В периода от 1 до 3 годишна възраст от най-голямо значение е създаването на хранителни навици, тъй като в тази възраст се усвояват най-лесно. Такива например са навиците за самостоятелно хранене, нагласите за здравословно хранене, опитване на нови храни, поведение на масата и т.н.

Периодът е преходен по отношение на храненето и може да бъде разделен по следния начин: до 1 година и половина, когато детето получава т.нар. преходна храна, и след 1 година и половина. Защо преходен? Защото детето преминава от храна на кърмаче към обща храна. Пюретата постепенно се заместват с храна, която не е пасирана, а настъргана или намачкана. Още от 8 месеца бебетата вече могат да ядат пюрета с фини парченца мека храна.

Още за този вид захранване научете тук: https://www.magipashova.com/2022/02/17/zahranvane-bebe-hrani-za-qdene-s-race/

Хранене с ръце

В последните години много специалисти наблягат на даването на храни, които бебето може да яде самостоятелно с ръце, а не само да чака да му подадат лъжичка в устата. Препоръчително е да въведете този вид хранене още преди навършването на годинка.

Подходящи храни са парченца меки плодове или сварени зеленчуци, нарязани така, че бебето да може да ги хване. Ползите от този вид захранване са много: бебето се научава да отхапва и дъвче, подобрява се фината моторика, окуражава се самостоятелното хранене и др.

Тъй като храната в този случай е на парчета, съществува риск от задавяне. Наблюдавайте бебето през цялото време и спазвайте правилата за безопасност.След 1 година и половина, когато обикновено поникват кътниците, вече предлагайте храна, която изисква активно дъвчене: плодове и зеленчуци, супа с нарязани зеленчуци, сухар и други. Месото приготвяйте нарязано на малки парченца в рагу или като фрикасе и други ястия.

Важно е децата да се научат да дъвчат и да приемат по-твърда храна между първата и втората годинка.

Спазването на правилата за захранване и даването на преходна храна водят до по-добра адаптация към условията в яслите, където малките най-трудно свикват с храненето и със спането. Децата, които не са научени да дъвчат, срещат повече трудности. Те не могат да приемат предлаганата им храна, откъдето идва и нежеланието да посещават ясла.

В тази възраст детето изразходва повече енергия, затова трябва да поема и повече калории. В дневното му меню включвайте храни от всички основни групи: месо и месни продукти, мляко и млечни продукти, риба, яйца, зърнени храни, плодове и зеленчуци. Колкото по-разнообразни са продуктите при всяко хранене, толкова по-пълно ще се задоволяват нуждите на детския организъм. Освен това детето ще се запознае с разнообразни вкусове, а това е това е ключово на този етап, когато то проявява най-голямо любопитство към храната.

Внимавайте при въвеждане на храни-алергени като яйца, ягоди, риба, ядки (задължително не цели, а под формата на тахани) и други. Предложете новата храна в началото на деня, първо по малко и не когато детето е болно. Следете за възможни алергични реакции. Според новите препоръки, този вид храни могат да бъдат въвеждани рано, още между 6-тия и 12-тия месец.


Не давайте мед на бебето преди първата годинка. Медът може да съдържа бактерия, която причинява опасната болест ботулизъм.


Много е важно детето да пие достатъчно вода. Докато е кърмаче, бебето няма нужда от допълнително вода, защото приема течности чрез кърмата или адаптираното мляко. След като започне захранването това се променя. То вече има нужда от повече вода, като е важно да пие през целия ден, а не предимно преди лягане, за да се избегне нощното напикаване. Не давайте сладки сокове и газирани напитки, защото те съдържат много вредни оцветители и захар.

Много важно е да се спазва хранителен режим. Той помага на организма да усвоява правилно хранителните вещества. На тази възраст е възприето 4-кратното хранене – закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. Честа грешка е между часовете за хранене на детето да се дават различни храни и лакомства – солети, бисквити и др. То хапва по няколко хапки от това-онова и разваля апетита си за основното хранене, защото лакомствата го засищат.

Важен момент в създаването на режим на хранене е приучването на детето да се храни на масата, заедно с останалите членове на семейството. Така детето има възможност да възприеме добри хранителни навици от останалите. Това е и причината децата да се хранят по-добре, когато се хранят заедно с други деца. Измиване на ръцете преди и след хранене, приучването към самостоятелно хранене и пиене от чашка, обслужването със салфетка са все уроци за тази възраст.

При храненето на детето му осигурявайте спокойна обстановка и се въоръжете с търпение. Ако то не успее да изяде определеното количество храна, в никакъв случай не го насилвайте. Много важно е също така да не пускате филмче на детето, само и само да го „залъжете“ да хапне повече. Така създавате изключително вредни навици и отношение към храненето, а времето пред екрана доказано пречи на развитието на малките деца.

Тук можете да намерите полезни съвети как да отучите детето да яде единствено с телефон или телевизор.

Неоспорим факт: каквото и да правите, рано или късно чипсът, пиците на парче, всевъзможните лакомства в лъскави опаковки и прочие вредни храни ще стигнат до очите и, съответно, до стомаха на вашите деца. Но не се тревожете, най-важен е режимът и навиците, които създавате вкъщи в тези първи 3 години от живота на детето. Ако съумеете да създадете добри навици и нагласи към храната тогава, то детето ви ще расте със здравословна храна и занапред.

И не забравяйте, че още от 10-месечна възраст можете да запишете детето на детска кухня. Силно препоръчваме този вариант за улеснение на семействата и здравословно хранене на децата. Менюто ежедневно е разнообразно и съобразено с възрастта. По този начин ще дадете възможност на вашето дете да опита много видове полезни храни, да свикне с техния вкус, както и ще спестите време. Супа, основно и десерт приготвени всеки ден, пресни и топли.

В центровете на Фондация „Здраве и социално развитие“ можете да се абонирате за полезна и вкусна детска кухня за деца от 10 месеца до 3 години.


Източници:

https://9meseca.bg/retzepti/hranene-na-deteto-ot-1-do-3-godishna-vazrast

https://www.magipashova.com/2022/02/17/zahranvane-bebe-hrani-za-qdene-s-race

https://www.magipashova.com/2022/01/28/zahranvane-bebe-davene-i-zadaviane/

https://www.bsaci.org/professional-resources/allergy-management/food-allergy/allergy-prevention/early-introduction-of-food-allergens/

https://ohnamama.bg/bebe/hranene/deteto-mi-se-hrani-samo-s-telefon-ili-pred-televizor-eto-kakvo-da-napravite-2159


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог