Покрай почивните дни може да имаме малко повече време да поиграем с децата или да подготвим игри, които да ги увлекат в самостоятелна игра.

Ето няколко лесни идеи, които добавят към празничното настроение, а и предоставят възможности за игра целогодишно.

И да не забравяме – играта е много важна за здравословното развитие на децата. Благодарение на играта те опознават света, стават по-умни и по-сръчни и се научават да общуват с околните.

Идея 1: Новогодишни отпечатъци

Необходими материали: хартия, бои, ръчички, флумастери или нещо друго за рисуване, брокат (по желание)

Децата в семейството – а защо не и възрастните – боядисват ръцете си и ги отпечатват върху лист хартия. Всяка ръка представлява една от цифрите на новата година, което означава че за една година ни трябват четири отпечатъка от ръчички. Когато боята изсъхне, изписваме цифрите, като можем и да ги очертаем с брокат по желание.

Рисуването с ръчички и крачета е лесно и много забавно за малките деца. Тук можете да намерите още много идеи за такъв вид творчество.

Идея 2: Печати за фойерверки

Необходими материали: боички, ролка тоалетна хартия, ножица, хартия или картон (за предпочитане с тъмен цвят за повече ефект)

С или без новогодишна заря тази година, децата могат да участват по своему с този много лесен начин за рисуване. Единият край на ролка от тоалетна хартия се нарязва на лентички, потапя се в разноцветни боички и се използва като печат върху хартия или картон. За по-голям контраст може да използвате тъмна хартия, с която ярките фойеверки ще изпъкват повече върху нощното небе.

Още много идеи за занимания с ролки тоалетна хартия вижте на https://1minmama.com/?p=1687

Идея 3: Новогодишна дрънкалка

Необходими материали: ролки от тоалетна хартия, боб, ориз или нещо друго „подрънкващо“ за пълнеж, тиксо или цветна хартия за облепяне и материали за украса по желание

Всички деца обичат да правят музика или просто звуци, особено ако имат удобен инструмент за хващане в ръка. Това е още една идея с ролка от тоалетна хартия и подръчни материали за украсяване.

Ролката тоалетна хартия се пълни с бобчета (или нещо друго, което имаме подръка), облепя се и се украсява, така че когато детето я разтърси, да се чува барабаненето на бобчетата отвътре. Не е необходимо ролката да се напълва догоре с бобчета, достатъчно е да напълним 1/3 от нея, за да оставим пространство на бобчетата да барабанят.

Идея 4: Игра със сензорен кош

Необходими материали: леген, кутия или друг широк контейнер с по-високи стени; материали за напълване – ориз, боб, макарони, памук, пясък, камъчета и др.; инструменти – лъжички, чашки, купички, бурканчета, фуния, сито, щипки и други прибори от кухнята; играчки като багерчета, малки играчки за заравяне и т.н.

Сензорните кошове са страхотен начин за забавление на малките деца вкъщи. Те могат да прекарат неусетно дълго време в игра, която същевременно спомага за играждането на връзки между клетките в мозъка, развива фините движения, въображението и „научното мислене“.

За целта напълнете един леген, по-голяма кутия или друг вид контейнер с различни предмети от бита, които детето може да докосва, разсипва, пресипва, отмерва, мачка, заравя и отравя.

Ако имаме останала боя за яйца, може да боядисаме заедно с детето оризови зрънца или макарони, така че неговият кош да стане още по-шарен. Към коша прибавяме инструменти, с които то може да манипулира „пълнежа“ – подръчни материали от кухнята като лъжички, чашки и купички вършат страхотна работа. Този вид игра е чудесен начин детето по естествен път да изследва материалите и да опознае основни понятия за количество, размер, обем и т.н. Ако детето иска, може да прибави и свои играчки в играта – багерчета за копаене, „вкаменелости“ от динозаври за разравяне и всякакви други варианти от въображението на децата.

За да направим нашия сензорен кош празничен, можем да добавим новогодишна украса, конфети, свирки и др. След като играта приключи, прибираме коша с материалите в него на подходящо място, за да бъде готов за следващия път, когато ще бъде изваден.

Внимание! Деца под 3г. може да лапнат и да се задяват с малки предмети, така че съобразявайте съдържанието на коша с възрастта на детето. Играта с бобчета, например, не е подходяща за деца под 3г.


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“