Петата вълна на коронавируса, този път на варианта Омикрон, е вече факт. И докато при предишните вълни децата бяха пощадени, този път броят на заразените и болни деца расте. Как да предпазим децата от разболяване и какво да правим, ако детето прояви симптоми? И как да помогнем на малкото дете да възприеме по-лесно този нов „пандемичен“ начин на живот, към който на всички ни се налага да се пригодим вече 2 години?

Какво да правя, ако детето ми има Омикрон?

От двата месеца, в които Омикрон върлува из света, вече знаем, че той е много по-заразен, но и разболяването с него обичайно протича по-леко. Симптомите му наподобяват тези на сезонните вируси – болка в гърлото, хрема, повишена температура, главоболие, повръщане. Инфекцията обикновено засяга горните дихателни пътища, а не белите дробове, както при предишните по-опасни варианти, и лекарите могат да се справят с нея по-лесно.

При бебетата и малките деца обаче горните дихателни пътища са по-тесни и все още не напълно развити. Това може да доведе до усложнения при евентуално заразяване и изисква повишено внимание. Характерна проява на Омикрон при децата е острият ларингит и лаещата кашлица, които настъпват в резултат на възпаление и оток в областта на ларинкса, трахеята и бронхите, и могат да доведат в по-тежки случаи до затруднения в дишането.

При наличие на някой от горните симптоми се свържете с лекар, който ще ви насочи какви стъпки да предприемете. В повече случаи симптомите отшумяват при домашно лечение до 3-5 дни, като се повлияват добре от влажен въздух и чест прием на топли напитки. Важна е консумацията на здравословна и питателна храна за подсилване на имунната система (не само по време на боледуването, а по принцип). Ако детето диша учестено, издава свистящи звуци при дишане или диша трудно, е необходимо веднага да потърсите лекарска помощ.

Ако се съмнявате, че детето ви е с коронавирусна инфекция, следвайте указанията и препоръките за карантиниране на Министерството на здравеопазването, които можете да намерите тук. Предупредете всички хора, с които вие и детето сте били в контакт през последните 24 часа.

Информация за родители от Единния информационен портал за борба с Ковид-19, януари 2022г.

Как да предпазя детето ми от заразяване с коронавирус?

Основното ни оръжие срещу коронавируса е ваксинацията. Свържете се с вашия лекар, за да получите повече информация.
  • Редовно и щателно измиване на ръцете
  • Избягване на места, където има струпване на хора и потенциален контакт със заразени
  • Ваксиниране на деца над 5г. след консултация с лекар

Редовното миене на ръцете е едно от основните средства за предпазване от заразяване не само с коронавирус, а с всякакви болестотворни организми. Детето трябва да свикне да си мие ръцете в продължение на поне 20 секунди веднага, щом се прибере вкъщи, преди ядене и след тоалетна. Обяснете на детето, че ръчичките трябва хубаво да се намокрят, да се натъркат със сапун, докато той се разпени обилно върху всички части, след това да се изплакнат добре и накрая подсушат. За да е по-интересно на детето, може миенето да става с песничка – примерно „Хей ръчички“ или „Честит рожден ден“, изпята два пъти подред.

Ето една чудесна песен на вокална група „Бон-бон“, с която да направите миенето на ръцете забавно!

Мога ли да кърмя, ако съм заразена с коронавирус?

Категорично да. Ползите от кърменето надвишават рисковете от предаване на инфекцията.

Изследванията показват, че кърмата на заразени или ваксинирани майки не само не съдържа следи от вируса, а дори защитава бебето от Ковид-19, защото съдържа голямо количество антитела месеци след инфекцията или ваксинацията. Бебетата, които са изключително кърмени, тоест не приемат адаптирано мляко, друга храна и течности до 6-месечна възраст, са по-защитени, защото нивата на антитела се поддържат високи.

Все пак като предпазна мярка при кърмене е добре майките вирусоносители да са с измити ръце и да носят маска.

Как влияе пандемията на психичното здраве на малките деца?

Ние може да си мислим, че малките деца не забелязват какво става около тях, но те всъщност са много чувствителни към емоциите, които усещат в обкръжаващата среда и лесно „попиват“ страховете на възрастните. Естествено е постоянното говорене около тях за страшния вирус, който затваря хората по домовете и дори убива, да предизвика страх, тревога и тъга.

Проблемът е, че децата не разполагат с информацията, която ние имаме. Те не знаят какво им се случва, не могат да изразят чувствата си и да поискат помощ, което води до поведенчески промени като:

  • Неспокоен сън и кошмари
  • Често плачене
  • Хиперактивност, детето не може да стои мирно
  • Страх на детето да остане само
  • Изблици на гняв и агресия
  • Нежелание да се среща с хора
  • Връщане назад в развитието (регресия), като говорене по бебешки и губене на тоалетните навици

В такива моменти детето има силна нужда от нашата подкрепа. Вместо да премълчаваме и да му „спестяваме“ проблемите, трябва да сме готови за открит и подкрепящ разговор. Важно е да му обясним ситуацията на неговия език – по прост начин, така че то да може да ни разбере. Не бива да омаловажаваме притесненията и страховете му, а да ги признаем като нещо нормално, и да го уверим, че може да разчита на нашите грижи и закрила.

Ако се налага да сме карантинирани вкъщи, трябва да се погрижим да запазим ежедневния режим, по отношение на времето на ставане и лягане, следобедния сън и храненията. Детето ще се почувства много по-спокойно, ако всеки ден отделяме време за четене на книжки, играем с него, пеем песнички. Многото време, което трябва да прекараме заедно вкъщи, е чудесна възможност за семейни занимания, които да направят връзката ни още по-силна.

Важно е да не прекаляме с количеството телевизия, което детето гледа. Международната здравна организация препоръчва никаква телевизия за деца под 2 години, а за деца от 2 до 5 години не повече от 1 час на ден. Повече за влиянието, което оказва стоенето пред екраните върху децата, може да прочете в нашата предишна статия „Децата и екраните – колкото по-малко, толкова по-добре“.

Как да говорим с детето за Ковид-19? (примерен разказ)

Коронавирус е името на група вируси, от които хората могат да се разболеят. Тези вируси се казват така, защото изглеждат все едно имат корони. Хората знаят за тях от доста време, но сега има един нов вирус от този вид, който стана много известен.

Вирусите са много мънички частички. Толкова мънички, че не можеш да ги видиш с очи, а само със специални лупи, наречени микроскопи. Понеже вирусите са толкова малки, те лесно влизат в тялото и могат да го разболеят. Когато кашляш или кихаш, вирусите от тялото се пръскат във въздуха с малки капчици слюнка. Така те се движат във въздуха. Затова ако видиш, че някой кашля или киха, по-добре да стоиш далече от него. Големите деца и възрастни носят маски на лицето в автобуса или магазина, за да се предпазят от тези капчици.

Малки капчици с вируса също могат да попаднат върху ръцете и после да ги лапнеш. За да махнеш вирусите от ръцете, трябва да ги измиеш хубаво с вода и сапун, докато броиш до 20 или пееш песничка.

А какво става, ако вирусът влезе в тялото ти? Тогава може да не се чувстваш добре, да имаш сополи, температура или да кашляш. Ние и лекарите ще се погрижим за теб и също като другите пъти, когато си боледувал, след няколко дни ще се почувстваш по-добре.

За да не заразиш някой друг с този вирус, може да се наложи да останеш вкъщи, докато оздравееш напълно. Това може и да не ти харесва, но е много важно, защото е начин да пазиш останалите. След това ще можеш отново да излизаш и играеш с приятели.

Хубавото е че, лекарите вече знаят много неща за коронавируса и даже изобретиха мощно оръжие срещу него, което се казва ваксина. Ваксината се слага в ръчичката с едно боцване и действа като щит срещу болестта.

Винаги може да си поговорим още за коронавируса и всичко, което те интересува.

Като допълнителен ресурс, тук може да намерите една чудесна терапевтична приказка срещу детски страх от коронавирус, написана от експерта по ранно детско развитие Цветелина Ганева и психолога Камелия Ковачева. Приказката разказва за Тошко и коронавируса и позволява на детето да се справи със своите страхове. За да подсилите ефекта от приказката може да изработите вкъщи от подръчни материали СПРЕЙ срещу коронавирус, ЗАТВОР за коронавирус, самият „злодей“ коронавирус, супергероите витамини и други елементи, които са интересни на детето.

Източници:

https://www.zerotothree.org/resources/3210-tips-for-families-coronavirus

https://www.unicef.org/coronavirus/everything-you-need-know-about-washing-your-hands-protect-against-coronavirus-covid-19

https://coronavirus.bg/bg/az-sum/roditel

https://www.unicef.org/bulgaria/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0

https://www.unicef.org/bulgaria/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F%D1%82%D0%B5-%D1%81-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-covid-19

https://www.unicef.org/bulgaria/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81-%D1%81-%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0

https://www.ngobg.info/bg/news/120380-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%BE-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B0.html

https://www.scientificamerican.com/article/why-omicron-is-putting-more-kids-in-the-hospital/

https://www.luriechildrens.org/en/blog/faq-omicron-variant-and-children-and-what-to-do-if-your-child-tests-positive/

https://fortune.com/2022/01/20/covid-antibodies-breast-milk/


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“