Началото на новата година обикновено е повод да се замислим какви положителни промени искаме в живота ни, така че да го направим по-щастлив и хармоничен.

Какво можем да си поставим за цел през новата година като родители? Кои неща бихме искали да се случват повече и кои по-малко в ежедневието ни с децата? Ето 5 предложения, които ако съумеем да следваме с малки крачки, биха имали огромно положително въздействие върху здравето, взаимотношенията и успехите на децата в семейството.

Цел 1: По-малко време пред екрана

В наше време неусетно прекарваме часове пред телефона, телевизора или компютъра. Трудно е както за децата, така и за самите родители да откъснат очи от екрана. Както вече разгледахме в предишна статия обаче, прекалено многото време пред екрана отнема ценни възможности за развитие при децата и може дори да доведе до поведенчески проблеми. А родителите, които не спират да гледат телефоните си, пропускат да обърнат пълноценно внимание на децата си.

Затова на първо време си поставете за цел децата или още по-добре – цялото семейство – да сяда на масата без телевизор или телефони. Може дори да нарочите един цял ден в седмицата, който ще бъде денят без използване на устройства. Така ще можете да се насладите на повече стойностно време с децата, на по-дълги и по-задълбочени разговори и на по-добра връзка като семейство.

Цел 2: Повече игри с децата

Едно от най-хубавите неща, които можем да направим за децата ни е да прекарваме повече качествено време с тях, а не просто около тях. Детето опознава света и се учи как да се държи чрез играта, дори това да е най-обикновена гоненица или криеница. Играта е чудесен начин да се сближим с него, да му дадем добър пример, да развием неговите умения, да го окуражим да се движи повече.

Чудесна новогодишна цел е да направим играта семеен ритуал, който се случва редовно. Може да изберем един ден и час в седмицата, когато нямаме други ангажименти, и да го запазим специално за пълноценна игра с децата – да поиграем футбол, да рисуваме, да играем на „Не се сърди човече“ или някоя друга игра от безбройните любими за децата. А те със сигурност ще чакат този ден с нетърпение. 

Цел 3: Повече четене на книжки

Четенето на книжки на малките деца е безспорно едно от най-полезните и приятни неща за тях. Книжките развиват въображението, разширяват познанията за света, обогатяват езиковите умения и изграждат умения за слушане. Те стимулират децата да разсъждават, особено ако ги питаме допълнително отворени въпроси за картинките, героите, поведението им, техните мисли и чувства.

Затова е прекрасно да си поставим за цел да четем на детето всяка вечер за поне десетина минути. Четенето на книжка е чудесен ритуал преди лягане, който дава възможност на тялото да се успокои и да се подготви за сън. А ако имаме време за четене и през деня, още по-добре.

Цел 4: Повече детско участие в домашните задължения

Когато децата са малки, може да ни се струва, че ако им възложим задача да изметат или да измият нещо, това ще доведе до повече главоболия, отколкото реална помощ. Затова често предпочитаме ние да свършим цялата къщна работа и пропускаме факта, че децата могат да научат много от шетането вкъщи. Споделянето на семейните задължения възпитава полезни житейски умения, учи на отговорност, автономност, трудолюбие и работа в екип дори и най-малките деца. Просто трябва да им измислим задачки, с които могат да се справят – да забършат нещо с парцалче, да сервират масата, да си приберат играчките, да изхвърлят някое боклуче и т.н.

За новата година хубава идея е да си направим и украсим бурканче за домашни задължения, в което да сложим листчета с написани задачи за седмицата (съобразени с възрастта и възможностите на децата). Всяка седмица членовете на семейството изтеглят по едно листче и стават отговорни за изпълнението на задачата – примерно, стават отговорници по сервирането на масата преди хранене. По този начин децата се учат от малки да изпълняват отговорностите си и да имат отношение към семейния живот. Тази идея е подходяща за семейства, в които децата са поне 3-4 годишни, тъй като те вече започват да имат представа какво означава времевото понятие „седмица“. Двегодишните деца също обожават да помагат и с присъщото си любопитство и желание да участват във всичко, което правят възрастните, могат да станат чудесни „помощник-отговорници“ на батковците и каките си.

Цел 5: Повече здравословна храна

Здравословната храна е в основата на здравословното физическо и психическо развитие. Тя предпазва от редица болести и подсилва защитата на организма срещу вирусни и бактериални инфекции. Да приготвяме на цялото семейство разнообразна храна, с по-малко сол, захар, подсладители, и вредни мазнини е нещо, към което винаги трябва да се стремим и да научим и децата да се стремят.

Ако детето види, че родителите ядат разнообразна и здравословна храна, то също ще е по-склонно да опита и да замени вафлата и тестената закуска с нещо домашно приготвено. И още една много ефективна тактика за новата година – да въвличаме децата по-често в процеса на приготвяне на храната. Така ще имаме по-добър шанс да харесат това, което сме сготвили!

Ето една хубава детска песничка, която може да мотивира децата да опитат вкусната салата от печено цвекло или супичката с коприва.

А защо и децата да не си поставят новогодишни цели?
Умението да си поставяш цели и да ги следваш е важно за цял живот. Може да запишете идеите на детето, така че да се връщате към тях през годината, а ето и няколко примерни идеи, които всеки родител би одобрил. 😊

Да си мия ръцете всеки път след тоалетна и преди ядене

Да си мия зъбите всеки ден сутрин и вечер

Да си подреждам играчките след игра

Да ям плод или зеленчук с всяко хранене

Да бъда мил със семейството и приятели ми

Източници:

https://www.familyeducation.com/life/new-years-resolutions/top-10-new-years-resolutions-families

https://earlylearningin.org/new-years-resolutions-parents-children/


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“