Махането на памперса е важно събитие в живота на малкото дете и неговото семейство. С него детето пораства и придобива самочувствие. Неговото послание е „Вече не съм бебе. Вече съм голям и мога да контролирам тялото си.“

Ние като родители обаче често гледаме на махането на памперса със смесени чувства. От една страна нямаме търпение детето да се научи и повече да не ни се налага да купуваме памперси. От друга страна се боим от неизбежните инциденти в гащите и от това, че целият процес ще бъде „голяма разправия“.

За да мине приучаването към гърне добре, най-важното е да сме спокойни и търпеливи, да подхождаме с разбиране и с нагласа, че в даден момент нещата ще се получат. Освен това много помага да сме подготвени за това какво ни очаква. Затова в тази статия ще получите полезна информация и съвети какви методи да използваме и за какво да внимаваме.

Кога да започнем?  

Няма една точна възраст за началото на опитите. Някои специалисти препоръчват да започнем преди годинката, а други да изчакаме до 2-годишна възраст, когато детето вече може да разбира и общува повече. Съществува и методът естествена бебешка хигиена, според който приучаваме бебето да се изхожда извън памперса още в първите месеци след раждането.

Основната препоръка е да започнем с приучването към гърне тогава, когато детето е готово. Затова трябва да следим неговите сигнали и да му се доверим. За да седне на гърнето, бебето трябва да може да седи стабилно, което се случва около 8-мия месец. Други знаци, че моментът е подходящ, е когато памперсът остава сух за повече от 2 часа или когато детето започне да се интересува от това какво се прави в тоалетната.

Подходящо време да започнем да поставяме бебето на гърне е между 8 и 10 месеца, но ако то не желае, не бива да го насилваме.

На физическо ниво повечето деца развиват способността да контролират изпразването на червата и пикочния мехур до година и половина (18 месеца). Затова най-често родителите започват да махат памперса на детето на възраст 1.5-2 години. На емоционално ниво обаче някои деца са готови след втората годинка.

На каква възраст детето вече трябва да е изградило добри тоалетни навици? Добър ориентир за „крайния ни срок“ е началото на детската градина, защото там се очаква децата да са без памперс.

През лятото или през зимата?

Някои педиатри съветват да изчакаме лятото, за да махнем памперса. Удобството на лятото е, че можем да оставим детето просто по гащички и преобличането е по-лесно. От друга страна, предимство на зимния период е, че прекарваме повече време вкъщи и гърнето, резервните дрешки, мивката и душът са ни подръка.

Реално няма един единствен правилен момент за махане на памперса. Решението ни трябва да зависи от това дали детето е готово и дали самите ние сме готови да отделим време за трениране.

На гърне или на тоалетна?

В началото децата се чувстват по-стабилни на гърнето, защото могат спокойно да стъпват с крачета. Ако ги слагате на тоалетната, осигурете детска поставка (седалка) и нещо, върху което да обляга краката си, за да не висят. Имайте предвид, че някои деца се плашат от тоалетната и може да отнеме повече време, докато пожелаят да я използват.

Какво помага?
 • Запознайте детето с гърнето още преди да сте махнали памперса. Оставете го да седи върху него, за да свикне.
 • Четете книжки и пускайте песнички за ходенето на гърне. Започнете да подготвяте детето по този начин още преди да махнете памперса.
 • Изиграйте като на театър ходенето на гърне с любимите играчки на детето. Слагайте играчката да си „върши работата“ на нейното гърне, докато детето е на неговото.
 • Оставете децата да видят как някой от член от семейството ходи до тоалетната. Примерът от батко или кака е много полезен.
 • Оставете детето да избере гърнето или бельото си, ако имате възможност. Отпразнувайте заедно преминаването към истински гащички „за големи деца“.
 • Обличайте детето с лесни за събличане дрешки. За предпочитане е то да може да си сваля гащичките само.
 • Направете ходенето на гърне част от дневния режим. Следете кога обикновено детето се изхожда и го слагайте тогава.

Бъдете възможно най-подкрепящи и поощряващи. Окуражете детето със „Следващия път ще се получи.“

В интернет има много безплатни ресурси и на български език. Източник: https://www.youtube.com/watch?v=KS_Q1GS-iVE
Какво пречи?
 • Не опитвайте да накарате детето с лошо. Натискът, принуждаването, наказването, карането и засрамването с думи като „гнусен“, „отвратителен“ или „миризлив“, могат само да утежнят ситуацията. Рискувате детето да развие още по-отрицателно отношение към гърнето или да отключи друг психологически проблем.
 • Не оставяйте прекалено дълго детето на гърнето, защото това също може да доведе до повече съпротива от негова страна. Препоръчителното време е 3-5 минути.
 • Не карайте детето да сяда на гърнето прекалено често. Добър режим е на около 2 часа, както и веднага след събуждане сутрин и следобед.
 • Не питайте детето постоянно дали му се пишка или ака. Вместо това го подканете с „Време е да седнеш на гърнето.“
 • Щом веднъж махнете памперса, не го връщайте обратно, само за да се „презастраховате“. Изключение е само нощният памперс и ако случаят наистина го изисква. Връщането на памперса обърква децата, защото замаскира естествените последствия от изхождането. Важно е всички, които се грижат за детето, да следват този принцип.

Ако детето оказва голяма съпротива на гърнето, плаче, дърпа се и отказва да седне въпреки вашите продължителни опити, може би още не е готово. Същото важи, ако непрекъснато се изпуска в гащите. Прекъснете опитите и след няколко седмици опитайте пак.

Какво друго трябва да имаме предвид?
 • Невъзможно е да минем през етапа на приучаване към гърне без изпускания в гащите. Затова трябва да се заредим с търпение и разбиране. Когато детето минава през по-емоционален период (например смяна на жилище, започване на ясла или детска градина, раждане на братче или сестриче), броят на тези инциденти се увеличава. Най-добре е да изберем друг момент да свалим памперса.
 • Децата обикновено се справят първо с пишкането на гърне. Акането може да бъде по-проблемно, защото е свързано с повече страхове. Понякога се развива така нареченият психологически запек, при който детето изпитва страх от изхождането и стиска. Може да се появи след момент, в който изхождането е било болезнено. За да не се утежни проблемът, трябва да внимаваме дали детето пие достатъчно вода и яде подходяща храна.
 • Нощното напикаване е нормално да продължи след като детето е придобило тоалетни навици през деня. Повечето деца се научават да остават сухи през нощта на възраст между 3 и 5 години.
 • Махането на памперса често съвпада с навлизането в периода на така наречения „бебешки пубертет“ на възраст 1.5-2 години. Тогава детето обича да реагира с „Не!“ и „Няма“ на всичко. Това означава, че дори приучаването към гърне да е вървяло гладко преди това, на 2 години е вероятно да има връщане назад и повече изпускания.


Източници:

https://parentacademy.bg/gurne/

https://parentacademy.bg/priuchavane-kym-gurne/

https://www.nationwidechildrens.org/family-resources-education/700childrens/2018/03/6-things-every-parent-should-know-about-toilet-training

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/toilettraining

https://www.zerotothree.org/resource/potty-training-learning-to-the-use-the-toilet/

https://www.nct.org.uk/baby-toddler/potty-training/potty-training-night

This image has an empty alt attribute; its file name is logo_moga_revised_4.png

www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“Категории: Блог