Предпразничното настроение няма да е същото без традиционната работилничка за коледни картички. Изработването им със сигурност е едно от най-любимите и удовлетворяващи занимания за деца и родители. В днешната статия сме подготвили за вас няколко чудесни модела на картички, които са едновременно лесни и ефектни. Постарайте се да запазите спокойствие в творческия хаос и дайте пространство на детето да се развихри – това е неговият начин да учи.

Процесът на майсторене е изключително ползотворен за децата. Той развива много умения – сръчност, прецизност, креативност, концентрация. Упражняването на fine motor skills – фините движения на мускулчетата на пръстите и ръцете – е ключово за развитието на мозъка. Колкото по-умело детето се справя със задачи като рисуване, рязане, лепене, нанизване, сглобяване и прочие, толкова по-лесно ще му бъде и с училищните задачи един ден.

Що се отнася до надписването на картичката, не пропускайте да включите детето и в него. Независимо от възрастта, то може да участва по свой начин. Така ще развиете у него ранни умения за писане, които ще му бъдат много полезни в предучилищната възраст. Децата на 2-3 години още не могат да пишат букви, но обичат да имитират действието и вече разбират, че написаното предава послание. Колкото повече достъп имат до пастели, моливи и други пишещи средства, толкова по-бързо ще се научат да ги държат правилно и контролират.  

1. Снежинки от късчета хартия


Source: https://www.toddleratplay.com/2020/01/24/torn-paper-snowflake-craft/

What you need: хартия (бяла или цветна), лепило, химикал (или нещо друго за писане)

Тази картичка е много лесна за изработване – подходяща е дори за 1-годишни деца. Нарисувайте върху картичката очертанията на снежинка. Детето трябва да покрие очертанията, като залепи върху тях предварително накъсана хартия. Самото късане на хартията е не само много забавно, но и полезно за децата, защото тренира силата на ръцете, координацията между ръцете и очите, прецизността.

2. Елхички от боички

Source: https://www.kidspot.com.au/parenting/things-to-do/simple-toddlermade-christmas-cards/news-story/4d950d45d65b6bd27e7f51c03d11035e

What you need: бои (акрилни или темперни), домакинска гъба, хартия (зелена, бяла), ножица, лепило

Тази картичка също е подходяща за най-малките, защото се прави с отпечатъци от пръстчета – сензорна игра, която всяко дете обича. Цветните отпечатъци се превръщат в шарена украса за елхата. По-големите деца могат дори да се опитат да изрежат с ножичка тригълниците-елхички. Рязането по линия е прекрасно упражнение за трениране на пръстите и развитие на фината моторика.

За още по-„изчистен“ ефект, оставете детето първо да сложи отпечатъците и след това изрежете и залепете елхата върху друг лист.

3. Коледен венец с домакинска тел

Source: https://www.sparklingbuds.com/2016/11/christmas-wreath-painting.html/

What you need: бои (акрилни или темперни), домакинска тел за миене на съдове, хартия, молив

Ето още един красив и много ефектен дизайн с отпечатване – този път от най-обикновена домакинска тел. Очертайте с молива кръга на венеца, по който детето ще прави отпечатъците. Това ще помогне венецът да има по-правилна форма. Детето потапя телта в зелената боя, след което я разнася по линията на молива. Накрая добавяте червените плодчета с обратната страна на молива. Ако прецените, тук също може да помогнете на детето с равномерното разпределение на плодчетата, като предварително ги маркирате с молива.

4. Коледна елха от прежда

Source: https://discover.hubpages.com/holidays/easy-and-fun-christmas-cards-for-kids-to-make

What you need: картон, прежда, мъниста (нарязани сламки), тиксо, ножица

Тази картичка е по-различна от останалите, защото не използва боя, а прежда и мъниста. Подходяща е за малко по-големи деца. Направете дупките на елхата и покажете на детето как да пъха през тях преждата. За да не използвате игла, може да увиете края на преждата с малко прозрачно тиксо – така и мънистата ще се нанизват по-лесно. Дайте на детето да наниже на преждата или готови мъниста, или „мъниста“ от нарязани сламки – по едно на всеки ред. Следва хубаво пожелание под елхата и вашата картичка е готова.


Sources:

Cover photo by JESHOOTS.COM from Unsplash


www.activecitizensfund.bg

"This publication was created with the financial support of the Active Citizens Fund Bulgaria under the Financial Mechanism of the European Economic Area. The entire responsibility for the content of this publication lies with the Health and Social Development Foundation and under no circumstances can it be assumed that this publication reflects the official opinion of the Financial Mechanism of the European Economic Area and the Operator of the Active Citizens Fund Bulgaria."

Categories: Blog