Сънят е тема, която разбираемо вълнува родителите, често недоспали след поредната нощ на будуване с бебето или детето. Затова ще посветим тази статия на съня и това как да изградим добри навици за сън на нашите деца. Така ще им помогнем не просто да пораснат, а да бъдат по-здрави, по-щастливи и по-умни.

С какво се отличава детският сън?

В идеалните представи за това как изглежда детския сън, ние целуваме детето за лека нощ, загасяме лампата и го оставяме да спи спокойно в леглото му чак до сутринта. В действителност, нещата рядко се случват по този начин. Вместо това, детето често отказва да заспи, върти се и шава безкрайно дълго. А когато най-после заспи, вместо спокоен сън следва многократно среднощно будене.

Това е така, защото детският сън е по-различен от този на възрастните. Докато спим, ние минаваме през редуващи се фази на съня и обикновено не се будим между тях. Това са фазите на лек сън, дълбок сън и „бърз“ сън, когато сънуваме интензивно. Заедно, те образуват един цикъл с продължителност около 90 минути.

При бебетата, обаче, този цикъл е дълъг само около 50 минути. Едва след 5-годишна възраст продължителността му се приближава до съня на възрастните. В допълнение, бебетата и малките деца не са способни да минават така лесно от цикъл в цикъл и често се будят във фазите на лек сън и „бърз“ сън.

При новороденото сънят е още по-особен. Току-що излязло от майчината утроба, тялото му още не различава деня от нощта. Необходими са му няколко месеца, за да привикне. Затова не може да му се сърдим, че в началото има дълги периоди на бодърстване през нощта.  

Да не забравяме и гладът, който е основната причина новороденото да се буди през нощта. То има нужда да се храни често, защото стомахчето му е много малко. Дори да имаме късмета бебето да спи продължително време, в началото трябва да го будим, за да яде. През първите седмици след раждането не бива да го оставяме повече от 3-4 часа без хранене.

Защо сънят е толкова важен за децата? (а и за възрастните)

Ако приспиването се случва толкова трудно, може да ни изглежда примамливо просто да оставим бебето или детето да заспи, когато си поиска. Така или иначе самите деца често настояват „Не ми се спи още!“

Колкото и изкушаваща да е идеята обаче, не бива да забравяме, че сънят е изключително важен и от нас като родители зависи дали детето ще има добри навици за сън. Всички сме чували фразата „Спи, за да пораснеш.“, но за да бъде тя по-точна, трябва да добавим и „Спи, за да имаш по-добра памет, концентрация, настроение и имунна система.

Сънят е времето на тялото да се възстанови, а на мозъка да обработи и съхрани всичко научено през деня. За децата, които не спират да се движат и всекидневно поглъщат огромни количества нова информация, това време е от ключово значение. Децата, които спят достатъчно, са по-добри в ученето и запомнянето. През деня те са по-бодри и в по-добро настроение. От друга страна, липсата на сън води до проблеми с концентрацията, запомнянето и поведението. Защитните сили на организма също падат и тялото е по-податливо на болести.

В колко часа детето си ляга също е от значение. Сънят, който е най-възстановителен, е дълбокият нощен сън. Тогава в мозъка се отделят и най-големи количества от хормона на растежа. Този вид сън настъпва малко след заспиване и при децата е в най-големи количества преди полунощ. Колкото по-рано си ляга детето вечер, толкова по-дълго време ще бъде във фазата на дълбок възстановителен сън. Това означава, че към „Спи, за да пораснеш.“ можем да добавим и „Лягай рано, за да пораснеш по-висок.“


В колко часа трябва да ляга детето?
Не по-късно от 9 часа. Така и то, и мама и татко ще са по-свежи и отпочинали.


А точно колко сън е необходим?

Бебетата и децата имат нужда от много сън, за да растат и да се развиват оптимално. В следващата таблица представяме препоръчителните часове сън за всяка възраст. Те включват съня през нощта, както и дневните дремки.

Добре е да имаме предвид тези ориентири с условието, че всяко дете има собствени потребности. При новородените, които нямат никакъв изграден режим, различията могат да бъдат големи, а общият брой часове е разпокъсан на много дремки „на пресекулки“.

ВъзрастКолко часове в денонощието?Колко дремки?
0-3 месеца14-17 часа4-8 дремки
4-12 месеца12-16 часа2-4 дремки
1-2 години11-14 часа2 дремки
3-5 години10-13 часа0-1 дремки

Как да помогнем на детето да спи по-добре?

За да спи добре, детето има нужда най-вече от добър режим, съобразен с нуждите за възрастта. Когато е изграден такъв режим, то знае кога е време за ставане и лягане, защото всеки ден се повтаря едно и също. Тялото съответно се нагажда към режима и детето се научава да следва чувството за умора, вместо да се съпротивлява.  

Неизменна част от добрия режим са ритуалите преди лягане. Това са повтарящи се действия, които се случват всеки ден преди детето да заспи. Те дават сигнал на тялото, че скоро е време за сън и му помагат да се отпусне. Освен това, рутината и предвидимостта на ритуалите създават у детето усещане за сигурност и го предразполагат да заспи само.

Ритуалите преди лягане са не само полезни, но и приятни за детето. Те са любимото нещо, което го подтиква да се пъхне по-скоро в леглото. Един от най-хубавите ритуали безспорно е четенето на книжка. То едновременно успокоява тялото, стимулира развитието на мозъка и ни дава чудесна възможност да се сгушим с детето.

Още за ползите от четенето, какво и как да четем на бебетата и децата можете да научите тук.

Други подходящи ритуали са пеене на песничка, разказване на приказка, леко масажче. Самата подготовка за лягане, включваща миене на зъбки, къпане, смяна на памперса, обличане на пижамка и други, също e част от вечерния ритуал. Що се отнася до съня през деня, ритуалите преди заспиване могат да бъдат по-кратки, като например гледане през прозореца или дърпане на завесите. И през деня, и през нощта е хубаво да завършим приспиването с кратка фраза като „Приятни сънища“ или „Лека нощ“.

Какво друго помага за по-добър сън? Общоизвестно е, че най-добре се спи на тъмно и тихо. Светлината пречи на тялото да произвежда хормона на съня, а шумът накъсва съня и го прави непълноценен. Спането в собствено легло, ако има такава възможност, също води до по-малко будения. За да заспи бързо, детето трябва да е уморено, но не твърде уморено. Ако изпуснем момента за приспиване, рискуваме детето да стане по-раздразнително, нетърпеливо и несъдействащо.

А какво пречи на добрия сън? Противно на някои схващания, обилната вечеря влошава качеството на съня, защото затруднява храносмилането. Затова не бива да прехранваме бебето преди сън с надеждата, че с пълно коремче то ще спи по-дълго. На около 6 месеца бебетата вече се будят през нощта по-скоро по навик, отколкото заради глад.

Може би най-разпространеният лош навик в наши дни е гледането на телевизия преди сън. Няма как да очакваме децата да затворят спокойно очи и да заспят, след като допреди малко са се взирали в електронно устройство. Дори тялото им да изглежда в покой, мозъкът съвсем не е спокоен. Освен това, синята светлина от екрана доказано понижава нивата на хормона на съня и забавя усещането на сънливост.


За добър сън, изключете всички електронни устройства най-малко 1 час преди лягане.


Източници:

https://www.naeyc.org/our-work/families/encouraging-healthy-sleep-habits

https://parentacademy.bg/session/babies-sleep/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1188300/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267703/

https://www.sleepfoundation.org/baby-sleep/baby-sleep-cycle

https://www.babysleepsite.com/naps/baby-naps-chart-how-many-how-long/

Заглавна снимка: Annie Spratt от Unsplash


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Категории: Блог