Продължаваме темата от previous article с още от най-честите състояния, налагащи оказване на първа помощ. Както вече стана ясно, в такива случаи е важно да запазим самообладание, за да не плашим допълнително детето. Колкото по-добра е подготовката ни, толкова по-вероятно е да реагираме адекватно в стресовата ситуация.

В статията отново ще приложим видеа с инструкции от Андриан Георгиев от FirstAidbg.com. Изгледайте ги внимателно. За да сте истински подготвени, съветваме ви да преминете през обучителен курс по първа помощ за деца.


Кървене от рани

Раните и охлузванията са неизбежна част от детството. В почти всички случаи те не са толкова сериозни, че да налагат спешна помощ и можем да се справим с тях в домашни условия.

Първо успокойте детето, като го прегърнете и му кажете, че ще се оправи. Дори раната да е малка, малките деца се плашат и е важно да зачетем чувствата им. Почистете мястото с вода и сапун. За допълнителна дезинфекция може да обработите с риванол. Не слагайте спирт или йод върху самата рана, а само върху здравата кожа около раната. Слежете лепенка и в следващите дни следете за признаци на инфекция като нарастваща болка, зачервяване, гной, подуване. При наличие на такива заведете детето на лекар.

Ако се касае за по-дълбока рана с обилно кръвотечение, трябва да вземете по-сериозни мерки. Покрийте раната със стерилна марля или ако нямате, с чиста кърпа. След това притиснете раната с чисти ръце, бинт, суха кърпа или шал, така че да забавите кръвотечението и помогнете на кръвосъсирването. Вдигнете наранената част от тялото нагоре – над нивото на сърцето.

Натискът върху раната трябва да е постоянен и директен за поне 10 минути. Не се изкушавайте да махате превръзката предварително. Ако се напои с кръв, сложете нова отгоре.

В случай, че раната е дълбока и зееща и/или не можете да овладеете кръвотечението в рамките на 10 минути, заведете детето в спешното отделение или повикайте линейка. Възможно е да има нужда от шевове. Ако има нещо, което стърчи от раната, не го махайте. Продължете да натискате около предмета и потърсете спешно лекарска помощ.

Вижте видеото на FirstAidbg.com за оказване на първа помощ при силно кръвотечение. Слагането в легнало положение, вдигането на краката и покриването с одеяло са мерки при опасност от шок.


Кървене от носа

Кръвотечението от носа е неприятно, но рядко е повод за притеснение. То се случва често при децата и обикновено се причинява от чоплене, издухване, чувствителни кръвоносни съдове, сух въздух, удар. Ето как да го спрете:   

Source: https://www.facebook.com/firstaidbg/photos/a.644699295544343/4114034041944167/?type=3

Счупена кост

При съмнения за счупена кост, заведете детето в спешното отделение. Не му позволявайте да движи нараненото място и не се опитвайте да наместите костта. За да намалите отока, сложете студен компрес на път към болницата.

Ако травмата е в областта на таза, бедрата или гръбначния стълб, не местете детето, а повикайте веднага линейка.

Гърч

Гърчовете могат да бъдат много плашещи, но в повечето случаи не причиняват трайни увреждания.

Най-типични за детската възраст са температурните гърчове. Те се появяват, когато телесната температура на детето се повиши много рязко. Характерни са за възрастта между 6 месеца и 5 години, тъй като тогава мозъкът още се развива и узрява. Ако детето веднъж е минало през температурен гърч, има вероятност епизодът да се повтори дори без толкова висока температура. Посъветвайте се с лекар как да го предотвратите.

По време на самия гърч най-важното е да обезопасите зоната около детето. Разчистете всякакви предмети, в които то може да се удари. Сложете нещо меко под главата му и го обърнете настрани, за да не се задави със слюнка или повърнато.  

Какво да НЕ правим?

Не се опитвайте да потиснете гърча, като придържате детето насила. Така можете да причините сериозни травми като счупвания и изкълчвания. Не слагайте нищо между зъбите на детето. Това също може да нарани челюстта. Гърчовете НЕ водят до гълтане на езика.Засечете колко време продължава гърча – това е важно за лекарите в последствие. За да смъкнете по-бързо температурата на детето, го съблечете и сложете студени компреси на челото, врата и подмишниците. Не използвайте оцет за компресите, защото той може да изгори нежната детска кожа.

Захласване

Захласването също може да бъде много стресиращо за родителите, но не представлява никаква опасност за детето. То няма нищо общо с епилепсията и няма нужда от лекуване. Дължи се на мускулен спазъм на част от дихателните органи. Характерно е за възрастта 6 месеца – 5 години.

За разлика от епилепсията, захласването се случва само ако детето е изпитало някаква много силна емоция – страх, болка, гняв, разочарование. В резултат на това то заплаква толкова силно, че не може да си поеме въздух.

В общия случай детето успява да проплаче отново след 20-30 секунди и се връща бързо към нормалното му състояние. В по-редки случаи захласването е по-продължително и детето изпада в безсъзнание за няколко секунди. Тогава мускулите му се отпускат и то бързо започва да диша отново от само себе си. Този по-дълъг епизод може да бъде съпроводен с промяна на цвета на кожата, скованост, конвулсии, дъговидно извиване на тялото назад и промяна на цвета на кожата.

Както при гърча, ако детето се захласне, не го тръскайте и не слагайте неща в устата му. Опитайте да духнете в лицето му или да плеснете с ръце. Някои деца се разсейват от това, но при други не помага. Ако изпадне за секунди в безсъзнание, завъртете го на една страна и внимателно отведете главата назад, за да освободите дихателните пътища. То ще продиша само.

Опарване и изгаряне

Изгарянията са друго често срещано нараняване при децата. В повечето случаи те са резултат от поливане с горещи течности (вода, чай, супа) или пипане на горещи повърхности около печки и котлони.

Ако детето без да иска пипне горещия тиган, най-първото и важно нещо, което трябва да направите, е да охладите засегнатия участък. Топлината има свойството да „дълбае“ тъканите в дълбочина и затова колкото по-добре охладите кожата, толкова по-малко поражения по нея ще има.


Как става охлаждането? Не използвайте лед. Потопете опареното в съд с хладка (а не студена) вода или го дръжте под течаща хладка вода за 10 минути. Така ще намалите болката и ще ускорите заздравяването.


След охлаждането покрийте раната с чиста суха превръзка като стерилна марля. Не мажете с мазнини като олио, мас или кокосово масло! Мазнините задържат още повече топлината и могат да влошат състоянието. Също така не ползвайте домашни лекове като кисело мляко или ракия! Те изсушават кожата, което забавя заздравяването. Вместо това се консултирайте с лекар какъв мехлем или гел да използвате.

Ако изгарянето е по-сериозно, със силна болка и мехури, заведете детето в спешното отделение, като първо охладите кожата за 10 минути и след това я покриете с марля или обикновено кухненско фолио, за да задържите влагата. При най-сериозните изгаряния от трета степен не мокрете и не мажате участъка с нищо. Покрийте го с чиста кърпа без да стягате и извикайте линейка.

Алергичен шок

Без дори да подозираме, детето може да има силна алергия. Сред най-опасните алергени са храни като ядки, ягоди и морски дарове, ужилването от пчела и някои лекарства. Те могат за минути да предизвикат анафилактичен шок – животозастрашаващо състояние, което води до затруднено дишане, подуване, обрив, внезапно падане на кръвното налягане и други признаци на шок.

В такива ситуации най-добре е да имате наличан предписан от лекар медикамент срещу алергия като инжекция с урбазон. Ако нямате, а гърлото и езикът започнат да се подуват, сложете студен компрес на врата и гърдите. Потърсете спешно лекарска помощ. Сложете детето да легне и непрекъснато следете дали е в съзнание и дали диша.


Вижте видеото по-долу с полезни насоки от нашите партньори FirstAidbg.com, направено от платформата за родители “1 наум”.


Sources:

https://firstaidbg.com

First and CPR. Nurse-family partnership. The Regents of the University of Colorado, a body corporate. MY CHILD – How Can I Keep My Child Healthy? Copyright 2015.

https://kidshealth.org/en/parents/nose-bleed.html

https://roditel.bg/parva-pomosht-pri-schupvania-izkalchvania-i-natartvania-pri-detsata

https://1naum.com/zahlasvane-kakvo-da-pravq

Cover photo by CDC from Unsplash


www.activecitizensfund.bg

"This publication was created with the financial support of the Active Citizens Fund Bulgaria under the Financial Mechanism of the European Economic Area. The entire responsibility for the content of this publication lies with the Health and Social Development Foundation and under no circumstances can it be assumed that this publication reflects the official opinion of the Financial Mechanism of the European Economic Area and the Operator of the Active Citizens Fund Bulgaria."

Categories: Blog