Продължаваме нашата поредица, посветена на новороденото, с още важни насоки за това как да се грижим за новия член на семейството вкъщи. В тази статия ще научите какъв е правилният начин да държите и носите бебето и как е най-добре да го обличате. Ще ви запознаем и с ползите от бебешкия масаж – една чудесна практика, която може да започнете скоро след раждането.

Носене на новороденото

Винаги дръжте новороденото внимателно и използвайте плавни движения. В никакъв случай не го разтърсвайте рязко. Силното друсане може да нанесе сериозна травма на главата и врата.

Подхвърлянето във въздуха също е много опасно, защото освен очевидния риск от падане, има опасност от увреждане на мозъка. В медицината дори съществува терминът „синдром на раздрусаното/разтръсканото бебе“, който в тежки случаи води до загуба на съзнание, мозъчен кръвоизлив и дългосрочни проблеми с физическото и умствено развитие на детето.

Друго основно правило е винаги да придържате главичката на новороденото, когато го вдигате и носите. В противен случай тя увисва назад, защото вратните му мускулите са още твърде слаби, а това носи риск от травми. Когато взимате бебето на ръце, слагайте едната си ръка зад тила му, а другата под седалището. Не вдигайте новороденото през подмишниците, защото така главичката му остава без подкрепа.

Източник: https://raisingchildren.net.au/newborns/health-daily-care/holding-newborns/how-to-hold-your-newborn


Носете новороденото на ръце в поза „люлка“ или гушнато с лице към вас, облегнато на рамо. Позата, в която бебето е с гръб към вас не е подходяща, защото не дава достатъчно опора на врата и бебето не може да ви усети добре. То се чувства най-спокойно, когато усеща близостта на вашата прегръдка и ритмичното ви дишане. Бебето също много обича да бъде носено в приспособление, наречено „слинг“, „ергономична раница“ или „кенгуру“. Ако планирате да бебеносите, следвайте тези правила.

Постепенно вратните мускули на бебето заякват. След 3-тия месец то вече би трябвало да умее да държи главата си изправена. Съществуват различни упражнения, които да помогнат на бебето да развие мускулатурата си. Най-простото и ефективно упражнение е лежането по коремче (само, когато бебето е будно!).

Започнете с това упражнение веднага, след като падне пъпният остатък. Не насилвайте бебето и го гушнете, ако се разплаче. Дори минутка по коремче е достатъчна на този етап. Ако бебето протестира, опитайте да го сложите да лежи върху вас. Близо до мама или татко ще му бъде най-приятно и комфортно. Целта е бебето да свикне да пракарва общо 5-10 минутки по коремче всеки ден.


Обличане

Често родителите навличат новороденото от страх да не изстине. Това може да доведе до претопляне, което също е опасно. Внимавайте особено през летните месеци. За този сезон са подходящи леките и широки памучни дрешки.

Как да разберете, че бебето е добре облечено? Не се подлъгвайте по ръчичките или крачетата му. Те често остават студени, макар и всъщност бебето да се чувства добре. Вместо това проверявайте кожата зад вратлето и то с обратната страна на ръката. Ако е студена, облечете бебето с още нещо. Ако е прекалено топла, махнете един слой дрехи.

Не се притеснявайте от бебешката кихавица. Дори бебето да киха често, това не означава, че му е студено или пък е настинало. Кихането е нормална реакция на организма, която помага на бебето да се освободи от секретите в нослето.

Не слагайте ръкавички на бебето след първия месец. Някои експерти дори препоръчват новороденото да носи ръкавици само през първите 1-2 седмици след раждането. То няма реална нужда от тях, с изключение на първите няколко дни в родилния дом, когато още свиква с температурата извън утробата. Ако се притеснявате от драскотини по кожата, поддържайте ноктите на бебето къси, като ги режете по време на сън.

Причината е, че ръкавиците пречат на бебето да използва ръцете си, а ръцете са един от основните му методи за изследване и опознаване на света. В тази възраст лапането на пръстите не е лош навик, а напротив – то е знак, че бебето напредва в своето развитие.


Масажи

Направете масажа на бебето част от ежедневните ритуали. Той въздейства изключително благоприятно върху бебето, като подобрява храносмилането, кръвообращението, съня и мускулния тонус.

Освен това, масажът предоставя чудесна възможност за изграждане на по-силна връзка между вас и бебето. Благодарение на тези 10-15 минутки масаж на ден, бебето може да се наслади на вашето пълноценно внимание, нежен глас и усмивка. Вие срещате погледи, общувате и се опознавате, което е ключово за умственото му развитие.  

Много майки се притесняват да започнат с масажите, докато бебето е още малко. Бъдете спокойни. Стига да се правят по правилен начин, масажите не са опасни за новородено дори на 1-2 седмици. Въпреки това е най-добре да се консултирате с вашия педиатър.

Изберете момент между две хранения, в който бебето ви е спокойно и сито. То трябва да се чувства добре по време на масажа, без да бъде насилвано. Използвайте лек до средно лек натиск.

Никога не натискайте бебето прекалено силно по време на масаж. Докосването ви трябва да е успокояващо. Ако бебето негодува по гръб, опитайте да го поставите по корем. Ако все още му е неудобно, спрете масажа. Избягвайте да правите масаж, когато се чувствате ядосани или напрегнати.

Уверете се, че температурата в стаята е не по-малко от 24 градуса и съблечете бебето. Нанесете малко бебешко олио на ръцете си. Започнете с леки заглаждащи движения на краката и стъпалата, ръцете и дланите. Преминете към коремчето, като масажирате по посока на часовниковата стрелка.

Научете още полезни неща за масажните техники от видеата по-долу:

Източник: ForOurChildrenBG
Източник: EIRMC (Eastern Idaho Regional Medical Centre)


Източници:

https://kenguru.bg/zashto+e+vazhno+da+pridyrzhame+glavichkata+na+bebcho%2B/1/MlW-gRWbIRWzMhK-UBKHcNW3glOXMFaXI9KPchajQ9KzQJKTkROLQxOXQxOPYJm3cFiLk9SbIpWzYhePgZe-IR

https://chudesa.bg/1144-sindrom-na-razdrusanoto-bebe/

https://utswmed.org/medblog/newborn-holding-tips/

https://www.maichindom-varna.com/%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BE/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE

Заглавна снимка: Kelly Sikkema от Unsplash


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог