Източник: Акушерски кабинет Зебра, https://www.youtube.com/watch?v=14uT5PLRZwQ

Може би току-що си разбрала, че си бременна? Бебето, което носиш дори може би все още не ти се струва истинско, но изборите, които правиш в ежедневието си, както и това с какво се храниш, са от огромно значение за бъдещото ти здраве и това на твоето дете.

Защо е толкова важно с какво се храни бременната жена? Необходимо ли е изобщо да се храни по „специален начин“ или като „за двама“? Бременните както и всички останали трябва да се хранят здравословно, разнообразно и балансирано. Има разбира се някои уточнения, за които ще поговорим в по долните редове.

Трябва ли да се храня като „за двама“?

Отговорът е НЕ. Няма нужда да удвояваш храната, която приемаш. От третия месец на бременността имаш нужда от само около 300 калории на ден като добавка към диетата, която си спазвала и преди да забременееш. Както приема на твърде малко храна, така и твърде големите количества храна могат да окажат неблагоприятен ефект за здравето на майката и бебето. С какво се храниш също е от изключителна важност!

Как да се храня здравословно и балансирано?

Планирай менюто си за поне няколко дни напред. Важно е да е разнообразно, да включва зеленчуци, плодове, зърнени храни като пълнозърнест хляб или ориз или спагети от пълнозърнесто брашно. Добре е към всяко хранене да включваш плод или зеленчук.

Мляко и млечни продукти като бяло сирене, кашкавал и кисело мляко също е важно да присъстват ежедневно в менюто ти.

Месото е добре да не е мазно – пилешко, пуешко, телешко и риба, както и добре сготвени яйца.

Опитай се да хапваш риба поне 1 до 2 пъти седмично, но внимавай какъв вид е рибата. Някои големи хищни риби съдържат живак, който е вреден и трябва да се избягва. Сьомга, бяла риба, треска, пъстърва, хек и сардини са сред по-разпространените позволени за консумация по време на бременност риби. Избягвай риба тон в консерви.

Хапвай храни като овесени ядки, боб, леща, зърнени храни, както и пълнозърнест хляб, кафяв ориз и пълнозърнести изделия. Те са богати на фибри и много полезни.

Какво трябва да избягвам да консумирам по време на бременност?

На първо място цигарите и алкохола, са нещо от което трябва да се откажем по време на бременността, а и в периода на кърмене. Избягвай газираните и сладки напитки като натурални сокове в кутия. Те съдържат твърде много захар и оцветители.

Добре е да се ограничи и консумацията на пакетирани сладкиши, шоколадови изделия и чипс.

Кафето е позволено до 200 мг на ден, което се равнява на около 2 кафета. Енергийните напитки обаче никак не са препоръчителни, тъй като те съдържат доста по-голямо количество кофеин, както и подсладители и оцветители.

Избягвай меките сирена, които не са направени от пастьоризирано мляко – синьо сирене, бри, камембер и т.н., както и морските дарове – скариди, калмари, миди.

Колбасите и пушените меса, риби и месо, които не са преминали през термична обработка също е добре да бъдат избягвани, заради риска от възможното наличие на листерия, салмонела и токсоплазмоза, които биха могли да навредят на нероденото бебе.

Мий често ръцете си, преди хранене, както и винаги измивай добре плодовете и зеленчуците.

Колко килограма е нормално да наддам по време на бременността?

Това е строго индивидуално и зависи от теглото преди бременността. Ако си била с наднормено тегло преди да забременееш, по време на бременността не е препоръчително да качваш твърде много килограми, поради рискове за твоето здраве и здравето на бебето. Твоят лекар ще следи теглото през цялата бременност и ще те насочва и дава съвети.

Източници:

https://sheynovo-ag.eu/informaciya/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Категории: Блог