Тръгването на ясла или детска градина е труден момент, тъй като бележи нов етап от живота на едно дете, а и на неговите родители. За някои деца адаптацията се случва по-лесно, за други може да бъде по-трудно. Ето някои съвети към родителите, на които им предстои да пуснат децата си за първи път на детска градина или ясла.


Какво трябва да е поведението на родителите преди да изпратят детето си на детска градина?

За родителите най-важното е да бъдат спокойни и уверени, че правят най-доброто за своето дете. Добре е да подготвят детето, като му разказват за това какво предстои като нещо положително. Родителите могат да се запознаят предварително с условията и правилата в детската градина и ясла, в която е прието детето, включително с дневния режим и храната в менюто. При възможност среща с бъдещия учител на детето също би била от полза.

Как да подходим към дете, на което предстои да се отдели от дома и да тръгне на ясла или детска градина?

Децата, на които им предстои да тръгнат на детска градина или ясла, често се чувстват сякаш родителите им ги изоставят на непознато място с непознати хора. Това звучи плашещо, затова е добре предварително да обясните на детето какъв ще бъде режима в детската градина, какво ще се очаква от него там, кой ще се грижи за него и разбира се най-важното – мама и татко винаги ще са там след занятията, за да го вземат. Може да заведете детето до самата детска градина, за да му я покажете, да види къде децата играят, спят, учат и се забавляват – отново ключов е положителният подход на родителя.

Какви са навиците, които трябва да има детето за детска градина?

За по-лесна адаптация на детето ви в детската градина ще спомогне, ако то има изграден дневен режим – ставане рано, закуска, игри, обяд, следобеден сън, следобедна закуска, игри. Ако детето ви няма навик да спи следобед, ляга твърде късно вечер и съответно става късно сутрин, адаптацията в детското заведение ще му бъде по-трудна. Добре е преди стартиране на адаптационния процес да поработите с него, като напаснете режима му с този, който ще има в детската градина. Освен това, постарайте се да научите детето да заспива само, без шише или беберон, защото те не се допускат в детското заведение.

Другото нещо от голямо значение е социализацията на детето, а именно общуването му с връстници. Добре е родителите да събират децата си с други деца на тяхната възраст по-често преди стартиране на детска градина или ясла, за да може детето да се научи да общува с помощта и подкрепата на родителя.

Храненето на детето също не е за подценяване. В детските градини и ясли менюто е изготвено по държавен стандарт за приготвяне на детска кухня. На децата се предлагат супа, основно, хляб и десерт, които са приготвени с малко сол и почти без подправки. Ако вашето дете не е свикнало да приема готвена храна, а вместо това предпочита пакетирани храни и сладкиши с много сол и захар, то навярно ще има проблем с храненето в детската градина. Рискувате детето да не се храни и да остава гладно, което вероятно ще го изнервя и ще затрудни адаптацията му. Добре е преди започване на детска градина да се опитате да промените менюто на детето, разнообразявайки го с храна близка до тази, която ще се сервира там.

Освен това, колкото по-добре умее да се самообслужва вашето дете, толкова по-лесно ще му бъде в новата среда. Това важи за навици като самостоятелно хранене, самостоятелно обличане и събличане, обуване и събуване. Важно е вече да сте махнали памперса преди началото на детската градина и детето да е придобило навици за ходене на гърне или тоалетна.

Детето плаче и не иска да ходи на детска градина. Трябва ли родителите да отстъпват, като спират да го водят?

Не, напротив.

Много често родителите не издържат на сълзите и молбите на децата и се съгласяват да не ги водят на детска градина или да ги вземат по-рано. Това е много неправилна практика. Тя затруднява и забавя адаптацията на детето към новата среда, като му дава погрешен сигнал, че всичко му е позволено и че трябва да бъде „спасено“ от нещо.

Колкото и да ви е трудно да гледате как детето ви плаче, помнете, че в повечето случаи, след като го оставите в детската градина, то бързо се успокоява. През първата седмица от адаптацията на детето може да го вземате на обяд, за да се получи по-плавно въвеждане в новото място. Но бъдете последователни и не се поддавайте на детските сълзи. Изпращайки го сутрин винаги му напомняйте, че ще сте там следобед, за да го вземете.

Имайте доверие  и уважение към хората, които се грижат за детето ви. За всички проблеми и въпроси, които ви тревожат и интересуват, своевременно споделяйте с педагогическите специалисти в детската градина.

Имайте търпение и се отнасяйте с разбиране към детето си в този нов за него период от живота му. Пожелаваме успех на всички родители, на които им предстои да пуснат децата си на детска градина!


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Категории: Блог