Времето навън вече е типично есенно – хладно и дъждовно. Дните са по-къси и голяма част от заниманията ни се прехвърлят на закрито. Това важи и за детските игри, които трябва някак си да се вместят между четири стени. Много родители изтръпват при тази мисъл, защото си представят как малкото им дете щурее и нервничи вкъщи, без да има как да изразходи енергията си.

Но дори на закрито, детските игри могат да бъдат забавни и ангажиращи. Домашната обстановка предлага безброй възможности за игра и учене, които събуждат детското любопитство. Опитайте нашите 5 предложения за забавления вкъщи и се убедете, че те ще станат любими на децата.

Защо е важно децата да играят?

За децата играта е много повече от почивка или просто забавление. Тя е основният начин, по който те учат – за света, за себе си и за другите. Чрез играта децата се подготвят за живота на възрастните, решават проблеми и изразяват себе си.

Затова специалистите казват, че „работата на децата е да играят“.

Игрите могат да изглеждат по много различни начини – шумни, тихи, буйни, спокойни, с компания или без. Независимо от вида игра, когато детето играе, то учи. Необходими са му само време и място да се развихри и да пробва идеите, които има. Няма нужда от скъпи играчки или модерни устройства. Често най-стойностните игри са тези, които са най-лесни за изпълнение.

Има ред причини, поради които играта е важна за развитието на детето. Сред тях са:

  • Играта стимулира развитието на мозъка, като подсилва връзките между мозъчните клетки.
  • Играта помага на детето с успеха в училище, защото тренира важни умения като комуникация, сръчност, концентрация и др.
  • Чрез играта детето се учи да спазва правила, да разрешава конфликти и да защитава себе си.
  • Играта повдига самочувствието, запалва креативността, насърчава самостоятелността.
  • Играта понижава стреса и тревожността и служи на децата да преработват емоциите си.
  • Играта поддържа децата в добра физическа форма и така ги прави по-здрави.  

Идея 1: Къщичка от възглавници и одеяла

Децата обожават да строят въображаеми скривалища по средата на хола. Това могат да бъдат набързо разпънати „палатки“ от одеяло върху два стола, или по-сложни конструкции като крепости и замъци, направени от възглавниците на дивана. Стари непотребни кашони също вършат добра работа. Важното е въображението на детето да работи с пълна сила и то да има възможността да експериментира.

Ако ви предложат да пийнете чай в палатката или замъка, задължително приемете ентусиазирано и влезте в ролята на дружелюбен гост. Детето ще се постарае да ви посрещне подобаващо.

Идея 2: Въображаема игра на лекари

Децата обичат много да влизат в роли. Това има помага да се справят по-лесно със ситуациите от реалния живот, особено с тези, които ги плашат, като ходенето на лекар или зъболекар. Освен това, така те подобряват речта и комуникативните си умения, учат се да взаимодействат с други хора и да проявяват съчувствие.

Бъдете готови за ролята на болния пациент. По-вероятно е детето да иска да бъде лекаря в играта, защото така ще бъде в позицията на авторитета, който казва на другите какво да правят – нещо, което му липсва в реалния живот. Подобна смяна на ролите помага на детето да се чувства овластено. Едновременно с това вие ще можете да си полежите, докато ви „лекуват“. Не се тревожете, ако нямате специални лекарски комплекти за игра – с въображението си детето бързо ще превърне някоя къщна вещ в спринцовка, слушалки, термометър и т.н.

Идея 3: Игра „Повтаряй след мен“

Този тип игра е много лесна за изпълнение и може практически да се прави навсякъде. Просто застанете пред детето и му кажете да повтаря движенията ви. Колкото по-активни сте, толкова по-забавно ще бъде. Въртете се, скачайте, протегнете се, разперете ръце като самолет или ходете като пате. Бъдете изобретателни. Играта е подходяща за всички възрасти – просто съобразете движенията с възможностите на детето (а и със своите).

Ползите от тази на пръв поглед елементарна игра са много. Детето се движи, укрепва физически, подобрява моториката, учи се да следва инструкции и да имитира. Важна част от играта е редуването – ту вие показвате движение, ту детето. Така то влиза в ролята на водача, който трябва да измисли движение, а това го предизвиква да бъде креативно, съобразително и да не се притеснява да се изявява.

Идея 4: Пързалка за топчета от ролки тоалетна хартия

Какво ще бъде стоенето вкъщи без малко майсторене? Предлагаме ви един много достъпен вариант за проект от типа „Направи си сам“, който бързо увлича и родителите. Трябват ви само празни ролки от тоалетна хартия, ножичка, тиксо и нещо, което да пускате надолу по пързалката – (топче, жълъдче, малки колички – детето може да експериментира с какво ли не).

Залепете ролките от тоалетна хартия към стената така, че веднъж пуснато, топчето да пада от ролка на ролка като по система от пързалки или тунели. За пързалка срежете ролката на две, а за тунел я оставете цяла. С тази игра детето ще развива своето пространствено ориентиране, координация и креативност. Всяко неуспешно падане на топчето ще го предизвиква да потърси ново решение и да прояви упоритост.


Идея 5: Направете си домашен пластилин

Играта с пластилин е любима на децата. Те обожават да го мачкат, разточват, стискат и оформят, а с тези действия ръцете и пръстите им стават по-силни, сръчни и прецизни. Развиват се творческото мислене и въображението. С пластилин в ръка децата се чувстват по-спокойни, защото подобно на анти-стрес топка той сваля напрежението и помага с концентрацията.

Ако пластилинът от книжарницата е свършил, има лесно решение – направете си го сами. За детето това ще е много интересен „готварски“ проект, с който ще се учи как да измерва, пресипва, меси. Освен това, домашният пластилин е безвреден при поглъщане, което е важен фактор особено при по-малките деца.

Повечето рецепти за домашен пластилин използват съвсем обикновени съставки – такива, каквито има във всяка кухня. Предлагаме ви една класическа рецепта с така нареченото „парено тесто“. Ще ви трябват основно брашно, сол, вода и олио. Получава се мек пластилин, който може да издържи няколко месеца, ако го съхранявате в хладилник. Вижте как да го направите в канала на AGLEU.


Източници:

https://www.epl.ca/blogs/post/importance-of-play-for-kids/

https://sunshinehouse.com/blog/top-20-rainy-day-activities/

https://good2knownetwork.org/10-rainy-day-indoor-activities-for-preschoolers-young-children/

Заглавна снимка: Freepik


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог