Пролетта е сезонът на свежите зеленчуци и така любимите на децата ягоди. Това е и времето, когато организмът страда от най-голяма липса на хранителни вещества след дългата и изтощителна зима и има нужда от силна и витаминозна храна. Затова нека поговорим за храненето и по-точно за това как да осигурим на малките деца пълноценно развитие чрез пълноценна храна.

Храната е изключително важна за здравословното развитие на детето. Тя е ключова както за растежа на тялото, така и за изграждането на ума. От нея зависи дали детето ще е с добро здраве или болнаво, дали ще е спокойно или хиперактивно, дали ще може да учи добре или ще изпитва затруднения.

Знаете ли, че?
До 75 процента от всяко хранене отива за изграждането на мозъка на вашето бебе.

За съжаление, в наше време има много деца, които страдат от „скрит глад“. Те не изглеждат прекалено слаби, а напротив, понякога са дори пълнички. Тялото им получава енергия предимно от висококалорични, но нездравословни и бедни на полезни вещества храни като кифли, банички, хамбургери и захарни изделия. Дори децата да се чувстват сити, организмът им всъщност остава „гладен“ за жизненоважни витамини и минерали, като желязо, цинк, йод, витамин A и D и много други. Без тези хранителни вещества децата изостават в растежа и развитието, имат слаб имунитет и са в риск от развитие на болести.

Тези деца растат, но не процъфтяват.

Затова предлагането на разнообразна и здравословна храна на растящото дете е едно от най-важните неща, които можем да направим като родители. Неговото стомахче е малко, не по-голямо от юмручето му, и реално всяка хапка е от значение.

Важно е да уточним, че до 6-тия месец бебето се нуждае единствено от кърма, тъй като тя съдържа всички необходими хранителни вещества за неговия организъм. След 6-тия месец вече могат да се предлагат постепенно различни видове храни, като кърменето продължава. Ето и основните храни, от които се нуждае вашето дете, и защо не бива да пропускаме никоя от тях:

✔️ Зърнени храни – хляб, ориз, овесени ядки, макаронени изделия, елда, просо и др.

Зърнените храни дават на децата много енергия. А и кое дете не обича хляб и спагети? Колкото по-преработени и „бели“ са те обаче, толкова по-малко полезни вещества остават в тях. Затова е най-добре да заменим белия хляб с пълнозърнест и да разнообразим тестената закуска с лесна за приготвяне каша от елда или каша от просо, например.

✔️ Варива – боб, леща, грах, нахут и др.

Варивата са много достъпна и същевременно изключително полезна основна храна за децата. Те са много добър източник на белтъчини и фибри, спомагат за изграждането на мозъка и поддържат доброто здраве.

✔️ Животински продукти – месо, риба, яйца, млечни продукти

Животинските продукти са особено важни за растежа и развитието и е препоръчително да се консумират всеки ден. Дори малки порции осигуряват ключови хранителни вещества и правят детето по-силно и енергично, заздравяват костите и сърцето и подобряват функциите на мозъка.

✔️ Мазнини – растително олио, зехтин, масло и др.

Мазнините имат лоша слава, като нещо, което води до пълнеене и болести. Така е, ако се прекалява с мазното и пърженото и се избират вредни източници на мазнини като маргарина. От друга страна, обаче, децата имат повишена нужда от качествени, здравословни мазнини, които могат да се намерят в рибата, ядките, маслините, растителните масла и авокадото. Те повишават енергията, помагат на фукциите на клетките и играят ключова роля в усвояването на някои витамини.

✔️ Ядки и семена – орехи, бадеми, лешници, слънчогледови семки и др.

Ядките и семената са много ценен източник на полезни мазнини, витамини, минерали и фибри. Най-полезни са, когато са сурови и предварително накиснати.

‼️ Под 4-годишна възраст ядки трябва да се дават само смлени или под формата на тахан, заради опасността от задавяне и задушаване! Освен това трябва да следим и за евентуални алергични реакции, особено ако има история на алергии в семейството. 

✔️ Плодове и зеленчуци

Както се пее в известната детска песничка „Зеленчуци, който не яде“, без плодове и зеленчуци детето не може да порасне здраво. Ежедневната консумация на плодове и зеленчуци поддържа всички системи на тялото и предпазва от болести. Най-полезни са зеленчуците с наситени цветове – оранжеви, червени и тъмнозелени, и тези, които са прясно откъснати.

С едно наум! Колкото и полезни да са плодовете и зеленчуците, трябва да внимаваме с тях. Това е защото в съвременното земеделие повечето плодове и зеленчуци се обработват с пестициди, хербициди и други вредни за здравето вещества. Това се отнася особено много за актуалните за сезона ягоди и зеленолистни зеленчуци като спанака и марулята. За да премахнем вредните химикали, специалистите препоръчват да мием плодовете и зеленчуците със солена вода. Друг вариант е първо да ги накиснем за около половин час във вода с малко хлебна сода, след което да ги измием обилно.

Копривата – българската суперхрана!

За финал ви представяме едно типично за България зеленолистно, което расте на воля през пролетния сезон и е изключително ценно. Копривата е много богата на полезни вещества, по-богата дори от спанака. Намира се в изобилие в нашата природа и ако е от чиста местност, не е замърсена с пестициди. Най-полезна е през пролетта, докато е още млада. Може да бъде включена в бебешкото меню на около 9-10 месеца под формата на пюре или каша. Предлагаме ви тази рецепта за вкусна супа от коприва, която е подходяща за малки и големи.

Източници:

https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition

Tips on what to feed infants and young children | UNICEF URL: https://www.youtube.com/watch?v=Xdu-MonY4-U

https://www.unicef.org/bulgaria/media/4926/file/State%20of%20the%20worlds%20children%202019.pdf

https://healthyeatingresearch.org/wp-content/uploads/2017/02/her_feeding_guidelines_report_021416-1.pdf

https://www.researchgate.net/publication/267210265_Methods_for_Removal_of_Pesticide_Residues_in_Tomato

Заглавна снимка: Jannis Brandt on Unsplash


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог