Коледа е на прага ни, а едно от най-хубавите неща на празника е размяната на весели картички с хубави пожелания. Дори още по-приятно е самото изработване на картичката, особено ако е на фона на коледна музика за настроение.

Не бива да изключваме малките деца от изработването на картички, а напротив! Те с радост биха се включили към всичко, свързано с творене и майсторене.

Освен това, правенето на картички развива изключително добре fine motor skills, тоест уменията, свързани със сръчността и прецизността на движенията на ръцете и пръстите. Както разгледахме here, фината моторика е ключова за развитието на мозъка. Колкото повече малкото дете се упражнява да рисува, реже, лепи, нанизва, сглобява и прочие, толкова по-лесно ще му бъде и с училищните задачи като по-голям.

Затова ви съветваме да отделите малко свободно време около празниците, да седнете заедно с детето и да направите нещо хем красиво, хем полезно. Не се притеснявайте за цапаницата – тя се изчиства, а хубавият спомен остава!

Ето ги и нашите 5 предложения.

1. Дядо Коледа от отпечатък от детска ръчичка

Source: http://krokotak.com/2009/11/kartitchka-dyado-koleda/

What you need: бяла боя (най-добре темперна), цветен картон, флумастери за рисуване на лицето, лепило

С тази картичка децата ще мога да направят нещо любимо за тях – да се поизцапат! Сложете боя по цялата длан и пръсти, за да стане хубав отпечатъка. Нека детето само да изреже и залепи шапката и носа (с ваша помощ, ако е необходимо). Довършете лицето на дядо Коледа и картичката е готова.

2. Елхички от боички

Source: https://az-deteto.bg/interesna-koledna-kartitchka-izraboti-i-vseki-zaradvay-ti/18377/view.html

What you need: хартия, ножица, молив, боички

Предлагаме ви още една творческа идея с боички. За нея ще ви трябва изрязана фигурка на елхичка, която да залепите върху бял лист хартия или картон. Най-лесно елхичка се изрязва, когато нарисуваме само едната половина върху прегънат лист и след това изрежем по очертанията, както е показано на снимката. Дайте на детето да изрязва, дори след това да трябва да залепите нещичко с тиксо.

Когато елхичката е готова, залепете я върху другия лист и с помощта на четка или просто с потопено в боички пръстче, я очертайте с точки. Развихрете се с точките по листа, ще стане по-шарено и весело. Накрая отлепете елхата от листа и картичката е готова.


3. Елхички от хартиени ленти

What you need: лист хартия с очертана на него елха, цветна хартия, която може предварително да нарежете на лентички за по-малките деца), лепило, украса по ваш избор (например брокат)

Този вид картички са много лесни за правене и изглеждат страхотно. Децата много обичат да режат и да лепят и с тази задача ще имат свободата да го правят. Не е необходимо ивичките, които ще залепите на елхата, да бъдат равномерно изрязани или залепени. Важното е децата да участват максимално, за да упражняват фината си моторика и да стават все по-уверени творци.

Полезен съвет: Начертайте по цветната хартия линии, които децата да се опитват да спазват, докато режат. Това допълнително ще упражни сръчността им.

Залепете по-дългите ивички в основата на елхата, а по-късите към върха. Ако се получат много стърчащи крайчета, можете да ги подкъсите с ножичката. Накрая украсете с каквото друго ви хрумне и елхата е готова.

4. Коледни топки от драскулки

Source: https://www.youtube.com/watch?v=y6nCVbEViXo

What you need: бяла хартия, ножица, лепило, материали за оцветяване – моливи, пастели, бои, флумастери

Това е една много ефектна и лесна за изпълнение идея, подходяща и за много малки деца. Дайте им бял лист, върху който да рисуват. Могат да го запълнят по какъвто и да било начин, дори с драскулки и завъртулки. След това очертайте с помощта на чаша кръгчета по листа и ги изрежете. Залепете ги върху картонената картичка и нарисувайте към всяка връв и панделка, така че да изглеждат като висящи коледни топки. Оригиналната ви картичка е готова.

5. Коледно еленче

What you need: Цветна хартия или картон, пластмасови очички (по желание), моливи, ножица, лепило


За финал ви представяме едно много симпатично коледно еленче. Както ще видите в клипчето, изработването му изобщо не е сложно. По-големите деца могат да очертават и да изрязват елементите, а по-малките да лепят. Накрая сложете пластмасови очички или оставете детето да ги нарисува – при всички случаи с картичката ще има веселба.Пожелаваме ви весели и светли празници!

Нека децата усетят вълшебството на тези дни, като прекараме повече пълноценно време с тях.

Поиграйте заедно, забавлявайте се, дарете ги с внимание и обич – това е най-хубавият подарък!


Sources:

http://krokotak.com/2009/11/kartitchka-dyado-koleda/

https://www.teachingideas.co.uk/art/paper-strip-christmas-trees

https://az-deteto.bg/interesna-koledna-kartitchka-izraboti-i-vseki-zaradvay-ti/18377/view.html

https://www.youtube.com/watch?v=y6nCVbEViXo

https://www.youtube.com/watch?v=4Uj4-hBRCkM


www.activecitizensfund.bg

"This publication was created with the financial support of the Active Citizens Fund Bulgaria under the Financial Mechanism of the European Economic Area. The entire responsibility for the content of this publication lies with the Health and Social Development Foundation and under no circumstances can it be assumed that this publication reflects the official opinion of the Financial Mechanism of the European Economic Area and the Operator of the Active Citizens Fund Bulgaria.

Categories: Blog