Веднага след раждането, бебето привидно не умее почти нищо. То движи некоординирано крачета и ръчички и дори не може самичко да държи изправена главата си. До навършване на три години обаче детето вече е като едно малко „торнадо“. То се справя чудесно не само с ходенето, а и с тичането, скачането, катеренето и хвърлянето на топка.

В тази статия ще разгледаме какъв е пътят, който детето трябва да измине, за да постигне тази голяма промяна. За какво трябва да внимаваме, ако искаме да сме сигурни, че двигателните му умения се развиват нормално? И още – какво е добре да правим и какво да не правим, така че да стимулираме тези умения?

Какво е обща и фина моторика?

Когато говорим за уменията на тялото да се движи, е важно да уточним, че те се разделят на два вида, според това кои мускули извършват движението. От една страна, това могат да бъдат големите мускулни групи, които контролират действия като ходене, тичане, скачане и др. Тези умения се наричат още обща моторика. От друга страна, не по-малко важни са малките мускули на ръцете и пръстите, които отговарят за фината моторика. От тях зависи колко сръчно детето се облича и съблича, храни самостоятелно, подрежда кубчета, оцветява, нанизва мъниста и т.н.

Движения на общата и фината моторика

Двата вида двигателни умения са тясно свързани и особено важни за цялостното развитие. Колкото повече се движи детето, толкова повече стимули получава неговият мозък. Така се изграждат не само мускулите, но и мисленето, говорът и уменията за учене.

В тази статия ще разгледаме как се развива общата моторика на възраст от 0 до 3 години, а в следващата статия ще обърнем внимание на фината моторика.

Основни принципи в двигателното развитие

В развитието на бебето съществуват определени ключови моменти, по които специалистите се ориентират дали всичко протича нормално. Това например са уменията да сяда, да се изправя и да ходи самостоятелно. За всяко от тези умения съществува и приблизителна възраст, когато то се научава.

Източник: „Двигателно развитие на бебето“, брошура на Карим дом

Целите в двигателното развитие (а и не само в двигателното) се постигат в определена последователност, тъй като уменията се надграждат едно над друго. Например, за да се научи да ходи, бебето преди това трябва да се е научило да седи. Освен това посоката на развитие трябва да е напред. Ако бебето се върне назад в развитието си, това е сигнал, че нещо може да не е наред. Друг основен принцип е този на симетричното развитие – лявата и дясната половина на тялото трябва да се развиват еднакво и едновременно.

Важно е майките да познават тези ориентири и да се свържат с личния лекар на бебето, ако то не постига своите цели в развитието. От друга страна, пътят на развитие не бива да се превръща в състезание. Всяко бебе е различно и има свое собствено темпо. Това, че бебето на някоя приятелка е пролазило или проходило по-рано, не трябва да е повод за притеснение, пришпорване или насилване на бебето. Най-добре е развитието да се случва по естествен начин.


От 0 до 6 месеца

Новороденото няма контрол върху своите движения. Те са некоординирани и несъзнателни, водени предимно от рефлекси. Такъв, например, е хватателният рефлекс, при който бебето стиска здраво ръчичка, ако поставим нещо в дланта му.

Какво умее бебето по корем на 4 месеца? Вижте цялото видео тук:

Към 4-тия месец повечето от тези неволеви движения изчезват. Дотогава бебето трябва да е постигнало и първата си важна двигателна цел – да държи главата си стабилно. Поставено по корем, то може да изправи високо глава и да повдигне гърдичките си, като се подпира на лакти, както и да завърти глава, ако забележи нещо интересно.

След 4-тия месец бебетата навлизат в периода на обръщането. Първоначално им е по-лесно да се обръщат от корем по гръб, а около 6-тия месец вече владеят обръщането и в двете посоки.Полезни съвети:

 • Слагайте бебето да лежи по коремче всеки ден. Това упражнение е много полезно за неговата обща мускулатура. Може да започнете още в края на първия месец, с 1-2 минутки на ден, а след това постепенно да удължите времето. (Внимание: Не оставяйте бебето да спи по корем. Винаги го слагайте да спи по гръб, за да намалите риска от синдром на внезапната детска смърт).
 • Дори бебето привидно да не умее много, не забравяйте, че е готово да учи от първата минута! То има нужда от вашето докосване, усмивка, говор и песен, за да се чувства сигурно, спокойно и умствено стимулирано.
 • Не оставяйте бебето да лежи на високи места без надзор. Дори досега винаги да сте го намирали в същата поза, в която сте го оставяли, никога не се знае кога ще бъде първото преобръщане!
 • Специалистите също препоръчват бебешка гимнастика и масаж от втория месец, или когато бебето тежи поне 4 кг. Идеи за техники и упражнения можете да намерите тук.

От 6 до 12 месеца

Следващата голяма цел в развитието на бебето е то да може да седи без опора. Обикновено това се случва между 6-тия и 8-мия месец. Първоначално бебето използва ръчичките си, за да се крепи, а след това се научава да седи стабилно и без ръце, с изправено гръбче. Това е много важен момент за него, защото освобождава ръчичките му за игра.

Около 9-тия месец много бебета започват да се изправят на крака, придържайки се за някаква опора. Това най-често са мебелите вкъщи – бебешката кошара, стол, ниска масичка или диван. Някои започват да пълзят, а други не. Около едно на седем бебета пропускат тази стъпка и това не е проблем.

Към края на първата си годинка бебето вече пристъпва напред-назад или настрани, водено за ръце или като се подпира само́. Някои бебета правят първите си самостоятелни крачки. Колко рано бебето ще проходи зависи от неговия темперамент, от това дали е свикнало самичко да изследва света около него и от опита му с паданията. Доказано е, че ранното прохождане няма връзка с интелигентността на детето – рано-и късно-проходилите бебета са еднакво умни.Полезни съвети:

 • Оставете бебето да прекарва колкото се може повече време на пода, вместо в кошара, столче, люлка или на ръце. Така то ще има свободата да „тренира“ без ограничения своята сила, баланс и координация. Бебетата, които не са имали възможност да се движат свободно по пода, обикновено прохождат малко по-бавно. Не забравяйте да обезопасите пространството около бебето, така че да няма дребни предмети, контакти, ръбове и т.н.
 • Оставете бебето върху одеалце на пода и поставете интересни играчки на различно разстояние от него. Така ще го насърчите да се придвижи, за да ги вземе.
 • Не купувайте проходилка тип „паяк“ за бебето. Много родители мислят, че проходилката помага за прохождането, докато всъщност тя по-скоро го забавя.
 • Не оставяйте бебето седнало дълго време в ръце или подпряно на възглавници, тъй като гръбначният му стълб още не е укрепнал и то бързо се уморява.

От 1 до 2 години

На възраст между 12 и 18 месеца повечето деца се научават да ходят. Първоначално походката е нестабилна, с широко разтворени крака, изправени колене и разперени ръце за равновесие. След това постепенно децата стават по-уверени и походката става по-зряла.

След като навършат годинка и половина децата вече са готови да играят на площадката. Те могат да бягат, да клякат и да се изправят, да прескачат ниски препятствия и да играят с топка. Научават се да се качват нагоре по стъпала, а след това и да слизат, като се придържат. Ако на 2 години детето умее единствено да слиза надолу по стълби, а не може да се качва, трябва да се консултирате с лекар, който да провери мускулния тонус.Полезни съвети:

 • Избирайте подходящи обувки за прохождане, които да поддържат добре глезена. Избягвайте обувките, които са прекалено твърди и нееластични. Най-добре за развитието на крачетата е да оставите бебето да ходи босо възможно най-често.
 • Няма нужда да се заемате със специалната задача да учите бебето да ходи. Вместо да прекарвате дълго време във водене за ръчичка, по-добре го оставете да се разхожда само́ напред-назад, подпирайки се за мебелите вкъщи или пейките навън. Така то лека-полека ще придобие увереност в своите възможности и ще проходи, когато е напълно готово, с по-малко падания.

От 2 до 3 години

Към края на 3-тата годинка детето вече е истинска фурия. То се катери нагоре-надолу без помощ, спуска се по пързалката, подава и хваща топка отблизо, скача с двата крака като жабка и върви балансирайки по тесни бордюри. Двигателните му умения ще продължават да се усъвършенстват през следващите години, а мускулатурата му ще заяква.Полезни съвети:

 • Водете детето възможно най-често на разходка навън, в парка и на площадката, независимо от сезона. Играейки на детската площадка, то неусетно тренира своята двигателна култура, а и натрупва опит в общуването с други деца.
 • Играйте с детето, гонете се, танцувайте, правете гимнастика заедно. Така ще насърчите не само неговото физическо развитие, но и ще направите връзката между вас по-здрава.


Дотук говорихме за това как лежащото бебе постепенно се превръща в едно пъргаво и ловко дете, което не спира да се движи.
В следващата статия ще видим и как детето придобива все по-добър контрол над своите ръце и пръсти.
Тези умения – на общата и фина моторика – са основополагащи в живота на детето. Благодарение на тях то расте здраво, умно и можещо и е прекрасно ние като родители да знаем как да ги насърчим.


Източници:

„Двигателно развитие на бебето“, брошура на Карим дом

„Добре дошло, бебе“, публикувано от Уницеф България 2018г.

Лекция на д-р Лиза Шулман, Neuroscience and Society Conference, Washington DC 2015. Developmental Milestones, Birth to 2 Years. https://www.youtube.com/watch?v=1pD50ISxP3k&t=3252s

https://pathways.org/watch/tummy-time-abilities-at-4-months/


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог