Кърменето е едно от най-хубавите неща, които можем да направим за нашето бебе.

С кърменето то получава всичко, от което има нужда – храни се, утолява жаждата си, докосва се до мама, успокоява се, общува, придобива защита от болести. Бебето расте щастливо.

В наше време можем да чуем много неща за кърменето – някои истини, някои полуистини и някои съвсем грешни. Представяме ви списък с 10 от най-разпространените митове относно кърменето и какво показват фактите.

Но преди да започнем, нека отбележим основната препоръка на специалистите, а тя е:

През първите 6 месеца на бебето трябва да бъде давана само и единствено кърма.

Световна здравна организация

Това означава да не му даваме сокове, пюрета, каши, кисело мляко или каквито и да е било други храни и напитки. Когато бебето е само на кърма, то дори няма нужда от вода. Едва след 6-тия месец можем да започнем постепенно захранване и даване на течности.

Преди 6-тия месец кърмата може да бъде заменена единствено от специално мляко на прах за бебета, наречено адаптирано мляко. То е направено така, че да имитира майчиното мляко, но има ли разлика между двете?


Мит 1:
Адаптираното мляко е същото като кърмата.


Факт: Двете са много различни и кърмата несъмнено е по-добра.

Кърмата не може да бъде наподобена. Тя е уникална жива течност, която постоянно променя състава си, за да се нагоди към нуждите на бебето. В нея, например, за разлика от адаптираното мляко, има защитни клетки, които пазят бебето от болести.

Освен това, кърменето е изключително полезно за умственото развитие на бебето. Бебетата, които са хранени само с кърма показват по-голям мозъчен растеж, отколкото тези на адаптирано мляко или смесено хранене.

Знаете ли, че…?
Доказано е, че кърмените бебета стават по-интелигентни, по-добре образовани и печелят повече пари, когато пораснат. Колкото по-дълго е кърмено бебето, толкова по-големи са ползитe.

А ако се налага да давам на бебето ми адаптирано мляко? Да, има редки случаи, в които адаптираното мляко е единственият начин бебето да бъде нахранено добре и е чудесно, че той съществува като алтернатива. В случаите, когато имат избор, обаче, майките трябва да знаят, че идеалната храна за детето е кърмата.
Мит 2:
Жените с малки гърди не могат да кърмят.


Факт: Всички майки могат да кърмят, с много редки изключения.

Природата е направила така, че всяка бъдеща майка да може да изхранва сама своето бебе, или дори бебета в случай на близнаци. Нито размерът и формата на гърдите, нито телосложението на майката имат значение за количеството на кърмата. Това, което е решаващо, е колко бебето суче.


Знаете ли, че…?
Принципът на производство на кърма е прост – колкото по-често гърдите се изпразват, толкова повече ще се напълват.


Ако слагаме бебето често на гърда и то успява да суче активно, то тогава гърдите ще продължават да произвеждат количеството, от което бебето има нужда. Ако обаче пропускаме кърмения и ги заменяме с адаптирано мляко, гърдите скоро ще се приспособят към липсата на търсене от страна на бебето. Защо му е на тялото да хаби енергия в произвеждането на мляко, щом няма нужда от него? В резултат, кърмата намалява и постепенно спира.

В редките случаи, когато майката наистина не може да кърми, това се дължи на рядко генетично състояние, тежко заболяване или прием на сериозни лекарства.
Мит 3:
Съществува нехранителна кърма.


Факт: Всяка кърма е изключително богата на полезни вещества.

Няма некачествена кърма. Тя никога не е прекалено рядка или прекалено гъста, прекалено мазна или прекалено прозрачна. Тя е точно такава, каквато трябва да бъде, защото е съобразена с нуждите на бебето. През лятото, например, кърмата е с толкова по-голямо съдържание на вода, че е напълно достатъчна да утоли жаждата на бебето.

Митът за нехранителната кърма вероятно се дължи на случаите, в които бебето е кърмено, но не наддава добре на тегло. Тогава майката може да реши, че проблемът е в кърмата й, и да започне да дохранва с адаптирано мляко. За съжаление, самото смесено хранене води до сбъдване на това притеснение. За гърдите по-рядкото сучене на бебето е сигнал, че вече не е необходимо да произвеждат толкова мляко и ето, че кърмата наистина намалява.

В действителност, при почти всички случаи проблемът не е кърмата, а в техниката на засукване на бебето или в организацията на кърменето през денонощието. Майката може да мисли, че бебето преглъща, а то всъщност да успява да изсуче съвсем малко. Или родителите да се радват на това, че бебето спи блажено, докато то всъщност спи гладно, особено през първите „по-поспаливи“ седмици след раждането.

За щастие, този вид проблеми лесно могат да бъдат преодолени, стига да се вземат адекватни мерки. На същия принцип, по който може да намалее, кърмата може и да се увеличи при по-често ефективно сучене или изцеждане.

Знаете ли, че…?

Съществуват организации, които помагат безплатно на кърмещите майки. Ако се свържете с доброволен консултант по кърмене, тя ще дойде при вас в болницата или вкъщи, ще наблюдава процеса на кърмене и ще ви посъветва какво е най-добре за вашето бебе. Вижте повече на страницата на „Подкрепа за кърмене“ и „Ла Лече Лига“.Мит 4:

Бебето не бива да се кърми през нощта, за да си почива коремчето.Факт: Нощното кърмене е особено важно за това новороденото да получава достатъчно мляко, а гърдите да продължават да го произвеждат.

Митът, че нощното хранене натоварва коремчето на бебето е напълно погрешен. Бебето има нужда от нощното хранене, за да расте. Неговото коремче е толкова малко, особено в началото, че се пълни и изпразва много бързо от течната храна. Да не му даваме мляко през нощта означава да го държим гладно и да възпрепятстваме нормалното му развитие.

Знаете ли, че…?
Хормонът, който отговаря за пълненето на гърдите с кърма, е с най-високи нива през нощта. Това означава, че нощното кърмене е ключово за това майките да имат достатъчно мляко. Освен това, нощните часове са чудесно време за кърмене, защото е тъмно и тихо, бебето е по-спокойно и съответно може да изсуче повече мляко.

А колко често трябва да се храни едно бебе? Колкото поиска. Специалистите отричат храненето по часовник през първите седмици след раждането. Понякога бебето е по-гладно или жадно, а понякога не е. Важно е да следваме неговия ритъм, без да го насилваме и без да го държим гладно.

Основните насоки за новородено са: хранене на поискване, най-малко 8 пъти в денонощието, с пауза между храненията не повече от 4 часа. Това означава кърмене приблизително на всеки 2-3 часа.

С порастването бебетата се научават да сучат по-ефективно и постепенно разреждат честота на кърменията. Нощното кърмене продължава да бъде важна и необходима част от кърменето поне до момента, в който бебето вече не разчита само на кърмата за храна.
Мит 5:
Първите няколко дни след раждането майката още няма мляко.

Факт: Майката може да кърми веднага след раждането.

Докато са в родилния дом много майки чуват „Майчице, бебето ти е гладно.“ или „Още нямаш мляко, по-добре е да му дадем от шишето.“ Истината е, че стига да няма медицинска причина, практиката новороденото да се дохранва с адаптирано мляко е не само погрешна, а и вредна. Тя пречи на успешния старт на кърменето и лишава бебето от една изключителна ценна течност – коластрата.

Коластрата е първият вид мляко, който гърдите произвеждат. Тя е със златисто-жълт или светлооранжев цвят, за разлика от по-бялото мляко, с което гърдите започват да се пълнят няколко дни след раждането. Производството на коластра всъщност започва още по време на бременността. Някои бременни могат да забележат капчици коластра да изтича от гърдите им, но дори когато не се вижда, тя е там.  

Коластрата е изключително богата на полезни съставки. Тя дава на новороденото точно това, от което се нуждае. Защитава го от болестите, които дебнат извън утробата, подпомага незрялата храносмилателна система и се бори с жълтеницата.

Но коластрата в гърдите е толкова малко – няма ли да държим бебето гладно, ако го храним само с нея? Не, количеството коластра съответства напълно на нуждите на новороденото. Когато се роди, стомахчето на бебето е голямо едва колкото черешка. На него му трябват само няколко капчици или около една чаена лъжичка, за да се напълни.

Затова нормалното поведение на новороденото е да пие по малко, но много начесто. Така то се упражнява в умението да суче, а гърдите получават стимулацията, от която имат нужда, за да се регулира производството на кърма. По тази причина най-добре е бебето да бъде непрекъснато с мама, а не да бъде отделяно в друга стая в родилния дом. Само така можем да сме сигурни, че кърменето се води от желанията на бебето, а не от графика на медицинския персонал.

Знаете ли, че…?
Специалистите препоръчват бебето да се сложи на гърда още през първия час след раждането. Тогава то е най-будно, нуждаещо се от мама и готово да суче. Контактът „кожа-до-кожа“ е много ползотворен за гладкото начало на кърменето.

Постепенно стомахчето на бебето пораства и количеството на кърмата се увеличава. Преходното мляко „слиза“ и гърдите започват чувствително да се пълнят, обикновено от 2 до 5 дни след раждането.


Възможно ли е или не кърменето след секцио? Трябва ли майката да пие много боза, за да има повече кърма? Меки гърди и плачещо бебе означава ли задължително гладно бебе? За популярните митове и истини по тези и други въпроси четете скоро част 2 на статията.

Източници:

https://www.podkrepazakarmene.com

https://www.llli.org/breastfeeding-info/is-baby-getting-enough/

https://www.laleche.org.uk/breastfeeding-at-night/

https://nadezhdahospital.com/initsiativi/podkrepa-na-karmeneto/mitove-za-karmeneto/

https://lllbg.org/2015/03/prouchvane-iq-karmene/

https://lllbg.org/2013/08/anatomiya-raboteshta-garda/

https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition/14-myths-about-breastfeeding

https://shushulka.com/article/prez-lyatoto-karmata-vkisva-10-mita-za-karmeneto

https://www.chla.org/blog/rn-remedies/ten-myths-and-facts-about-breastfeeding

Заглавна снимка: David Veksler от Unsplash


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог