В миналата статия разбулихме 5 от най-разпространените митове относно кърменето. В тази статия ще разгледаме още 5 често срещани заблуди, които подвеждат майките, и какво показват фактите.

Колкото по-добре подготвена е майката в началото на нейното пътешествие в света на кърменето, толкова по-вероятно е то да протече успешно.

Знаете ли, че…?
На прага сме на Световната седмица на кърменето, която се отбелязва между 1-ви и 7-ми август всяка година. Специалисти от цял свят се обединяват зад несравнимите ползи от кърменето и зад необходимостта кърменето да бъде подкрепяно и насърчавано.


Мит 6:
Кърменето се случва много трудно след секцио.


Факт: Раждането със секцио не е пречка за успешното кърмене, ако се спазват определени препоръки.

След раждане с цезарово сечение (секцио) много майки се притесняват, че ще имат проблеми с кърменето. В действителност, кърменето след секцио е напълно възможно, но е добре майката да бъде подготвена за някои предизвикателства.

Особеност при секциото е, че майките обикновено прекарват по-дълго време разделени от бебетата по медицински причини. Това може да забави процеса на изпълване на гърдите с мляко, тъй като той се регулира точно от бебето и това колко често то суче. Да не забравяме обаче коластрата. Както обяснихме в миналата статия, това изключително полезно мляко с жълт цвят се произвежда още по време на бременността и е налично в гърдите веднага след раждането, независимо дали естествено или оперативно.

Затова е от съществено значение бебето да бъде слагано възможно най-често на гърда. Това става най-лесно, когато бебето и майката са в една стая в родилния дом, макар и майката да е по-трудно подвижна. Чрез честото слагане на гърда и контакта „кожа-до-кожа” тялото на майката получава необходимия сигнал, че е време млякото да слезе. Освен това бебето се научава да следва инстинктите си да суче, а не се приучва към пиенето на мляко от шише, което изисква от него съвсем други движения на езика.

Друго предизвикателство след секциото е болката, която майката изпитва от разреза. Естествено е тя да се страхува бебето да не я удари без да иска по корема. Има пози за кърмене, които са по-щадящи  в такива случаи. Това например са биологичното кърмене, при което майката лежи по гръб и бебето е върху нея, и позата „под мишница”, при която детето се намира встрани от майката. Възглавниците също могат да свършат чудесна работа. Майките, които предпочитат да кърмят седнали, може да сложат няколко възглавници за опора зад гърба си, и една възглавница пред гърдите, върху която бебето лежи и суче.


Биологична поза за кърмене. Източник: https://wicbreastfeeding.fns.usda.gov/clutch-or-football-hold
Поза за кърмене „под мишница” (още наречена поза „ръгби захват”). Източник:
https://wicbreastfeeding.fns.usda.gov/clutch-or-football-hold


Мит 7:
Няма как кърменето да не боли в началото, докато зърната не свикнат.

Факт: Кърменето не бива да боли и болката показва, че има проблем.

Първите дни на кърменето за много майки са съпроводени от болка от разранени зърна. Но това в никакъв случай не е неизбежно и виновникът не е дълго сучещото или лакомо бебе. Нито проблемът е в това, че зърната са прекалено изнежени и трябва да загрубеят.

Разраняването най-често се случва, когато бебето захваща гърдата неправилно. Докато още се учи как да суче, новороденото понякога поема само зърното в устата си, вместо зърното и част от ареолата.  По този начин зърното се наранява, а бебето не успява да изсуче добре млякото от гърдата. При правилен захват кърменето изобщо не би трябвало да боли, а напротив – да е едно приятно и успокояващо изживяване.

В такива ситуации много помага, ако майката се консултира със специалист по кърмене, който да й помогне с нагласянето на бебето на гърдата. Контакти на специалисти по кърмене можете да намерите на страницата на „Подкрепа за кърмене“ и „Ла Лече Лига“.

Повече съвети за това как да се избегнат и излекуват вече разранени зърна вижте тук. Болката в гърдите може да бъде знак и за гъбична инфекция, запушено млечно каналче и други състояния, за които е добре да се потърси медицинска помощ.


Мит 8:
Щом бебето плаче, не му стига млякото.


Факт: Бебетата плачат по много причини и има други начини да разберем, дали бебето се храни добре.

На всички майки им се е случвало бебето да плаче неутешимо и те да се чудят защо. Понякога бебето продължава да плаче дори след кърмене. На пръв поглед е логично да предположим, че проблемът е в кърмата. Може би бебето е недоволно, защото в гърдите няма достатъчно мляко и то остава гладно?

Истината е, че бебетата плачат за много неща и не можем да съдим дали едно бебе се храни добре по това, дали плаче. Съвсем нормално е добре нахранените бебета също да плачат, било то защото им е топло или неудобно, защото искат мама, защото са уморени или раздразнени, заради колики и т.н

Притесненията, че бебето остава гладно, се засилват и от факта, че докато в първия месец след раждането гърдите са уголемени и пълни, дори препълнени, после постепенно омекват. Гърдите се усещат по-празни от преди, но това в никакъв случай не означава, че в тях няма достатъчно мляко. Просто тялото е свършило своята работа и е регулирало производството на кърма, така че да съвпада с нуждите на бебето.

Щом плачът не е показателен, как тогава да сме сигурни, че бебето се храни добре? Можем да сме спокойни, ако:  

  • Бебето суче на поискване, 8-12 пъти на денонощие;
  • Редовно сменяме напишкани и наакани памперси (поне 6 напишкани памперси на денонощие след 5-тия ден);
  • Чува се и се вижда как бебето преглъща, докато суче;
  • В началото на кърменето новороденото държи ръчичките си свити в юмручета, а накрая ръчичките са отпуснати и отворени (до 3-4 месец);
  • Бебето изглежда доволно след кърмене и в края пуска само гърдата;
  • Бебето наддава тегло според нормите.


Мит 9:
Кърмещите майките трябва да спазват специална диета.Факт: Кърмещите майки трябва да ядат здравословна и разнообразна храна и не трябва да се лишават от нищо полезно.

Кърмещите майки могат да чуят всякакви съвети относно храненето им. От една страна са храните, които се предполага, че трябва да се избягват, защото дразнят коремчето на бебето – млечни храни, бобови, цитрусови и мъхести плодове, яйца, ядки и т.н. От друга страна на пазара се предлагат много видове добавки, чайове, сокове и други, които би трябвало да увеличават производството на кърма.

Храненето действително е важно, за да се чувства майката добре и да поддържа своето здраве, но не е необходимо то да се променя драстично. Най-доброто за кърмещата майка е да се храни разнообразно и балансирано с храна, богата на полезни вещества. Няма нужда нито да се храни като за двама, нито да се води от списъци със забранени храни. Освен това, ако има проблем с количеството на кърмата, то той няма как да бъде решен са́мо с хранене и чайове, защото това, което напълва гърдите с мляко, е редовното сучене на бебето.

Погрешно е схващането, че колкото повече мляко пие майката, толкова повече мляко ще произвежда.

И все пак, кои са храните, които стимулират производството на кърма? Това са зърнените храни като овесени ядки, жито, ечемик, просо, спанакът, копривата, копърът и др. (вижте още тук). Бозата, която традиционно се прави от просо, ръж или пшеница, също има такива свойства, но с нея трябва да се внимава. Проблемът с повечето марки боза на пазара в наши дни е, че изобилстват от вредни съставки като подсладители и консерванти и затова пиенето им е по-скоро вредно, отколкото полезно. Вместо боза, най-добрата напитка за повече кърма остава водата.

В редките случаи, когато бебето проявява признаци на алергия или непоносимост към дадена храна в менюто на мама, тя трябва да бъде изключена. Също така трябва да се внимава с консумацията на алкохол и цигари. Най-добре е цигарите да се спрат напълно, а алкохолът да се ограничи значително, за да се избегнат рисковете за здравето на бебето. До 1-2 кафета на ден се считат за безопасни.


Мит 10:
Кърменето разглезва бебето.


Факт: Сученето е естествена нуждa за бебето и помага за изграждането на добра връзка с майката.

Случва се кърмещите майки да чуят съвети като „Недей да свикваш бебето да ти виси на гърдите по цял ден. Ще видиш после как няма да се отървеш.” Внушението е, че така бебето свиква винаги да получава каквото иска от мама и става прилепчиво. Тeзи опасения важат особено, когато кърменето е на поискване, тоест следва сигналите на бебето, а не фиксиран режим.

Истината е, че кърменето има много ползотворен ефект върху нервната система на бебето и прави връзката между майката и бебето по-силна. Докато майката кърми, тя гледа бебето в очите, говори му, усмихва му се и по този начин стимулира активно неговото умствено развитие. Постепенно бебето се научава, че може да има доверие на мама и да разчита на нея за успокоение и утеха. Това го прави по-уверено в бъдеще, по-склонно да предприема самостоятелни крачки, a когато порасне се справя по-добре със стреса.

Темпераментът на бебето няма връзка с това дали е кърмено и не. То може да бъде по-спокойно или по-тревожно и плачливо, и това не зависи от начина му на хранене. Нуждата от сучене винаги е естествена и непринудена. Тя не е опит за налагане на волята и манипулиране на мама. Според специалистите всъщност е невъзможно едно бебе да бъде „разглезено”, било то чрез повече кърмене или гушкане, защото мозъкът му още не е стигнал този етап на развитие. Неговото поведение е единствено плод на инстикти и искрената му нужда от грижа и внимание. Затова през този етап е изключително важно то да се чувства безусловно обичано, сигурно и защитено.Източници:

https://www.podkrepazakarmene.com

https://www.llli.org/breastfeeding-info/is-baby-getting-enough/

https://nadezhdahospital.com/initsiativi/podkrepa-na-karmeneto/mitove-za-karmeneto/

https://lllbg.org/2013/08/anatomiya-raboteshta-garda/

https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition/14-myths-about-breastfeeding

https://shushulka.com/article/prez-lyatoto-karmata-vkisva-10-mita-za-karmeneto

https://babysling-bg.com/2011/08/04/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-2/

https://xedra.wordpress.com/2017/01/03/lactogenic-diet/

https://www.puls.bg/bebe-krmene-c-37/s-kakvo-se-khrani-krmachkata-i-zashcho-krmeneto-s-asia-demireva-n-27820

https://www.sciencedaily.com/releases/2006/08/060803000314.htm

Заглавна снимка: Timothy Meinberg от Unsplash


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог