Предпразничното настроение няма да е същото без традиционната работилничка за коледни картички. Изработването им със сигурност е едно от най-любимите и удовлетворяващи занимания за деца и родители. В днешната статия сме подготвили за вас няколко чудесни модела на картички, които са едновременно лесни и ефектни. Постарайте се да запазите спокойствие в творческия хаос и дайте пространство на детето да се развихри – това е неговият начин да учи.

Процесът на майсторене е изключително ползотворен за децата. Той развива много умения – сръчност, прецизност, креативност, концентрация. Упражняването на фината моторика – фините движения на мускулчетата на пръстите и ръцете – е ключово за развитието на мозъка. Колкото по-умело детето се справя със задачи като рисуване, рязане, лепене, нанизване, сглобяване и прочие, толкова по-лесно ще му бъде и с училищните задачи един ден.

Що се отнася до надписването на картичката, не пропускайте да включите детето и в него. Независимо от възрастта, то може да участва по свой начин. Така ще развиете у него ранни умения за писане, които ще му бъдат много полезни в предучилищната възраст. Децата на 2-3 години още не могат да пишат букви, но обичат да имитират действието и вече разбират, че написаното предава послание. Колкото повече достъп имат до пастели, моливи и други пишещи средства, толкова по-бързо ще се научат да ги държат правилно и контролират.  

1. Снежинки от късчета хартия


Източник: https://www.toddleratplay.com/2020/01/24/torn-paper-snowflake-craft/

Необходими материали: хартия (бяла или цветна), лепило, химикал (или нещо друго за писане)

Тази картичка е много лесна за изработване – подходяща е дори за 1-годишни деца. Нарисувайте върху картичката очертанията на снежинка. Детето трябва да покрие очертанията, като залепи върху тях предварително накъсана хартия. Самото късане на хартията е не само много забавно, но и полезно за децата, защото тренира силата на ръцете, координацията между ръцете и очите, прецизността.

2. Елхички от боички

Източник: https://www.kidspot.com.au/parenting/things-to-do/simple-toddlermade-christmas-cards/news-story/4d950d45d65b6bd27e7f51c03d11035e

Необходими материали: бои (акрилни или темперни), домакинска гъба, хартия (зелена, бяла), ножица, лепило

Тази картичка също е подходяща за най-малките, защото се прави с отпечатъци от пръстчета – сензорна игра, която всяко дете обича. Цветните отпечатъци се превръщат в шарена украса за елхата. По-големите деца могат дори да се опитат да изрежат с ножичка тригълниците-елхички. Рязането по линия е прекрасно упражнение за трениране на пръстите и развитие на фината моторика.

За още по-„изчистен“ ефект, оставете детето първо да сложи отпечатъците и след това изрежете и залепете елхата върху друг лист.

3. Коледен венец с домакинска тел

Източник: https://www.sparklingbuds.com/2016/11/christmas-wreath-painting.html/

Необходими материали: бои (акрилни или темперни), домакинска тел за миене на съдове, хартия, молив

Ето още един красив и много ефектен дизайн с отпечатване – този път от най-обикновена домакинска тел. Очертайте с молива кръга на венеца, по който детето ще прави отпечатъците. Това ще помогне венецът да има по-правилна форма. Детето потапя телта в зелената боя, след което я разнася по линията на молива. Накрая добавяте червените плодчета с обратната страна на молива. Ако прецените, тук също може да помогнете на детето с равномерното разпределение на плодчетата, като предварително ги маркирате с молива.

4. Коледна елха от прежда

Източник: https://discover.hubpages.com/holidays/easy-and-fun-christmas-cards-for-kids-to-make

Необходими материали: картон, прежда, мъниста (нарязани сламки), тиксо, ножица

Тази картичка е по-различна от останалите, защото не използва боя, а прежда и мъниста. Подходяща е за малко по-големи деца. Направете дупките на елхата и покажете на детето как да пъха през тях преждата. За да не използвате игла, може да увиете края на преждата с малко прозрачно тиксо – така и мънистата ще се нанизват по-лесно. Дайте на детето да наниже на преждата или готови мъниста, или „мъниста“ от нарязани сламки – по едно на всеки ред. Следва хубаво пожелание под елхата и вашата картичка е готова.


Източници:

Заглавна снимка: JESHOOTS.COM от Unsplash


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог