Всеизвестно е, че малките деца обичат да пипат и ходят навсякъде. Тяхното любопитство, липса на добри двигателни умения и лоша преценка на риска често водят до инциденти. Един момент невнимание от наша страна може да има сериозни последствия.

Затова в тази статия ще говорим за това как да предпазим бебето и детето от лоши наранявания. Разбира се, детството неизбежно е свързано със синини и охлузвания и не бива да държим детето под похлупак. В някои случаи обаче нараняванията могат да бъдат наистина опасни и е изключително важно да вземем всички предпазни мерки.

Безопасност в бебешка възраст

Дори в началото бебето да стои само на едно място, има рискови ситуации, за които трябва да внимаваме. Ето кои са основните правила за безопасност в тази възраст:

Никога не разтърсвайте бебето.

Това може да доведе до сериозна травма на главата и врата и дългосрочни проблеми с физическото и умствено развитие. Придържайте главичката на новороденото, когато го вдигате и носите.

Никога не оставяйте бебето на повивалника без надзор.

Една от водещите причини за наранявания при бебетата са случайните падания от високо – било то от повивалника, леглото или друга наобезопасена мебел. Дори бебето още да не се преобръща съзнателно, не подценявайте неговата подвижност. То може да направи спонтанно движение и да ви изненада.

В случай на падане от височина над 1 метър или при най-малкото съмнение, че нещо не е наред, заведете бебето в спешното отделение. В следващите 24-48 часа трябва да следите за симптоми, показващи по-сериозна травма, като повръщане, повишена сънливост и нервност, подуване на мястото, неправилно дишане, необичайни движения на тялото или на очите.

Никога не оставяйте бебето без надзор по време на къпане.

Бебето може да се удави в съвсем плитка вода, дори само няколко сантиметра. Затова никога не го оставяйте без надзор във ваничката. Ако някой позвъни на вратата, например, не се втурвайте да видите кой е, а първо излейте водата или направо вземете бебето с вас. Само минутка е достатъчна да се стигне до удавяне. Тоалетната чиния, пълни кофи и легени също представляват риск.

Извън дома, винаги наблюдавайте бебето/детето в близост до шадраван, езерце, или друго водно пространство. В редица страни удавянето е водещата причина за смъртност сред малките деца.

Не слагайте бебето да спи по корем.

Това доказано увеличава риска от синдром на внезапната детска смърт, при който бебето внезапно спира да диша, докато спи. Съвременните препоръки са за спане по гръб, като в България някои специалисти препоръчват и спане настрани с редуване на страните.

За да осигурите на бебето безопасен сън, сложете го да спи във вашата спалня, но на отделно легълце. Спанете в едно легло с бебето е рисково, ако сте употребявали алкохол или наркотици, или ако сте прекалено изморени. Друг рисков фактор е тютюнопушенето.


Пасивното вдишване на цигарен дим – дори от електронни цигари – наруваша дишането, сърдечния ритъм и растежа на бебето.


Използвайте твърд матрак, без възглавнички, плюшени играчки или одеалца около главичката на бебето. В обсега му не бива да има никакви въжета, включително висящи играчки, защото те носят риск от задушаване. Не претопляйте бебето. Педиатрите препоръчват температурата на стаята по време на сън да бъде около 20 градуса.

Още за грижите за новороденото може да намерите here


Безопасна среда за игра вкъщи

Колкото повече детето пораства, толкова по-ентусиазирано се опитва да достигне всяко кътче вкъщи и понякога дори успява. Не чакайте детето да ви покаже колко опасности се крият в дома ви. Най-добре е да предвидите ходовете на малкия откривател и да вземете мерки навреме.

⚠️ Обезопасете прозорците, балконите и стълбите.

Това са места, от които детето лесно може да падне и сериозно да се нарани. Ако живеете в къща със стълбище, най-добре е да инсталирате прегради, които да спират детето да се движи по стълбите самò.

Никога не оставяйте детето без надзор в стая с отворен прозорец, дори прозорецът да е нависоко. Много е вероятно то да се покатери на стол или табуретка и да стигне до перваза. Тъжната статистика, е че в България ежегодно се докладват фатални случаи на деца, паднали от високо по подобен начин.

⚠️ Прикрепете мебелите добре към стената.

Монтирайте ги с предназначени за целта скоби и монтажни елементи, така че да не могат да се движат. Имайте предвид, че децата обичат да се катерят по мебелите и една преобърната етажерка или скрин върху тях може да има фатални последици.

⚠️ Приберете и заключете отровните препарати.

Поставете лекарствата, козметиката и всякаква битова химия като перилни и почистващи препарати на място, където детето не може да ги стигне, дори ако се покатери.  Заключете шкафовете с опасни предмети със защитни ключалки.

⚠️ Дръжте всякакви дребни предмети далеч от бебето.

На 4 месеца бебетата вече започват да слагат всичко в устата си, което води до немалко случаи на задавяне и задушаване. Бъдете особено внимателни с играчките и найлоновите торбички. Имайте предвид, че бебето може да разглоби играчката на дребни части или да извади батериите, които при поглъщане са особено опасни.


Всеки предмет, който е достатъчно малък да се побере в празна ролка от тоалетна хартия, носи риск от задушаване.

Що се отнася до храненето, даването на твърди зеленчуци и плодове като суров морков и ябълка е най-добре да се отложи до втората година, а цели зърна грозде, пуканки и ядки – до четвъртата година. Винаги наблюдавайте бебето/детето, докато се храни.

⚠️ Обезопасете електрическите контакти.

Децата обичат да пипат навсякъде, дори да сте им казали, че не бива. Сложете предпазители на всички контакти и разклонители вкъщи.

⚠️ Пазете детето от изгаряне.

Не давайте на бебето/детето да си играе близо до запалена печка и в никакъв случай не го оставяйте самичко в стая, където има горящ огън. За секунди може да се стигне до тежко изгаряне или пожар.

Също така не пийте горещи течности, докато детето е в скута ви. Запалки, кибрити и други запалителни средства трябва да са недостъпни за децата.


БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ

Ваша отговорност е да осигурите на детето възможно най-безопасното пътуване в колата и да го научите как да се пази от колите, когато е пешеходец.

Винаги возете бебето/детето в подходящо за възрастта му столче за кола. Това може да спаси живота му. Американската администрация за безопасност на движението по пътищата изчислява, че повече от половината случаи на загинали деца в катастрофи е можело да бъдат предотвратени, ако децата са били правилно закопчани в столче.

По закон в България децата трябва да се превозват в подходяща за възрастта система за обезопасяване до 12-годишна възраст или до достигане на ръст 150см.  


Sources:

World Report on Child Injury Prevention. World Health Organization 2008

https://www.ssscb.org.uk/wp-content/uploads/2020/04/Child-Safety-Booklet.pdf

https://www.nyc.gov/assets/acs/pdf/child_safety_booklet.pdf

https://roditel.unicef.bg/pages/bezopasnost

Cover photo by Jackie Hope from Unsplash

Photo by Jep Gambardella: https://www.pexels.com/photo/little-boy-trying-to-climb-up-a-stair-gate-6223621/


www.activecitizensfund.bg

"This publication was created with the financial support of the Active Citizens Fund Bulgaria under the Financial Mechanism of the European Economic Area. The entire responsibility for the content of this publication lies with the Health and Social Development Foundation and under no circumstances can it be assumed that this publication reflects the official opinion of the Financial Mechanism of the European Economic Area and the Operator of the Active Citizens Fund Bulgaria."

Categories: Blog