Една от най-чаровните бебешки усмивки е тази с първите зъбчета. Тяхната появява е свързана с много вълнения, но и немалко страдания за бебето и родителите, които се чудят как да облекчат неприятните симптоми. В тази статия ще ви запознаем с това какво да очаквате от периода на зъбоникненето и как да го направите по-поносим за бебето.

Източник: Гризалче

Кога поникват млечните зъби?

Първото млечно зъбче обикновено се появява между 6-тия и 10-тия месец след раждането. Всички бебета обаче са различни и не е изключено това да се случи по-рано или по-късно.

Като цяло правилото е, че до 3-тия си рожден ден детето вече се е сдобило с пълен комплект млечни зъби. Те са общо 20 на брой – 4 предни резци, 4 странични резци, 4 кучешки зъба и 8 кътника.


В какъв ред поникват зъбките?

Най-често бебетата се сдобиват с две „заешки зъбчета“ отдолу – първо едното, а малко след това и другото. Тази последователност на никнене на зъбите по двойки обикновено се запазва и до края. Следват горните предни зъби, страничните резци отгоре и отдолу, първите кътници, кучешките зъби и накрая – вторите кътници. Ето как се запълва бебешката уста ориентировъчно по месеци:

Източник: Greater Houston Pediatric Dentistry

По какво можем да познаем, че ще пониква зъбче?

Има бебета, при които никненето на зъбче минава незабелязано. Те сякаш не изпитват никакво неразположение и разбираме за зъбчето чак, когато го видим да се подава.

Често обаче зъбоникненето прави бебетата по-неспокойни и раздразнителни. Пробиването на зъба през венеца може да причини болка и дискомфорт, подуване на венците, промяна в навиците за хранене и сън. През деня бебетата се опитват да захапят всичко наред, за да си почешат венците, а през нощта се събуждат многократно с изплакване.

Добрите новини са, че дори по-тежките симптоми на зъбоникнене не продължават дълго. Бебето е неспокойно около седмица преди зъбчето да пробие венеца, след което болката отшумява. Освен това, най-трудно се минава през никненето на първите няколко зъба. Следващите зъби като цяло минават незабелязано, с изключение на кътниците, които са най-големи по размер.

Бебето ми много се лигави. Това означава ли, че скоро ще му никнат зъби?

Обилното слюноотделяне действително е един от признаците на никнене на зъбче. Често то води до типични обриви около устата.

Имайте предвид обаче, че ако бебето ви е още на 3-4 месеца, вероятно това не се дължи на зъбите. Още на втория месец слюнните жлези се уголемяват и започват да произвеждат повече слюнка. Не се подвеждайте и от постоянното слагане на ръцете в устата. На 3-4 месеца бебетата активно пъхат пръсти в устата си не защото ги дразнят венците, а защото координацията им вече е по-добра и са се научили как да го правят. Това им носи успокоение и нови познания за света.

От зъбите ли е или бебето е болно?

Много родители погрешно свързват симптомите на разболяване с никненето на зъби. Състояния като висока температура, диария, хрема с жълто-зелени сополи и честа кашлица говорят за вирусна или бактериална инфекция, а не за пробиващо зъбче.

Никненето на зъби може да причини единствено краткотрайна слабо повишена температура (до 38˚С), бистър секрет за няколко дни или единично покашляне. Ако симптомите излизат извън тези, значи детето е болно и трябва да потърсите лекарска помощ. Само по себе си никненето на зъбите води до отслабване на имунната система, което прави бебето по-податливо на настинки.

Как да облекчим дискомфорта от никненето на зъбите?

На пазара съществуват много продукти, чието предназначение е да помогнат на бебетата да минат по-лесно през този период – играчки, залъгалки, обезболяващи гелове и прочие. Съществуват и немалко „подръчни средства“, които можем да използваме. Какво действително помага и какво препоръчват педиатрите като безопасно?

  • Гризалки и чесалки за зъби – с тях бебето натиска и масажира венеца, което облекчава дискомфорта от пробиващото зъбче. На захранените деца може да се дадат твърди храни като коричка хляб или дебел морков, но трябва да се внимава бебето да не се задави. Друг лесен вариант е да масажирате венците, като ги разтривате внимателно с чист пръст.
  • Нещо студено за дъвчене (но не замръзнало) – например, играчки-гризалки с вътрешен гел, които се слагат в хладилника, или охладен плод като банан или диня в случай, че бебето е захранено. Опитайте също студена лъжица или чиста кърпа, която сте намокрили предварително и сте подържали в хладилника.
  • Гушкане и кърмене – това са класическите естествени средства за успокояване на бебето и вероятно най-ефективните. Кърмата и кърменето имат болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства. Ако бебето иска да суче по-често около никненето на зъбите, не се колебайте да му давате. В случай, че новите зъбки също служат за хапане, отстранете бебето от гърдата нежно, но категорично. Така то ще се научи да не го прави. Още съвети за хапането може да прочетете тук.
  • Болкоуспокояващи гелове – те може да предложат временно успокоение, но избирайте внимателно. Лекарите препоръчват да избягвате гелове, съдържащи лидокаин или бензокаин, защото могат да доведат до опасни странични ефекти!
  • Не втривайте алкохол във венците на бебето! Тази практика от миналото е изключително погрешна. Дори минимални количества алкохол са опасни за бебето.

Как да се грижим за бебешките зъбки?

Неволите покрай зъбоникненето може да ни изглеждат дълги и мъчителни, но те бързо се забравят. На тяхно място идват грижите за новопоникналите зъбчета и „битките“, които се водят с децата, за да имат добра устна хигиена. Зъболекарите предупреждават, че миенете на зъбите трябва да започне още с появата на първото зъбче в устата.

Защо здравето на млечните зъбки е важно за цялостното здраве на детето? Как да се грижим за млечните зъби, как да ги мием и от какво трябва да ги предпазваме? Очаквайте повече по темата в следващата статия.


Източници:

https://www.nct.org.uk/baby-toddler/teething/your-guide-teething-month-month

https://kidshealth.org/en/parents/teething.html

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/teething/what-you-should-know-about-babies-teething

https://grizalche.com/mlechni-zubi/

https://kidso.bg/mamapedia/na-bebcho-sthe-mu-niknat-zabi-vsichko-koeto-tryabva-da-znaete/

https://9meseca.bg/polezno/niknene-na-zybki-vsichko-koeto-triabva-da-znae-mama

Заглавна снимка: E Hillsley от Unsplash


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог