In the миналата статия говорихме за това как да защитим бебето и детето от сериозни наранявания.

И все пак, дори да сме взели всички предпазни мерки, инциденти се случват. В такива моменти нашата реакция е изключително важна и е добре да бъдем възможно най-подготвени.

В тази статия ще ви дадем насоки какво да правите и какво да НЕ правите в най-честите случаите, изискващи първа помощ. Основна препоръка е да се опитате да запазите самообладание, за да не плашите детето допълнително. Съветваме ви да изгледате внимателно видеата в тази статия и да се запишете на курс по първа помощ, специализиран за деца.


ЗАДАВЯНЕ

Рискът от задавяне при бебетата и децата е голям, тъй като те обичат да слагат всичко в устата си, а и са неопитни в дъвченето. Дръжте всякакви дребни предмети далеч от тях и не им давайте храни като ядки, пуканки, цели зърна грозде или бонбони тип „Лукчета“. Дори един малък фъстък може да запуши напълно дихателната тръба на малкото дете.


Ако детето се задави и започне да кашля звучно, не се намесвайте. Не го тупайте по гърба. Така само рискувате да наместите по-лошо това, с което се е задавило. Оставете го да се изкашля, докато се почувства по-добре. Най-често децата се справят сами като откашлят или повърнат навлезлите частици.

По-сериозно е, ако детето не издава никакъв звук. Тогава е време да действате. Кожата става синкава или много бледа. Детето не може да кашля, говори или диша, защото дихателните пътища са напълно запушени.

В такива случаи трябва да реагирате бързо, защото само след 3 минути без кислород вече настъпват трайни увреждания на мозъка. Първо започнете с до 5 удара между плешките, а след това с 5 притискания над пъпа (още наречено техника на Хаймлих). Обърнете внимание, че позата при бебе и при проходило дете е различна. Повторете този цикъл 3 пъти и след това се обадете на тел. 112, като междувременно продължавате да оказвате помощ. Ако има друг човек наоколо, нека той се обади на тел. 112.Внимание! Не обръщайте детето с главата надолу. Не ровете с пръсти в гърлото на детето, ако не се вижда нищо.Това може само да направи нещата по-лоши.

Вижте видеото за цялата техника на първа помощ при задавяне. Най-добре е да научите точно какво да правите на обучение за първа помощ.


БЕЗСЪЗНАНИЕ

Представете си, че влизате в стаята и виждате детето отпуснато на пода, сякаш е заспало. То може действително да спи, но може и да е изпаднало в безсъзнание.

Първо се уверете, че наоколо няма някаква непосредствена опасност, като оголени кабели. След това проверете как е детето. Извикайте го по име и го потупайте по рамото. В никакъв случай не го разтърсвайте, защото това може да бъде фатално, ако се касае за счупен врат. Бебетата се проверяват с потупване по стъпалцето.

Ако не последва реакция, викнете някой бързо да се обади на тел. 112, а вие започнете да оказвате първа помощ. В случай, че сте сами с детето, първо обърнете внимание на детето за 2 минути и след това се обадете на „Бърза помощ“.

Проверете дишането и пулса. Плавно повдигнете брадичката нагоре, така че главата да отиде леко назад. Това се прави, за да се освободят дихателните пътища в случай, че езикът ги е блокирал. В състояние на безсъзнание, езикът като един мускулест орган се отпуска и коренът може да пропадне навътре в дихателните пътища и да ги запуши.

Source: https://en.wikipedia.org/wiki/First_aid

Внимание! Не е нужно да бъркате в устата или да чупите зъбите на детето. Езикът реално не може да бъде глътнат! Само едно леко преместване на главата назад е достатъчно да освободи дихателните пътища.


При малко дете е достатъчно да преместите главата назад съвсем малко, a при бебе да я поставите не назад, а в неутрална позиция. След тази маневра, ако има дишане, обърнете детето в стабилно странично положение. Тази поза ще го предпази при евентуално повръщане и пропадане на езика. Не забравяйте, че главата отново трябва да е леко назад.


Ситуацията е критична, ако детето няма пулс и дишане. При децата това най-често става при случаи на задавяне и удавяне. Състоянието е животозастрашаващо, но обратимо, ако веднага се приложи техниката КПР (кардиопулмонарна ресусцитация). В основите на техниката са обдишването и гръдните компресии. Запишете се на курс по първа помощ, за да се научите какво да правите.

Вижте видеото по-долу с полезни насоки от нашите партньори FirstAidbg.com, направено от платформата за родители “1 наум”. В следващата статия продължаваме да разглеждаме най-честите състояния, изискващи спешна помощ – гърч, изгаряне, алергични реакции, фрактури и кървене.


Sources:

https://firstaidbg.com

First and CPR. Nurse-family partnership. The Regents of the University of Colorado, a body corporate. MY CHILD – How Can I Keep My Child Healthy? Copyright 2015.

Cover photo by Zhen H from Unsplash


www.activecitizensfund.bg

"This publication was created with the financial support of the Active Citizens Fund Bulgaria under the Financial Mechanism of the European Economic Area. The entire responsibility for the content of this publication lies with the Health and Social Development Foundation and under no circumstances can it be assumed that this publication reflects the official opinion of the Financial Mechanism of the European Economic Area and the Operator of the Active Citizens Fund Bulgaria."

Categories: Blog