Бебешките колики са често срещан проблем. Много родители си спомнят как са прекарвали часове в опити да успокоят своето иначе нахранено и здраво бебе, но почти нищо не помага. Макар че тези моменти неизбежно водят до повече умора и стрес, не се тревожете. От медицинска гледна точка коликите не са повод за притеснение. Те не са болест и след 3-4 месечна възраст отшумяват от само себе си.

В тази статия ще разгледаме какво представляват бебешките колики, какво ги причинява и как можем да ги облекчим.

Какво са бебешките колики?

Най-характерното за коликите е това, че бебето плаче много и то без видима причина. Колко точно е „много“? Лекарите са приели „правилото на 3-те“, според което бебето страда от колики, ако плаче най-малко 3 часа на ден, поне 3 пъти седмично. Плачът е продължителен, интензивен и неутешим.

Общото вярване е, че бебето плаче, защото го боли коремчето, но това не е задължително. В съвременната медицина липсва пълна яснота за това какво поражда коликите и затова терминът описва по-скоро поведението на бебето. Диагноза „колики“ се поставя, след като лекарят се е уверил, че бебето е действително здраво и няма медицински проблем зад плача му.

Освен че плаче по-силно, по-високо и по-неотложно от обикновено, бебето с колики понякога присвива крачета, извива се, напряга се и стиска юмручета, а лицето му се зачервява. Други симптоми са отделянето на газове или подутото коремче, които е възможно да се дължат на повечето глътнат въздух при интензивния плач.

Кога се появяват коликите?

Коликите обикновено се появяват около 2-рата седмица след раждането и продължават 1-2 месеца. Най-тежки са през втория месец, а през третия започват да затихват. След навършването на 3-4 месеца повечето бебета вече нямат този проблем.

Не всички бебета се сблъскват с коликите, но все пак вероятността е голяма. Приблизително едно на четири бебета страда от колики, като момченцата и момиченцата са еднакво предразположени. Освен това няма значение дали бебето е на естествено или изкуствено хранене – кърмените бебета имат колики толкова често, колкото и бебетата на адаптирано мляко. Интересно е, че бебетата по цял свят плачат най-много точно в този период на развитие – когато са на 5-6 седмици.

Друго характерно за коликите е, че се появяват най-често през късния следобед и надвечер. Възможно е това да се дължи на преумората в края на деня или на това, че „вътрешният часовник“ на бебето още не може да регулира добре хормоналния баланс.

Какво причинява коликите?

Причината за бебешките колики не е напълно известна. Една от основните теории е свързана с незрялата храносмилателна система на малките бебетата. В червата още не са се натрупали достатъчно „добри“ бактерии и присъстват повече от „лошите“ бактерии, което затруднява преработването на храната.

Друга причина за коремните болки и дискомфорт може да бъде натрупването на газове в горната част на храносмилателната система. Когато се храни, бебето поема повече въздух, особено когато струята на потичане на кърмата е прекалено силна или шишето се изпива твърде бързо. Това води и до по-силен рефлукс – връщане на малко мляко след хранене. Рефлуксът като цяло е нещо нормално за новородените, защото мускулатура на входа на стомаха им е още слаба, но при по-тежки и продължителни случаи на повръщане трябва да се потърси медицинска помощ.

Много кърмещи майки се притесняват дали коликите се дължат на нещо, което те самите са яли и след това предали на бебето чрез кърмата. Ако кърмите, не бързайте да променяте драстично храненето си. Вероятно няма да облекчите коликите, а за вас и бебето е важно да се храните с богата и разнообразна храна. В редките случаи, когато бебето действително има хранителна алергия, се появяват и други алергични симптоми, като например разстройство, повръщане, обрив, хрема, промени в дишането, проблеми с наддаването.

В много малък процент от случаите коликите се причиняват от хранителна непоносимост към определена храна. Бебето не може да я преработва добре и се стига до често подуване, газове, кръв и слуз в изпражненията. Ако забележите тези симптоми, консултирайте се с лекар. Той може да ви предложи да елиминирате или намалите някоя храна, за да видите как ще се повлияе бебето. Най-честите „проблемни“ храни са млякото и млечните продукти, яйцата, ядките, соята, риба и морски дарове, целина, бобови, пикантни храни и др.

С изключение на тези по-специфични случаи, причината за коликите може да се крие просто в незрялата нервна система на новородените. На 3-4 седмици те стават много чувствителни към заобикалящата среда, бързо се превъзбуждат и преуморяват. Затова и коликите най-често се появяват в по-късните часове от деня, когато бебетата са уморени, раздразнени и имат нужда да се разтоварят от натрупалото се напрежение. Осигуряването на тиха и спокойна среда следобед е един от ключовете за по-малко колики.

Важно е да отбележим, че бебетата, чиито майки пушат, страдат двойно повече от колики. Поради този и други сериозни рискове за здравето на бебето, лекарите забраняват тютюнопушеното на кърмещите майки и други хора около бебето, включително на електронни цигари.

Как да се справя с коликите?

В общия случай бебето с коликите не е болно бебе и затова не може да се „излекува“. Единственото, което можем да направим, е да облекчим коликите. След 3-4 месеца бебето ги израства самò, защото тялото му постепенно укрепва и се приспособява към живота извън утробата.

Най-добрият лек срещу коликите всъщност са нашата близост и топлина. Това са напълно естествените неща, с които утешаваме разстроеното бебе – гушкаме го, люлеем го, носим го на ръце, откликваме на неговия плач с любов и подкрепа. Не се подлъгвайте, че с плача си бебето се опитва да ви манипулира – нуждите на бебето са напълно истински и неподправени.

В справянето с коликите много помага „бебеносенето“ – носенето на бебето в слинг или ергономична раница. По този начин то е плътно до вас и се чувства винаги гушнато. Това, че ви усеща толкова близо, го успокоява. Топлината на тялото ви затопля коремчето му, а изправената поза помага на храносмилането. Доказано е, че с повече носене бебетата плачат по-малко.

Често предписание на лекарите при колики е приемането на пробиотик. Пробиотиците подобряват баланса на бактериите в червата и може да намалят дискомфорта в коремчето. Препоръчваме ви да изберете продукт, съдържащ пробиотичния щам Лактобацилус реутери, защото последните проучвания доказват неговата ефективност при кърмени бебета. Друг начин да помогнете на работата на коремчето е да храните бебето бавно, с по-малко количество мляко, но по-начесто.

Освен това, много бебета с колики се повлияват добре от прилагането на масаж на коремчето. Масажът действа облекчаващо при проблеми като запек и газове, както и успокояващо за нервната система на бебето. Той предоставят чудесна възможност за общуване и сближаване. Обърнете внимание, че масажът не бива да се прави, ако бебето вече плаче, а само профилактично, когато бебето е спокойно.

Източник: https://parentacademy.bg/koliki-pri-novorodenoto/
Поза „тигър на клон“: https://lllbg.org/2013/07/masazh-koliki/

По време на самите колики може да опитате да сложите нещо топло върху коремчето (затоплена пелена, възглавница с черешови костилки и др.) Друг ефективен метод е държането на бебето в поза „тигър на клон“. Сложете бебето да лежи по корем върху ръката ви. Главичката може да обърната към сгъвката на лакътя ви или към дланта, стига да има стабилна опора. Лекият натиск върху коремчето успокоява бебето.Внимание! Потърсете бързо лекарска помощ, ако освен коликите, бебето вдигне висока температура, изглежда бледо и отпуснато, не се храни добре, има повръщане, диария или друг тревожен симптом. Може да съществува друга причина за плача извън обичайните колики, като например херния, инфекция на ушите или пикочните пътища и др.


Източници:

https://parentacademy.bg/koliki-pri-novorodenoto/

https://parentingscience.com/what-is-colic/

https://www.olgadukat.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0/

https://www.laleche.org.uk/allergies/

https://health.clevelandclinic.org/can-babies-be-allergic-to-breastmilk/

https://pursuit.unimelb.edu.au/articles/the-probiotic-hope-for-colic

https://www.askdrsears.com/topics/health-concerns/fussy-baby/coping-with-colic/10-tips-comforting-colic/

 


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог