Източник: Акушерски кабинет Зебра, https://www.youtube.com/watch?v=14uT5PLRZwQ

Може би току-що си разбрала, че си бременна? Бебето, което носиш дори може би все още не ти се струва истинско, но изборите, които правиш в ежедневието си, както и това с какво се храниш, са от огромно значение за бъдещото ти здраве и това на твоето дете.

Защо е толкова важно с какво се храни бременната жена? Необходимо ли е изобщо да се храни по „специален начин“ или като „за двама“? Бременните както и всички останали трябва да се хранят здравословно, разнообразно и балансирано. Има разбира се някои уточнения, за които ще поговорим в по долните редове.

Трябва ли да се храня като „за двама“?

Отговорът е НЕ. Няма нужда да удвояваш храната, която приемаш. От третия месец на бременността имаш нужда от само около 300 калории на ден като добавка към диетата, която си спазвала и преди да забременееш. Както приема на твърде малко храна, така и твърде големите количества храна могат да окажат неблагоприятен ефект за здравето на майката и бебето. С какво се храниш също е от изключителна важност!

Как да се храня здравословно и балансирано?

Планирай менюто си за поне няколко дни напред. Важно е да е разнообразно, да включва зеленчуци, плодове, зърнени храни като пълнозърнест хляб или ориз или спагети от пълнозърнесто брашно. Добре е към всяко хранене да включваш плод или зеленчук.

Мляко и млечни продукти като бяло сирене, кашкавал и кисело мляко също е важно да присъстват ежедневно в менюто ти.

Месото е добре да не е мазно – пилешко, пуешко, телешко и риба, както и добре сготвени яйца.

Опитай се да хапваш риба поне 1 до 2 пъти седмично, но внимавай какъв вид е рибата. Някои големи хищни риби съдържат живак, който е вреден и трябва да се избягва. Сьомга, бяла риба, треска, пъстърва, хек и сардини са сред по-разпространените позволени за консумация по време на бременност риби. Избягвай риба тон в консерви.

Хапвай храни като овесени ядки, боб, леща, зърнени храни, както и пълнозърнест хляб, кафяв ориз и пълнозърнести изделия. Те са богати на фибри и много полезни.

Какво трябва да избягвам да консумирам по време на бременност?

На първо място цигарите и алкохола, са нещо от което трябва да се откажем по време на бременността, а и в периода на кърмене. Избягвай газираните и сладки напитки като натурални сокове в кутия. Те съдържат твърде много захар и оцветители.

Добре е да се ограничи и консумацията на пакетирани сладкиши, шоколадови изделия и чипс.

Кафето е позволено до 200 мг на ден, което се равнява на около 2 кафета. Енергийните напитки обаче никак не са препоръчителни, тъй като те съдържат доста по-голямо количество кофеин, както и подсладители и оцветители.

Избягвай меките сирена, които не са направени от пастьоризирано мляко – синьо сирене, бри, камембер и т.н., както и морските дарове – скариди, калмари, миди.

Колбасите и пушените меса, риби и месо, които не са преминали през термична обработка също е добре да бъдат избягвани, заради риска от възможното наличие на листерия, салмонела и токсоплазмоза, които биха могли да навредят на нероденото бебе.

Мий често ръцете си, преди хранене, както и винаги измивай добре плодовете и зеленчуците.

Колко килограма е нормално да наддам по време на бременността?

Това е строго индивидуално и зависи от теглото преди бременността. Ако си била с наднормено тегло преди да забременееш, по време на бременността не е препоръчително да качваш твърде много килограми, поради рискове за твоето здраве и здравето на бебето. Твоят лекар ще следи теглото през цялата бременност и ще те насочва и дава съвети.

Sources:

https://sheynovo-ag.eu/informaciya/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82


www.activecitizensfund.bg

"This publication was created with the financial support of the Active Citizens Fund Bulgaria under the Financial Mechanism of the European Economic Area. The entire responsibility for the content of this publication lies with the Health and Social Development Foundation and under no circumstances can it be assumed that this publication reflects the official opinion of the Financial Mechanism of the European Economic Area and the Operator of the Active Citizens Fund Bulgaria.

Categories: Blog