Ето че първото зъбче вече е поникнало. В рамките на няколко месеца усмивката на бебето се увенчава с низ от хубави бели зъбки. Страданията и безсънието покрай пробиването им отшумяват, но на преден план излиза една много важна тема – здравето на новите зъби.

В тази статия ще ви представим как да се грижите за млечните зъби от самото им поникване. Не се заблуждавайте, че щом млечните зъби един ден ще паднат, значи не са важни. Напротив, от тях зависи здравето на постоянните зъби и цялостното благосъстояние на детето. С тези зъби детето ще се храни, говори и усмихва за години напред и ние като родители сме отговорни да го научим как да се грижи добре за тях.

Източник: Дневникът на мама и татко

Защо млечните зъби са толкова важни?

Както ви запознахме в миналата статия, млечните зъби са общо 20 на брой и изникват приблизително между 6-тия месец и 3-тата годинка на детето. Между 6-тата и 12-тата година те постепенно започват да падат и да се заменят с постоянни зъби.

Въпреки че са временни, болните млечни зъби могат да причинят сериозни дългосрочни проблеми. Емайлът им, който представлява горния защитен слой, е по-тънък от този на постоянните зъби и това ги прави по-податливи на кариес. Децата с развалени млечни зъби може да страдат от болки, отток, хранителни и стомашни проблеми, а в някои случаи инфекцията засяга дори сърцето, бъбреците и ставите.

Здравето на млечните и постоянните зъби е директно свързано. При евентуална инфекция болният млечен зъб може да разболее и постоянния зъб, чийто зародиш се намира в съседство. Освен това, млечните зъби пазят място в челюстта на детето за постоянните зъби. Ако млечен зъб се изгуби прекалено рано, поради кариес или травма, това може да доведе до проблеми с развитието на постоянните.

Млечните зъби имат важна роля и в проговарянето. С тях бебето се научава да дъвче, което спомага за развитието на говорния апарат и правилната артикулация. Болни и липсващи млечни зъби може да доведат до нарушения при произнасянето на звуци като „ф“, „с“, „з“ и др.  

Как да мием млечните зъби?

Най-доброто нещо, което можем да направим за детските зъби, е да ги почистваме редовно. От една страна, така премахваме остатъците от храна и бактериите, които водят до кариеси. От друга страна, по този начин създаваме у детето ключови навици за устна хигиена. Не винаги е лесно да се измият зъбите на едно бунтуващо се малко дете, но от нашето постоянство зависи дали то ще придобие навика да се грижи добре за зъбите си, когато порасне.

Зъболекарите са категорични – зъбите трябва да се мият ежедневно, по два пъти на ден – сутрин (за предпочитане преди закуска) и вечер преди лягане, в продължение на 2 минути. Почистването трябва да започне още с появата на първото зъбче, тоест преди първата година. Колкото по-рано добавите тази процедура към дневния режим на бебето, толкова по-лесно то ще свикне с нея. Целта е навикът за миене на зъбите да стане силен и устойчив, като миенето на ръцете.

Докато зъбите в устата са още малко на брой, може да ги измивате със силиконов напръстник или навлажнена марличка, без паста за зъби. При 5-6 изникнали зъба започнете да използвате четка и паста за зъби, съобразени с възрастта на детето. Четките за деца са с мек косъм и ярки като играчка. Във възрастта 0-3 години главата на четката трябва да е съвсем малка, за да влиза лесно навътре в устата.

Обърнете внимание на избора на паста за зъби. На пазара има много варианти, но е добре за възрастта от 0 до 3 години да използвате паста без флуор, парабени и оцветители. Малките деца още не могат да изплюят пастата ефективно и реално тя се поглъща при миене. След като детето вече се е научило да не гълта пастата, преминете към паста с флуор. Количество с размер на грахче е достатъчно за едно измиване.

Бъдете търпеливи, докато миете зъбките и почистете внимателно всички повърхности – отпред, отзад и отстрани. Използвайте кръгообразни движения. Тук също много помага да сте креативни и да превърнете миенето на зъбките в забавен ритуал – с песничка, стихче, игра или закачка. Децата обикновено реагират ентусиазирано на реплики като „Отвори широко уста като лъв!“ или „О, не, очите ми се заслепяват от толкова чисти зъби!“.

Кога детето може да започне да си мие зъбите само?

През първите 5 години е важно да помагате на детето с миенето на зъбите. До навършване на около 6 години то още няма необходимите умения да се справя добре самостоятелно. След това вече е време да оставите тази задача напълно на него, като все пак от време на време го проверявате и следите колко се старае.

Разбира се, детето ще поиска да хване четката и да си измие зъбите самò много преди това. Позволете му да опитва, дори още на 1 годинка. Това ще повиши мотивацията му и ще помогне за развитието на фината моторика – уменията за контрол и координация на пръстите и ръцете.

Съветваме ви да използвате следния ритуал – първо детето мие зъбите си самò, доколкото позволява възрастта му, а след това вие довършвате старателно миенето за 2 минути. Очаквайте детето да дъвче четката, което бързо ще я деформира. Добра идея е да му купите отделна четка, с която само то да борави. Оставете го да я избере в магазина – така ще го запалите още повече по миенето на зъбките.

Здравето на зъбите зависи много от храненето

Освен от лоша хигиена, зъбите могат да пострадат много от лошо хранене. Те веднага издават колко вредни храни и напитки консумира детето. С правилното хранене, включващо разнообразие от зеленчуци и плодове, млечни продукти като кисело мляко и сирене, яйца, месо и риба, млечните зъбки стават здрави и устойчиви на кариеси. Твърдите храни, които искат повече дъвчене (например морковите) също са много полезни, защото стимулират слюноотделянето, а слюнката защитава зъбите.

Основното нещо, което трябва да се намали, са сладките лакомства – бонбони, близалки, шоколадови десерти и т.н. Те бързо повишават киселинността в устата и са основните причинители на кариес. Особено опасни са желираните бонбони, които направо полепват по зъбите. Ако все пак сте решили да дадете нещо сладко, направете го за десерт след основното ядене, а не между храненията. Междинните закуски с лакомства поддържат разрушителната киселинна среда в устата по-дълго.

Друг основен виновник за кариеса при децата са газираните напитки и натуралните сокове. Този тип напитки са истински „киселинен дъжд“ за детските зъби и трябва да се премахнат напълно от менюто. Захарта в тях буквално „разтваря“ зъбите – те започват да се рушат и ронят, стават чувствителни и болезнени.

Какво представлява „синдромът на хранене с бутилка“?

Това е характерно разрушаване на горните зъби, най-често предните, което настъпва при деца, използващи бутилка с мляко, сок или подсладена вода преди лягане. Течността, богата на захари, се задържа около зъбите на детето по време на сън и така лесно причинява кариеси.

Източник: https://www.columbiadoctors.org/health-library/multimedia/baby-bottle-tooth-decay/

Не давайте на детето да заспива с шише, дори в него да има само адаптирано мляко. Този вреден навик може да е удобен за вас, но е вероятно да причини на детето кариеси и болка. Щом в бебешката уста вече има зъби (тоест на около 6-10 месеца), бутилката през нощта трябва да се ограничи. Що се отнася до пиенето на сокове, то изобщо не бива да става с бутилка с биберон, а с бебешка чашка. Подсладената вода и чай са вредни за бебето по принцип и не бива да се предлагат.

Има ли нужда да водя малкото дете на зъболекар?

Да, здравето на млечните зъби трябва да бъде редовно следено от зъболекар. В никакъв случай не мислете, че щом болното зъбче е млечно, може просто да изчакате то да падне и да се смени с постоянно. Това е не само болезнено за детето, но и може да причини сериозни здравословни проблеми.

Най-добре е първото посещение при зъболекар да стане до 2-годишна възраст, преди да се е появил още какъвто и да е било проблем. Редовните профилактични прегледи в ранна възраст могат да спестят на вас и детето последващо по-сложно лечение. Те не са свързани с болка и децата свикват, че ходенето на зъболекар е нещо важно и с правилния подход – дори забавно.

Ако децата усетят, че вие не се притеснявате от зъболекарския стол, и те няма да се притесняват. Личният пример е изключително важен. Когато държите на грижите за собствените си зъби, и те ще го възприемат като нещо естествено. Чудесен ритуал е да си миете зъбите заедно пред огледалото, а защо не и да оставяте детето от време на време да мие вашите зъби. Така то ще се почувства пораснало и специално.

За финал ви предлагаме една хубава песничка на Маргаритка, с която да направите миенето на зъбките по-весело.


Източници:

https://parentacademy.bg/kids-teeth/

https://www.zahranata.org/hrana-zdrave-detski-zabi/

https://bnr.bg/sofia/post/101864522/kakvo-trabva-da-znaem-za-mlechnite-zabi

https://dentistry.uic.edu/news-stories/what-every-parent-needs-to-know-about-baby-teeth/


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог