Великден е един от най-любимите празници на децата. Шарените яйца, цветни украси и пролетно настроение зареждат цялото семейство с хубави емоции.

Предлагаме ви няколко начина да направите празничните дни още по-специални, като отделите време да поиграете и творите с детето. Така не само ще насърчите неговата сръчност и въображение, но и ще направите вашата емоционална връзка по-силна. Пълноценното време заедно със семейството доказано помага на децата да бъде по-уверени и успешни.

1. Мраморни яйца с люспи от лук

Източник: https://www.az-deteto.bg/krasivi-velikdenski-yaytsa-s-lyuspi-ot-luk/12971/view.html

Необходими материали: яйца, обелки от лук, стар чорап, чорапогащник или марля, бои за яйца – течни или на прах

Няма как да не започнем с любимия ритуал – боядисването на яйцата. Съществуват много интересни начини за боядисване, които да пробвате с детето. Нашето предложение е този Великден да използвате природни материали. С люспи от лук, които се намират почти винаги в едно домакинство, можете да направите красиви „мраморни“ яйца.

Дайде обелките от лук на детето и му покажете как да ги направи на малки парченца. Намокрете няколко сурови яйца и заедно ги оваляйте в люспите. Така покритите с люспи яйца „опаковайте“ в стар чорап, чорапогащник или марля и ги сложете да врат в тенджера 8-10 минути (за твърдо сварени яйца). Когато леко изстинат, дайде на детето да капне върху чорапа/марлята течна или обикновена боя за яйца. Оставете яйцата да постоят така още 20 минути и когато най-накрая махнете „опаковката“ и люспите, ще видите страхотните шарки.

Препоръчваме ви да експериментирате и с други природни багрила за боядисването на яйцата. Така ще сте сигурни, че предпазвате детето си от вредните оцветители. Подправката куркума, например, оцветява яйцата в прекрасен ярък жълт цвят. Синьо се получава от накълцано червено или лилаво зеле. Още идеи за боядисване с натурални бои прочетете тук: https://roditel.bg/boyadisvane-na-yaytsa-s-estestveni-boi-10-idei/

2. Яйца от хартия на клечка

Необходими материали: Бяла и цветна хартия, ножица, клечка или сламка, моливи или други материали за рисуване, тиксо, панделка по желание

Тези декоративни яйчица са изключително лесни за изработване и може да послужат за ефектна украса. Очертайте форма на яйце върху бяла или цветна хартия, така че детето да може да го изреже. Оставете го да оцвети яйцето по негова идея – с точки, чертички и др.

Сгънете яйцето на две и направете 6 малки разреза с ножичка, както е показано във видеото по-горе. В тези разрези промушете клечката. Вместо клечка, може да използвате сламка или обикновена пръчка. Залепете с тиксо и по желание завържете панделка. Изработените яйца може да поставите във ваза или да забучите в пръстта на саксийно цвете.

3. Великденско зайче от ролка от тоалетна хартия

Необходими материали: ролка от тоалетна хартия, ножица, лепило, материали за рисуване и оцветяване – бои, фулмастери и др., пластмасови очички по желание

Ако имате непотребни ролки от тоалетна хартия вкъщи, използвайте ги, за да направите тези симпатични зайчета. Отрежете две парченца от ролката с дебелина около 1 см, за да получите ушите на зайчето и ги залепете върху останалата част от ролката, която служи за глава. Очите на зайчето може да бъдат лепящи се или просто да ги нарисувате. Добавете носле, мустачки и зъби. Хубаво е детето да участва в изработването възможно най-много. Например, вие може да правите очертанията с молив, а то да ги повтаря с флумастер.

За по-добри резултати оцветете ролката с бои и четка и не се притеснявайте, ако детето ви се поизцапа – струва си.  

4. Великденски игри

Разбира се, Великден не би бил така забавен без тематични игри. Те са подходящи дори за най-малките. Най-популярната игра безспорно е търсенето на великденските яйца. В неделя сутрин, още преди ритуала с боренето с яйца, скрийте няколко яйца из къщата или на двора. Дайте на децата време да ги намерят, като може да ги насочвате с „топло“ и „студено“.

Ето още предложения за игри от „Аз-детето“:

Разходи яйцето
Как се играе: Основното правило на тази игра е, че яйцето трябва да се разходи в лъжица, без да се изпуска на земята. Оттук нататък вече има различни варианти за игра, като например да се обикаля с яйцето около масата или яйцето да се подава от човек на човек. Ако са се събрали повече деца, може да се разделят на отбори в 2 редици и да се състезават кой отбор първи ще „разходи” яйцето си до края на редицата.

Великденският заек казва…
Как се играе: Децата си избират водач, който наричат „Великденски заек”. Той казва на децата, какво да правят, като например „Великденският заек казва да скачате на един крак!”. Тогава децата скачат на един крак. Ако водещото дете каже „Спри”, останалите не трябва да спират докато не каже „Великденският заек каза спри”. Той може да им заповяда да подскачат напред-назад, да се завъртат в кръг, да седнат и т. н.


Източници:

https://www.az-deteto.bg/krasivi-velikdenski-yaytsa-s-lyuspi-ot-luk/12971/view.html

https://purvite7.bg/velikdenski-zaigravki-za-malki-srchkovtsi-i-vdhnoveni-roditeli/

https://youtu.be/yEey2uZ3VZg

https://www.youtube.com/watch?v=-nHuOrcm7ZQ

https://www.az-deteto.bg/index.php?id=942

Photo by Chris Hardy on Unsplash


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“
Категории: Блог