Ако планираш бременност или вече си щастливо бременна e важно да знаеш как се проследява бременността и какво точно се случва с твоето тяло и с бебето през този период.

Термини като гестационна седмица и лунарен месец звучат объркващо, но всъщност те са много важни за лекаря, който проследява бременността. В по-долните редове ще се опитаме да внесем малко повече яснота.

Как да броим гестационните седмици?

Бременността трае 40 седмици, като лекарите я следят в гестационни седмици. Тези 40 седмици се броят от първият ден на последния менструален цикъл на жената до предполагаемия термин за раждане.

Лунарен месец

Всички знаем, че една бременност трае 9 месеца. Тези девет месеца се делят на 3 така наречени триместъра. Във всеки един триместър от бременността се случват различни неща с бебето и майката. Един триместър е дълъг около 12-13 гестационни седмици.


Първи триместър /1-13 седмици/

През първата седмица всъщност все още не си бременна. Това е първият ден от последната менструация и се използва за определяне на началната дата на бременността.

Бременността може да се отчете от тест или гинекологичен преглед между 5-7 седмица, зависи от дължината на твоя цикъл. Първите три месеца от бременността са най-важни за развитието на твоето бебе. През тези 13 седмици се оформят всички важни органи и вътрешни системи на бебето – сърце, мозък, гръбнак, кръвоносна система, зачатъци на крайниците, очи, уста, нос, брадичка. То започва да се движи, дори може да си смуче палеца!

Бебето преминава от размер на маково семенце около 5-6 седмица до размер на праскова през 13-та седмица, когато завършва първия триместър от бременността.

Всички основни органи на бебето вече са оформени и започват да растат.

Втори триместър /14-27 седмици/

Смята се, че вторият триместър е най-хубавата и лека част от бременността, тъй като нивата на хормоните започват да спадат, симптомите на сутрешно гадене, неразположение и умора започват да намаляват, ставаш по-енергична и бебето не е все още твърде голямо и тежко.

Както споменахме вече, оттук нататък бебето започва да расте и заедно с него всичките му органи растат и започват да функционират. То започва да се движи и разтяга, мускулите се развиват, костите се втвърдяват.

Около 19-20 седмица е възможно да започнеш да усещаш движенията на бебето. Можеш да започнеш да му говориш и пускаш музика, защото то вече чува!

Трети триместър /23-37+ седмици/

Последният триместър се счита за най-тежкия за майката поради редица фактори, най-вече защото бебето расте много бързо. В този етап то достига пълния размер, в който е готово да се появи на бял свят. През този период бебето започва да отваря и затваря очите си, белите дробове узряват и то променя позицията си в матката – обръща се надолу с главата.

При майката се появяват умора, болки в кръста, киселини и е възможно подуване на крайниците. Третият триместър продължава до момента на раждане, като бебето се счита за доносено до края на 37-ма седмица. Дотогава то вече има развити сърце, кръвоносни съдове, мускули и кости.

Бременността е период изпълнен с най-различни промени както за майката, така и за бебето. Грижи се за себе си, защото това е един от най-важните етапи в твоя живот и в този на твоето бебе!
Източници:

https://www.forlife.bg/bremennost-gestacionni-sedmici-maika-bebe

https://www.prenatal-denk.bg/instrumenti/kalendar-bremennost-po-sedmitsi/#13
www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог