Коледните и новогодишни празници традиционно са придружени от много лакомства. Децата (а и родителите) често прекаляват със сладкото. Не бива да забравяме обаче, че прекомерната консумация на захар и и високопреработени храни е свързана с влошено здраве и нарушено развитие.

За да разнообразим детското меню с нещо по-здравословно, ви предлагаме няколко интересни кулинарни предложения на празнична тематика. Децата обожават да участват в готвенето, затова запретнете ръце заедно. Така хем ще увеличите шанса храната да бъде харесана и изядена, хем ще помогнете на детето да подобри своята фина моторика, концентрация, говорни и математически умения. С всяка стъпка от процеса – измиване, отсипване, белене, стъргане, подреждане и прочие – детето научава много и придобива увереност.

Помнете, че храненето предопределя здравето на детето още от периода, в който е корема на мама. Организмът се нуждае особено много от разнообразна и полезна храна по време на бременността и в ранното детство, за да расте и да се развива нормално физически и умствено. За съжаление, в наше време много деца страдат от „скрит глад“. Те се хранят предимно с храни като банички, хамбургери, пица и захарни изделия и макар да се чувстват сити, организмът им остава „гладен“ за жизненоважни хранителни вещества, витамини и минерали.


Знаете ли, че?
До 2-годишна възраст на децата не бива да се дава нищо подсладено със захар, включително плодови сокове и боза.

Знаете ли, че?
Вкусът на детето към определени храни зависи от това какво майката е яла по време на бременността.Идея 1: Забавни плодови шишчета


Източници:
https://www.eatsamazing.co.uk/bonfire-night/easy-fruit-rockets-for-bonfire-night, https://www.pinterest.com/pin/450148925265524310/

Необходими продукти: плодове (най-добре сезонни), дървено шишче, лентички за фойеверките от подръчни материали

Предлагаме ви 2 идеи с плодове – ефектни новогодишни фойеверки и симпатични снежни човечета. Освен плодовете от снимките, може да използвате и други, нарязани по подходящ начин (например ябълка вместо ягода). Очичките и копчетата на снежния човек стават най-лесно от зрънца черен пипер, но може да опитате и други по-ядливи варианти като нарязана стафида. Използвайте въображението си.

Идея 2: Снежковци от яйцаИзточник: https://roxyskitchen.com/egg-snowman.htmlНеобходими продукти: варени яйца, суров или варен морков, магданоз, дървено шишче или клечка, зърна черен пипер

Ето още една идея със снежен човек, този път като солено предястие. Яйцата са чудесен източник на белтъчини, мазнини, витамините  А, D, E и B12, желязо. Те помагат на децата да растат здрави, силни и умни. Предлагайте твърдосварени или бъркани яйца няколко пъти седмично.

Идея 3: Празнични часовници

Източници: https://www.freepik.com, https://www.bombshellbling.com/40-ideas-kid-friend-new-years-eve-party/Необходими продукти: хартиена чиния или друга кръгла подложка, различна храна за всеки час (например плод, зеленчук, ядки), моркови за стрелки, материали за надписване на часовете (по желание)

С тази идея ще развиете не само вкуса към полезната храна, но и математическите умения на детето. Направете цифрите на часовника и подредете към тях 12 вида различната храна. Ако възрастта на детето позволява, дайте му да напише цифрите само или с помощ. Поговорете за предстоящия празник – как ще изглеждат стрелките на часовника, когато стане Нова година?

Идея 4: Новогодишно пожелание от тесто

Източници: https://simplytodaylife.com/alphabet-numbers-pretzel-snack-recipe, https://hungryhappenings.com/new-years-eve-party-food-pinwheels-recipe

Необходими съставки: Вариант A – 1 пакетче суха мая, 4 ч.ч. брашно, 1.5 ч.ч. топла вода, 1 ч.л. сол, разтопено масло или 1 яйце ; Вариант Б – плосък хляб или кори за баница, сирене, домати, чушка, маслина или друга плънка по избор

Предлагаме ви два варианта за изработване на надписа. При първия вариант всички съставки се смесват до образуването на меко тесто, от което се оформят цифрите и буквите. Детето може спокойно да си поиграе с тестото като пластилин и да се опита да изпише „ЧНГ 2024“. Пече се 12-15 минути във фурна на 180 градуса.

Във втория вариант плосък хляб (например тортиля, пита или лаваш), кори за баница или палачинки се поръсва с избрани продукти според вкуса. Това може да бъдат сирене, домати, маслини, колбас и други. Така покритите кори се навиват на руло, което се разрязва напречно и от парчетата се оформят букви и цифри. Пече се на 180 градуса до зачервяване. За да се нареже рулото по-лесно, оставете го да стегне за 15-20 минути във фризера. Парчетата руло пък ще се слепят по-лесно, ако ги намажете с малко яйце.

Източници:

https://time.com/5640428/sugar-kids-vs-adults/

https://lozierinstitute.org/dive-deeper/fetal-taste-and-maternal-diet/


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог