Вярвате ли, че бебето може да бъдат разглезено от прекалено много внимание и гушкане?

Недейте! Това твърдение е твърде погрешно. Специалистите по ранно детско развитие дори предупреждават, че ако лишаваме бебето от грижа и ласки заради подобни страхове, ние му отнемаме шанса да се развива пълноценно.

В тази статия ще ви запознаем с истината зад този широко разпространен мит и ще ви обясним защо е вярно точно обратното – колкото повече нежност и грижа проявявате към своето бебе, толкова по-добре!

Бебето под 1 годинка е неспособно да манипулира

Част от мита за разглезването на бебето е представата, че бебето плаче нарочно, за да ни „манипулира“. Сякаш то плаче не защото има истинска причина, а само за да ни принуди да го носим на ръце и да изпълняваме неговите „прищевки“.

В действителност в тази възраст бебето още е твърде неосъзнато, за да умее да манипулира. В първите месеци то дори не се възприема като отделно същество. То не разбира, че движи собствените си ръчички и крачета, камо ли че с плача си може да ни контролира.

Бебето е водено единствено от съвсем истински, естествени и неотложни нужди – да бъде нахранено, защитено, близо до мама, обичано. Това е неговият инстинкт за самосъхранение. То няма нашата представа за време и пространство и ако мама я няма, дори и за малко, неговият страх е съвсем реален.

Едва на по-късен етап бебето започва да разбира малко повече за света и връзката между причина и следствие. То се учи постепенно, например с изпускането на играчката отново и отново. Преломният момент, в който бебето вече има известен контрол над поведението си и е готово да разбере нашето „не“ и „не може“, настъпва около първия рожден ден. Затова е най-добре да оставим притесненията относно възпитанието и разглезването за възрастта след 1 година.

Гушкането помага много на развитието на бебето

С раждането си бебето навлиза в един непознат свят, много по-различен от майчината утроба. То изпитва силна нужда да се чувства уютно и защитено. Ние инстинктивно знаем, че начинът да му създадем усещане за сигурност и обич, е да го гушнем, поносим, утешим с нежен глас и ласки.

Ползите от този вид близък контакт с бебето се потвърждават и от науката. Специалистите са единодушни, че цялостното развитие на бебето се предопределя от това дали ние откликваме на нуждите на бебето или ги пренебрегваме. Това включва нуждата от близост и комфорта на нашата прегръдка.

„Как родителите гледат детето през първите месеци и години влияе върху начина, по който мозъкът му ще се развива до края на живота му. Много гушкане, носене, докосване и люлеене – това очакват бебетата. Така те растат и се развиват по-добре.“

Професор Дарсия Нарваез, Университет на Нотр Дам

Какво по-точно е въздействието на нашата прегръдка? Например, когато докосваме и милваме бебето (така нареченият контакт „кожа-в-кожа“), ние спомагаме за изграждането на неговия мозък. Освен това, нашата усмивка, допир, глас, мирис и туптенето на сърцето го успокояват и му създават усещане за уют. Да не забравяме и значението на тези моменти за създаването на добра връзка между родител и дете, която ще го крепи в годините напред.

Така утешавайки бебето, ние му показваме, че може да ни има доверие и да разчита на нас. То има нужда от тази увереност в нашата подкрепа, за да може спокойно да изследва света около него и да развива своите умения. Нашата прегръдка е сигурното убежище, където то винаги може да се върне в труден момент. В последствие, благодарение на изграденото доверие в нас, детето става все по-уверено и в себе си и все по-самостоятелно.

Защо вашата прегръдка е толкова ценна за бебето?

✔ Понижава нивата на стрес и създава усещане за сигурност;

✔ Влияе положително върху умствените способности;

✔ Спомага за изграждането на здрава връзка с родителя, което е ключово за бъдещето емоционално и психическо здраве на детето.


Всички тези ползи доказват, че гушкането е не само „разрешено“, но и много необходимо. Ако се питате дали е добра идея да вдигате на ръце бебето всеки път, когато плаче, отговорът е да, най-вече във възрастта от 0 до 6 месеца. Тогава просто няма как да прекалите с вниманието. Разбира се, невъзможно е винаги да се отзоваваме „на секундата“ и с отрасването на бебето тази нужда намалява. То постепенно развива умения за саморегулация – учи се да се справя само.

Как се променят нещата след първата година?  

Нуждата на децата от ласки не спира след първата година. Прегръдките и топлото отношение помагат на децата да процъфтят, независимо от възрастта им, защото допринасят за това те да се чувстват сигурни и обичани. Когато пораснат, тези деца се превръщат в по-здрави, по-щастливи и по-спокойни възрастни, с по-добри умения да се справят с трудностите.  

Едновременно с това, след първата година е важно да започне плавното въвеждане на ясни правила и граници. Детето вече умее много повече и активно изучава света около него. За да го предпазим от опасните ситуации и за да го възпитаме добре, трябва да го научим какво е позволено и какво не. Ако всичко е позволено, то тогава вече наистина рискуваме да го разглезим. Затова ако не искате митът да се сбъдне, запазете многото гушкане, но и не угаждайте за всичко.

А как изглежда доброто поставяне на граници? Ще намерите полезни насоки по темата в статията по-долу.


Sources::

https://news.sanfordhealth.org/parenting/can-you-spoil-a-baby/

https://www.parents.com/baby/all-about-babies/science-proves-you-cant-hold-your-baby-too-much/

https://www.metroparent.com/newborn-care/should-you-pick-up-babies-every-time-they-cry/

https://raisingchildren.net.au/newborns/connecting-communicating/bonding/can-you-spoil-a-baby

https://moderniroditeli.com/bebe/grizhi-i-razvitie/razglezva-li-se-bebeto-ot-gushkane-i-nosene-na-ratse/

https://podobri.se/gushkane-vredno-li-e-za-bebeto/

https://babyology.com.au/baby/care/please-hug-baby-early-often-can-says-science/

https://www.news.com.au/lifestyle/parenting/babies/new-research-says-babies-should-be-picked-up-every-time-they-cry/news-story/ddd6ce7bdd91d671f9d5782dd88aff7a

Cover photo by Isaac Quesada from Unsplash


www.activecitizensfund.bg

"This publication was created with the financial support of the Active Citizens Fund Bulgaria under the Financial Mechanism of the European Economic Area. The entire responsibility for the content of this publication lies with the Health and Social Development Foundation and under no circumstances can it be assumed that this publication reflects the official opinion of the Financial Mechanism of the European Economic Area and the Operator of the Active Citizens Fund Bulgaria."

Categories: Blog