Продължаваме нашата поредица от статии за новороденото с още полезни насоки, този път свързани с бебешката хигиена. Смяната на памперси, къпането и миенето бързо се превръщат в рутинни действия за младите родители, но в началото може да изглеждат като голямо предизвикателство.

Когато става въпрос за хигиена, първото правило, което трябва да следвате, е да миете хубаво ръцете си преди контакт с бебето. Новороденото е особено податливо на инфекции, защото още няма развит имунитет. Винаги използвайте чисти прибори, шишета, постелки и т.н. Измивайте бебешките неща добре с топла вода и сапун или преварявайте за няколко минути във вряща вода.


Къпане

Къпането често е процедурата, която изглежда най-сложна за младите родители. То изисква определена подготовка, но бързо се свиква. Подгответе предварително всичко, от което ще се нуждаете – козметика, хавлийка, чист памперс, дрешки. Препоръчваме поне в началото да има и друг човек наоколо, на който да разчитате за помощ.

Никога не оставяйте бебето във ваната без надзор! Възможно е то да се удави дори във ваничка с малко вода. Не оставяйте каката или баткото да гледат бебето, защото дори миг разсейване е опасен.

Добре е стаята, в която ще къпете бебето да е топла (24-25 градуса). Водата във ваничката трябва да е около 37-38 градуса, което лесно се проверява с вътрешната страна на китката – трябва да усещате водата нито хладка, нито прекалено топла.  

След къпане подсушете бебето добре, като обърнете внимание на всички гънки. В противен случай деликатната бебешка кожа може да се запари и подсече.

Колко често трябва да къпя бебето? 

Няма нужда да къпете бебето от главата до петите всеки ден. Два-три пъти седмично са напълно достатъчни. В началото новороденото дори не се цапа, като изключим зоната на памперса и лицето, които можете да миете отделно при нужда. Честото къпане всъщност води до по-суха кожа. Някои бебета много обичат къпането във вана, а други – не. Експериментирайте и вижте кой е най-добрият вариант за вашето бебе.

Каква бебешка козметика трябва да използвам?

На пазара има много продукти за грижа за бебешката кожа – олио, лосиони, кремове, пудри и др. Не е необходимо да използвате подобни продукти всекидневно, а по-скоро само при нужда.

Ако забележите, че кожата на новороденото се лющи, не се притеснявайте и не го мажете обилно. Нормално е то да „смени“ кожата си в първите няколко седмици. Що се отнася до сапуна, не използвайте обикновен сапун, защото той изсушава. Уверете се, че избраният продукт е подходящ за бебета.


Грижа за зоната на памперса

Бебешката кожа е много чувствителна и склонна към подсичане и обриви. Затова добрата грижа за зоната на памперса е от голямо значение.

Сменяйте памперса редовно. В началото, когато новородените акат почти при всяко хранене, това означава по десетина пъти на ден. При почистване на дупето използвайте течаща вода или мокри кърпички. Проверявайте внимателно всички гънки. Това важи особено за момиченцата. При тях забърсването и миенето задължително трябва да бъдат в посока отпред назад, за да се избегне замърсяване и инфекция на гениталиите.

След почистването подсушете добре. Не бързайте да слагате новия памперс. Ако в стаята е достатъчно топло, оставете бебето да полежи известно време голичко върху непромокаема постелка, за да може кожата му да „подиша“. Това е едно от най-добрите средства срещу подсичането.

Използвайте това време за игра с бебето. Усмихвайте му се, гъделичкайте го, говорете му с нежен глас, направете му масаж. Тези моменти са не само приятни, но и много полезни за развитието му. Превърнете ги във ваш специален ритуал. 

След като бебето е поритало голичко е време за крема против подсичане. Важно е да го размажете старателно, така че да не оставя следи, дори ако е на базата на цинков оксид. Сложете новия памперс без да стягате прекалено, а стария памперс изхвърлете в коша.


Грижа за пъпчето

Пъпният остатък – това, което остава от пъпната връв, след като лекарите са я срязали – обикновено пада до 2 седмици след раждането. През това време той потъмнява на цвят и изсъхва. Правилната грижа за пъпчето е от голямо значение, защото в противен случай може да се стигне до инфекция.

Следвайте тези насоки:

Оставете клампата (щипката, с която е защипана пъпната връв) да падне сама. Не дърпайте пъпния остатък, дори да изглежда все едно всеки момент ще падне.

Поддържайте мястото чисто и сухо и се старайте памперсът да не го покрива. Колкото повече оставяте пъпчето да „подиша“ на въздух, толкова по-бързо ще изсъхне и падне. 

Някои лекари съветват пъпчето да се третира при всяка смяна на пелените със спирт (95%). Следвайте насоките на вашия педиатър.

Не къпете новороденото във ваничка, преди да е паднало пъпчето. Потапянето във вода на пъпния остатък носи риск от инфекции. Вместо това къпете под течаща вода, например под чешмата.

Свържете се незабавно с лекар, ако забележите признаци на инфекция – гной, неприятна миризма, зачервяване или подуване около зоната на пъпчето. 


Грижа за нослето, очите и ушите

Обърнете внимание на добрата хигиена на нослето, очите и ушите. Профилактичното почистване винаги е за предпочитане пред лекарската намеса на по-късен етап.

Редовните промивки на нослето с физиологичен разтвор отпушват каналите и помагат на бебето да диша по-лесно. Не бъркайте навътре в ноздрите, защото може да ги разраните. Новородените имат много тесни каналчета в носа и затова често се чува хриптене/хъркане при дишане, което не е повод за притеснение.

Измивайте очите веднъж дневно с марля или тампон, напоен с физиологичен разтвор или преварена вода. Посоката на измиване трябва да е отвън навътре, тоест от външния ъгъл на окото навътре. Използвайте отделен тампон за всяко око.

Не бъркайте навътре в ушите и не почиствайте вътрешната част на ухото с клечки за уши. Почиствайте и подсушавайте ухото само отвън.


Как да премахна млечните корички по главата на бебето?

Често по главата на бебето се появяват люспести корички, известни като крусти. Те не са заразни и не причиняват дискомфорт на бебето. Получават се, когато мастните жлези по скалпа имат увеличена секреция.

Не се притеснявайте, ако бебето ви има крусти. Те обикновено падат самички между 6-тия и 12-тия месец. Ако все пак искате да забързате процеса, намажете скалпа на бебето преди баня с бебешко олио и разтрийте нежно. След това разрешете леко с бебешка четка/гребен за коса и измийте. Повторете няколко пъти процедурата преди къпане за по-голям ефект. Не чоплете крустите, защото това носи риск от инфекция.

В следващата статия ще ви запознаем с още ключови неща, които трябва да знаете за гледането на новородено. От това как да държим и обличаме до това как да му правим масажи – следете ни за още важна информация.


Източници:

https://roditel.bg/parvi-grizhi-za-bebeto/

https://www.puls.bg/bebe-krmene-c-37/pampers-dermatit-i-kolko-chesto-da-smeniame-pelenite-n-41780

https://www.nhs.uk/conditions/baby/caring-for-a-newborn/how-to-change-your-babys-nappy/

https://www.nhs.uk/conditions/cradle-cap/

https://raisingchildren.net.au/babies/health-daily-care/hygiene-keeping-clean/cleaning-eyes-nose-ears

Заглавна снимка: Marcin Jozwiak от Unsplash


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог