това очертайте с помощта на чаша кръгчета по листа и ги изрежете. Залепете ги върху картонената картичка и нарисувайте към всяка връв и панделка, така че да изглеждат като висящи коледни топки. Оригиналната ви картичка е готова.

5. Коледно еленче

Необходими материали: Цветна хартия или картон, пластмасови очички (по желание), моливи, ножица, лепило


За финал ви представяме едно много симпатично коледно еленче. Както ще видите в клипчето, изработването му изобщо не е сложно. По-големите деца могат да очертават и да изрязват елементите, а по-малките да лепят. Накрая сложете пластмасови очички или оставете детето да ги нарисува – при всички случаи с картичката ще има веселба.Пожелаваме ви весели и светли празници!

Нека децата усетят вълшебството на тези дни, като прекараме повече пълноценно време с тях.

Поиграйте заедно, забавлявайте се, дарете ги с внимание и обич – това е най-хубавият подарък!


Източници:

http://krokotak.com/2009/11/kartitchka-dyado-koleda/

https://www.teachingideas.co.uk/art/paper-strip-christmas-trees

https://az-deteto.bg/interesna-koledna-kartitchka-izraboti-i-vseki-zaradvay-ti/18377/view.html

https://www.youtube.com/watch?v=y6nCVbEViXo

https://www.youtube.com/watch?v=4Uj4-hBRCkM


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Категории: Блог