Денят на изписването от родилното отделение е един от най-вълнуващите за младите родители. Обикновено той е съпроводен и с притеснения за предстоящите грижи за бебето вкъщи. „То е толкова малко и крехко, ще успея ли да се грижа за него добре?“ се питат жените, станали майки за първи път, докато самите те имат нужда от време за възстановяване след раждането.

Тези притеснения са напълно естествени и както е случая с повечето нови предизвикателства – колкото по-добре подготвени сте, толкова по-добре. Помощта на някой по-опитен близък човек може да бъде голямо облекчение, но имайте предвид, че съществуват някои погрешни и дори опасни схващания за бебегледането и е важно да следвате препоръките на специалистите.  

Затова в поредица от няколко статии ще ви запознаем с най-важните правила при грижите за новороденото. Запознайте се с тях отрано, за да ви бъде по-лесно и спокойно, когато бебето се роди. Започваме с основното, което бебето прави през първите дни – да се храни и спи.

Тук е важно да отбележим, че грижите за бебето не се свеждат само до това то да е добре нахранено и с чист памперс. Съществува един друг вид грижа, който често бива пренебрегнат, а е изключително важен. Това е навикът да общуваме с бебето още от самото раждане. Новороденото жадува за нашата прегръдка и усмивка. Контактът „кожа-в-кожа“, гушкането, гледането в очите, говоренето и всички прояви на нежност и близост от наша страна са от огромно значение за развитието на детето с години напред.

Хранене

Безспорно една от първите ви грижи за бебето ще бъде да е добре нахранено и съответно да наддава добре на килограми. Тъй като стомахчетата на бебетата са малки и бързо се изпразват, храненето трябва да се случва начесто. В случаите, когато бебето е кърмено, храненето може да продължи дори повече от 30 минути, тъй като новороденото няма много сила и тепърва се учи как да суче. Бъдете търпеливи.

Mайчината кърма е най-пълноценната храна за бебето. Тя винаги предлага на бебето точно това, от което се нуждае. За успешен старт в кърменето, е важно да започнете възможно най-рано и да слагате бебето на гърда възможно най-често.

Съвременните насоки за хранене на новородени бебета са: хранене на поискване, най-малко 8 пъти в денонощието, с пауза между храненията не повече от 4 часа. Това се отнася за бебета както на кърма, така и на адаптирано мляко. Адаптираното мляко (АМ) се усвоява по-бавно от организма и затова новородените на АМ се хранят през малко по-дълги интервали (2-3 часа за кърмени бебета и 3-4 часа за бебета на АМ).

Как да съм сигурна, че бебето получава достатъчно кърма?

Един от начините е да броите напишканите памперси – след 5-тия ден трябва да бъдат поне 6 на денонощие. Друг надежден начин е да следите дали бебето наддава на тегло според нормите – в началото около 150-200 грама на седмица. Обърнете внимание и на „езика на тялото“ на новороденото. Когато то е гладно, юмручетата му са стиснати силно и то движи възбудено ръцете си. След като се е насукало добре, дланите са отпуснати и бебето често заспива.

Трябва ли да давам вода на бебето?

Не, няма нужда да давате вода на новороденото. То получава всичката необходимата течност от кърмата или адаптираното мляко. Няма нужда да давате вода и с цел „изплакване“ на устата след хранене против гъбички („млечница“), защото не е ефективно. Вода истински е необходима едва след като въведете бебешките пюрета около 6-тия месец (не по-рано от 4-тия месец).

Оригване

Част от ритуала по хранене е оригването на бебето по средата на храненето или след него. Така освобождавате погълнатия въздух, който иначе може да причини дискомфорт и да доведе до повръщане. Бебетата, които се хранят от шише, имат по-голяма нужда от оригване. Потупайте и разтрийте нежно гръбчето на бебето за около минута. Ако то не успее да се оригне за това време, не е небходимо да настоявате. Някои бебета не се оригват изобщо.

Колко е нормално да повръща бебето?

Нормално е бебето да връща малко мляко след хранене, поради незрялост на храносмителната система. Количеството обикновено е не повече от 1-2 супени лъжици. Консултирайте се с педиатър, ако бебето ви повръща повече и „на фонтан“.

Хранителни добавки

Майчината кърма съдържа всички витамини и минерали, необходими на бебето през първите 4-6 месеца. Изключение прави само витамин Д. Той се образува при продължително излагане на слънце, което е трудно постижимо, особено през студените месеци. 

Затова през първата година давайте на бебето капки витамин Д (400 мкг) всеки ден. В противен случай недостигът на витамин Д може да доведе до болестта рахит, при която костите омекват и се изкривяват.

Консултирайте се с личния лекар на бебето за точната дозировка. Освен витамин Д, до 30-тия ден лекарят на бебето трябва да му даде трета профилактична доза витамин К (първите две дози се дават в родилното отделение). Това предпазва бебето от рядък, но опасен проблем с кръвосъсирването.

Сън

В началото бебето прекарва в сън по-голямата част от времето. През първите 3 месеца то спи между 14 и 17 часа на денонощие, които са разделени на дремки с различна продължителност – понякога 20 минути, а понякога няколко часа.

Съвсем нормално е новороденото да будува през нощта, защото организмът му още не прави разлика между ден и нощ. Необходими са му няколко месеца, за да привикне към нашия ритъм. Освен това, стомахчето на новороденото е малко и бързо се изпразва. През нощта то трябва да бъде хранено поне веднъж.

Обикновено новородените се събуждат сами от глад след 2-3 часа сън. В случай, че спят по-дълго от 3 часа, е добре да ги събудите за хранене. Така ще осигурите доброто наддаване на тегло и ще помогнете кърменето да се регулира.

Важно е да слагате бебето в правилната поза за сън. Съвременните препоръки са за спане по гръб, като в България някои специалисти още препоръчват и спане настрани с редуване на страните. В никакъв случай не слагайте новороденото да спи по корем. Това доказано увеличава риска от синдром на внезапната детска смърт, при който бебето внезапно спира да диша, докато спи.

Бебешка възглавница-ограничител против обръщане

Ако предпочитате бебето ви да спи настрани, задължително го подпрете с възглавнички, така че да не може да се обърне по корем. След втория-третия месец бебетата вече стават по-силни и лесно могат да се завъртят по корем. Удобни за подпиране са ограничителните бебешки възглавнички за сън, които се предлагат на пазара.

 

Очаквайте следващата ни статия, посветена на грижите за новороденото. В нея ще научите повече за къпането на бебето, смяната на памперса, падането на пъпчето и други важни хигиенни навици.


Източници:

https://www.unicef.org/parenting/child-care/how-to-burp-baby

https://www.namama.bg/article/rast-i-teglo-do-3-g-tablici/

https://www.puls.bg/bebe-krmene-c-37/povrshchane-pri-krmacheto-koga-da-se-trevozhim-n-38626

https://1naum.com/izplakvaneto-na-ustata-na-novorodeno/

https://www.svobodnaevropa.bg/a/32361981.html

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2015/04/08/zdravoslovno-hranene-karmacheta.pdf

https://kidshealth.org/en/parents/sleepnewborn.html

Заглавна снимка: Gabriel Tovar от Unsplash


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог