В миналата статия говорихме за това как да защитим бебето и детето от сериозни наранявания.

И все пак, дори да сме взели всички предпазни мерки, инциденти се случват. В такива моменти нашата реакция е изключително важна и е добре да бъдем възможно най-подготвени.

В тази статия ще ви дадем насоки какво да правите и какво да НЕ правите в най-честите случаите, изискващи първа помощ. Основна препоръка е да се опитате да запазите самообладание, за да не плашите детето допълнително. Съветваме ви да изгледате внимателно видеата в тази статия и да се запишете на курс по първа помощ, специализиран за деца.


ЗАДАВЯНЕ

Рискът от задавяне при бебетата и децата е голям, тъй като те обичат да слагат всичко в устата си, а и са неопитни в дъвченето. Дръжте всякакви дребни предмети далеч от тях и не им давайте храни като ядки, пуканки, цели зърна грозде или бонбони тип „Лукчета“. Дори един малък фъстък може да запуши напълно дихателната тръба на малкото дете.


Ако детето се задави и започне да кашля звучно, не се намесвайте. Не го тупайте по гърба. Така само рискувате да наместите по-лошо това, с което се е задавило. Оставете го да се изкашля, докато се почувства по-добре. Най-често децата се справят сами като откашлят или повърнат навлезлите частици.

По-сериозно е, ако детето не издава никакъв звук. Тогава е време да действате. Кожата става синкава или много бледа. Детето не може да кашля, говори или диша, защото дихателните пътища са напълно запушени.

В такива случаи трябва да реагирате бързо, защото само след 3 минути без кислород вече настъпват трайни увреждания на мозъка. Първо започнете с до 5 удара между плешките, а след това с 5 притискания над пъпа (още наречено техника на Хаймлих). Обърнете внимание, че позата при бебе и при проходило дете е различна. Повторете този цикъл 3 пъти и след това се обадете на тел. 112, като междувременно продължавате да оказвате помощ. Ако има друг човек наоколо, нека той се обади на тел. 112.Внимание! Не обръщайте детето с главата надолу. Не ровете с пръсти в гърлото на детето, ако не се вижда нищо.Това може само да направи нещата по-лоши.

Вижте видеото за цялата техника на първа помощ при задавяне. Най-добре е да научите точно какво да правите на обучение за първа помощ.


БЕЗСЪЗНАНИЕ

Представете си, че влизате в стаята и виждате детето отпуснато на пода, сякаш е заспало. То може действително да спи, но може и да е изпаднало в безсъзнание.

Първо се уверете, че наоколо няма някаква непосредствена опасност, като оголени кабели. След това проверете как е детето. Извикайте го по име и го потупайте по рамото. В никакъв случай не го разтърсвайте, защото това може да бъде фатално, ако се касае за счупен врат. Бебетата се проверяват с потупване по стъпалцето.

Ако не последва реакция, викнете някой бързо да се обади на тел. 112, а вие започнете да оказвате първа помощ. В случай, че сте сами с детето, първо обърнете внимание на детето за 2 минути и след това се обадете на „Бърза помощ“.

Проверете дишането и пулса. Плавно повдигнете брадичката нагоре, така че главата да отиде леко назад. Това се прави, за да се освободят дихателните пътища в случай, че езикът ги е блокирал. В състояние на безсъзнание, езикът като един мускулест орган се отпуска и коренът може да пропадне навътре в дихателните пътища и да ги запуши.

Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/First_aid

Внимание! Не е нужно да бъркате в устата или да чупите зъбите на детето. Езикът реално не може да бъде глътнат! Само едно леко преместване на главата назад е достатъчно да освободи дихателните пътища.


При малко дете е достатъчно да преместите главата назад съвсем малко, a при бебе да я поставите не назад, а в неутрална позиция. След тази маневра, ако има дишане, обърнете детето в стабилно странично положение. Тази поза ще го предпази при евентуално повръщане и пропадане на езика. Не забравяйте, че главата отново трябва да е леко назад.


Ситуацията е критична, ако детето няма пулс и дишане. При децата това най-често става при случаи на задавяне и удавяне. Състоянието е животозастрашаващо, но обратимо, ако веднага се приложи техниката КПР (кардиопулмонарна ресусцитация). В основите на техниката са обдишването и гръдните компресии. Запишете се на курс по първа помощ, за да се научите какво да правите.

Вижте видеото по-долу с полезни насоки от нашите партньори FirstAidbg.com, направено от платформата за родители “1 наум”. В следващата статия продължаваме да разглеждаме най-честите състояния, изискващи спешна помощ – гърч, изгаряне, алергични реакции, фрактури и кървене.


Източници:

https://firstaidbg.com

First and CPR. Nurse-family partnership. The Regents of the University of Colorado, a body corporate. MY CHILD – How Can I Keep My Child Healthy? Copyright 2015.

Заглавна снимка: Zhen H от Unsplash


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог