Ако има една вещ, която свързваме с това да имаш бебе, това е биберонът-залъгалка. Родителите често разчитат на биберона за успокоение на бебето. Специалистите потвърждават, че в това няма нищо лошо, стига употребата му да не е прекомерна и да спре навреме. В противен случай съществуват рискове за правилното проговаряне и растежа на зъбките.

В тази статия ще разгледаме по-подробно плюсовете и минусите на биберона, кога е време да го махнем и как е най-добре това да се случи. Преди всичко обаче, нека си припомним основните правила за безопасност.


Плюсове на биберона

Бебетата се раждат с много силен инстинкт за сучене. Те са свикнали да смучат палците си още от утробата. След раждането, кърменето задоволява нуждата от сучене при някои бебета, но на други това не им стига и в тези случаи биберонът може да бъде от голяма полза.

Основното предимство на биберона е, че бързо успокоява и отпуска тревожното или разплакано бебе. Той помага особено в напрегнати ситуации като поставянето на ваксина или чакането на дълга опашка. Когато бебето е недоносено, биберонът може да изиграе важна роля в приучаването към хранене от бутилка и така съкращава престоя в болница.

Все пак, смукането на биберон не бива да замества близкия контакт с мама или татко, особено в моментите, когато бебето плаче и се нуждае най-много от нашата обич и закрила. Биберонът трябва да се използва по-скоро по изключение и да не замества гушкането.


Минуси на биберона

Какви рискове крие използването на биберон-залъгалка?

  • Проблеми с кърменето

За да бъде кърменето успешно е много важно бебето да се слага често на гърда, особено в началото. Ако вместо това му се предлага биберон, има опасност да се стигне до недостиг на кърма. От друга страна, биберонът може да замаскира сигналите на бебето, че е гладно и това да доведе до проблеми с теглото.

Затова изчакайте с въвеждането на биберон поне няколко седмици след раждането, когато кърменето вече е потръгнало добре и бебето се е научило да суче правилно. Също така, преди всяко даване на биберона се уверете, че бебето е добре нахранено.

  • Проблеми с проговарянето

Прекомерната и продължителна употреба на биберон може да затрудни говоренето и правилното произнасяне на някои звуци.

Освен това, докато бебето стои с биберон в уста, то не може да се изразява свободно и да упражнява своите говорни умения. То гука и бърбори по-малко. Ако прибягваме до биберона твърде често, за да „запушим устата“ на шумното бебе, ние все едно му казваме „Не ме интересува какво искаш да ми кажеш.“ Така то лека-полека може да загуби желание да се изразява.

Освен тези рискове, използването на биберон е свързано с повишен риск от:

  • изкривяване на зъбите и захапката след 2-годишна възраст;
  • ушни инфекции след 1-годишна възраст;
  • прекалена зависимост, особено преди и по време на сън.

Кога и как да махнем биберона?

Повечето специалисти препоръчват децата на 1 година и половина вече да не използват биберон. След 6-тия месец е добре да започнем да ограничаваме употребата му. Ако не успеем, бебето ще търси биберона все повече за успокоение и ще ни е по-трудно да го махнем. 

Най-добре е биберонът да се махне постепенно. Бъдете последователни и не се отказвайте. Веднъж казали „не“, не бива да отстъпвате.Ако бебето плаче, помислете каква нужда замества биберонът. Дали то е всъщност е гладно, уморено или има нужда от прегръдка? Гушнете го или му дайте предмет за успокоение, примерно любимата му плюшена играчка. Награждавайте го с похвали и му напомняйте колко добре се справя!


Източници:

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=how-to-use-a-pacifier-1-981

https://parentacademy.bg/mahane-na-biberon/

https://raisingchildren.net.au/newborns/sleep/settling-routines/dummies

https://babysling-bg.com/2014/04/23/%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BD-%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2/

Заглавна снимка: Zeesy Grossbaum от Unsplash

Photo by Sean Roy on Unsplash


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог