Тръгването на ясла или детска градина е труден момент, тъй като бележи нов етап от живота на едно дете, а и на неговите родители. За някои деца адаптацията се случва по-лесно, за други може да бъде по-трудно. Ето някои съвети към родителите, на които им предстои да пуснат децата си за първи път на детска градина или ясла.


Какво трябва да е поведението на родителите преди да изпратят детето си на детска градина?

За родителите най-важното е да бъдат спокойни и уверени, че правят най-доброто за своето дете. Добре е да подготвят детето, като му разказват за това какво предстои като нещо положително. Родителите могат да се запознаят предварително с условията и правилата в детската градина и ясла, в която е прието детето, включително с дневния режим и храната в менюто. При възможност среща с бъдещия учител на детето също би била от полза.

Как да подходим към дете, на което предстои да се отдели от дома и да тръгне на ясла или детска градина?

Децата, на които им предстои да тръгнат на детска градина или ясла, често се чувстват сякаш родителите им ги изоставят на непознато място с непознати хора. Това звучи плашещо, затова е добре предварително да обясните на детето какъв ще бъде режима в детската градина, какво ще се очаква от него там, кой ще се грижи за него и разбира се най-важното – мама и татко винаги ще са там след занятията, за да го вземат. Може да заведете детето до самата детска градина, за да му я покажете, да види къде децата играят, спят, учат и се забавляват – отново ключов е положителният подход на родителя.

Какви са навиците, които трябва да има детето за детска градина?

За по-лесна адаптация на детето ви в детската градина ще спомогне, ако то има изграден дневен режим – ставане рано, закуска, игри, обяд, следобеден сън, следобедна закуска, игри. Ако детето ви няма навик да спи следобед, ляга твърде късно вечер и съответно става късно сутрин, адаптацията в детското заведение ще му бъде по-трудна. Добре е преди стартиране на адаптационния процес да поработите с него, като напаснете режима му с този, който ще има в детската градина. Освен това, постарайте се да научите детето да заспива само, без шише или беберон, защото те не се допускат в детското заведение.

Другото нещо от голямо значение е социализацията на детето, а именно общуването му с връстници. Добре е родителите да събират децата си с други деца на тяхната възраст по-често преди стартиране на детска градина или ясла, за да може детето да се научи да общува с помощта и подкрепата на родителя.

Храненето на детето също не е за подценяване. В детските градини и ясли менюто е изготвено по държавен стандарт за приготвяне на детска кухня. На децата се предлагат супа, основно, хляб и десерт, които са приготвени с малко сол и почти без подправки. Ако вашето дете не е свикнало да приема готвена храна, а вместо това предпочита пакетирани храни и сладкиши с много сол и захар, то навярно ще има проблем с храненето в детската градина. Рискувате детето да не се храни и да остава гладно, което вероятно ще го изнервя и ще затрудни адаптацията му. Добре е преди започване на детска градина да се опитате да промените менюто на детето, разнообразявайки го с храна близка до тази, която ще се сервира там.

Освен това, колкото по-добре умее да се self-care skills вашето дете, толкова по-лесно ще му бъде в новата среда. Това важи за навици като самостоятелно хранене, самостоятелно обличане и събличане, обуване и събуване. Важно е вече да сте махнали памперса преди началото на детската градина и детето да е придобило навици за ходене на гърне или тоалетна.

Детето плаче и не иска да ходи на детска градина. Трябва ли родителите да отстъпват, като спират да го водят?

Не, напротив.

Много често родителите не издържат на сълзите и молбите на децата и се съгласяват да не ги водят на детска градина или да ги вземат по-рано. Това е много неправилна практика. Тя затруднява и забавя адаптацията на детето към новата среда, като му дава погрешен сигнал, че всичко му е позволено и че трябва да бъде „спасено“ от нещо.

Колкото и да ви е трудно да гледате как детето ви плаче, помнете, че в повечето случаи, след като го оставите в детската градина, то бързо се успокоява. През първата седмица от адаптацията на детето може да го вземате на обяд, за да се получи по-плавно въвеждане в новото място. Но бъдете последователни и не се поддавайте на детските сълзи. Изпращайки го сутрин винаги му напомняйте, че ще сте там следобед, за да го вземете.

Имайте доверие  и уважение към хората, които се грижат за детето ви. За всички проблеми и въпроси, които ви тревожат и интересуват, своевременно споделяйте с педагогическите специалисти в детската градина.

Имайте търпение и се отнасяйте с разбиране към детето си в този нов за него период от живота му. Пожелаваме успех на всички родители, на които им предстои да пуснат децата си на детска градина!


www.activecitizensfund.bg

"This publication was created with the financial support of the Active Citizens Fund Bulgaria under the Financial Mechanism of the European Economic Area. The entire responsibility for the content of this publication lies with the Health and Social Development Foundation and under no circumstances can it be assumed that this publication reflects the official opinion of the Financial Mechanism of the European Economic Area and the Operator of the Active Citizens Fund Bulgaria.

Categories: Blog