Лятото предоставя безброй възможности за игри и вълнуващи занимания.

Криеница, гоненица, топка, тебешир, сапунени балончета – това са само няколко от „класиките“, които всички деца обичат.

А за децата, играта не е просто забавление. В ранните години тя е основата на ученето. Докато играят, децата неусетно стават по-силни, по-умни, по-сръчни и по-изобретателни. Научават се как да играят с другите деца и да спазват правила.

Играта дава на децата нещо много ценно – възможността да експериментират. Така те се упражняват в това да намират решения на проблемите и трупат увереност.

Играта на воля навън е особено полезна. На двора, зад блока или в парка, контактът на децата с природата ги зарежда и обогатява познанията им за света около тях. От кое дърво са тези плодове? Кои насекоми хапят и кои не? На какво ти прилича този облак? Заниманията на въздух, сред природата, а не срещу екрана на телефона, правят децата по-щастливи, по-спокойни и по-здрави.

В тази статия ще ви представим няколко идеи за занимания на открито, които са хем лесни за изпълнение, хем изключително забавни и полезни за децата. Това, че са на открито има още едно голямо предимство – децата ще могат да цапат без задръжки!

1. Игри с вода

Децата обожават да си играят с вода. И докато вкъщи разливането на вода се счита за беля, навън в горещото време мокренето направо е препоръчително.

Ето едно занимание, което съчетава няколко любими нещата на децата. В голям съд, примерно леген, сложете дребни играчки и пръст, в която децата да ги заровят. Добра работа биха свършили детските колички. Друг леген напълнете със сапунена вода. Задачата на децата е да изцапат, а след това да измият играчките! Ако предпочитате, може да дадете на детето да измие няколко пластмасови чинии и чаши. Децата се учат като имитират възрастните и много ще забавляват, ако ги оставим да се развихрят без обичайните „Внимавай, ще се счупи!“ или „Недей, ще се намокриш!“.

Този тип игра се нарича сензорна, защото ангажира активно сетивата на детето. То пипа, мачка, бърка, стиска, смесва, помирисва, изследва. Плюсовете на сензорната игра са много! Тя има страхотно въздействие върху развитието на мозъка и е толкова интересна, че детето може да играе самостоятелно дълго време.

Друго много увлекателно занимание е пренасянето и преливането на вода. От кофичката в багерчето или от легена в тенджерата, дайте на детето задачата да транспортира водата лъжичка по лъжичка. Така то ще развие своята координация, сръчност, концентрация и дори математическо мислене.


2. Игри с природни материали

Камъни, листа, пръчки, растения, шушулки, жълъди и кестени – децата винаги намират начин да играят с тези съкровища oт природата.

Една класическа игра, например, е правенето на „супа“ от природни материали. В малък съд децата готвят супа с вода, прясно откъсната трева, цветчета, билки, пръчки и каквото друго намерят за подходящо. В процеса сетивата отново играят голяма роля и децата могат да вдишат колко хубаво ухае тяхната супа. Имайте обаче едно на ум и се уверете, че децата играят само на ужким, без да опитват гозбата на вкус!


3. Творчески занимания

Представяме ви една идея, вдъхновена от най-летния от всички плодове – динята! За нея са необходими няколко стари домакински гъби, ножица, боички и хартия. Изрежете гъбите във формата на резени диня – по-малки и по-големи – и ги потопете в боята. Така те ще се превърнат в печатите, с които децата ще рисуват. Не пропускайте да включите и децата в подготовката за задачата. Попитайте ги: „Какъв цвят е динята? Кои са различните й части? Какви бои ще ни трябват?“

А ако търсите нещо творческо, но по-лесно за изпълнение? Ето го – рисуване по земята или стената просто с … вода! Нуждаете се единствено от вода и четка, като четката дори може да бъде заменена с природни материали (например листа). Окуражете децата да рисуват, да пишат букви и цифри, да развихрят въображението си. Обяснете, че рисунките скоро ще изчезнат и поговорете за свойствата на водата – ето и един важен урок по Околен свят.


И не забравяйте! Слънцето и горещина през лятото крият опасности. Децата са особено застрашени от топлинен и слънчев удар.  Ето как да ги предотвратим:

  • По-малко игра през най-горещото време от деня
  • Повече игра на сянка
  • Задължително носене на шапка
  • Носене на леки и проветриви дрехи с дълги ръкави и дълги крачоли
  • Чест прием на течности, най-добре вода


www.activecitizensfund.bg

"This publication was created with the financial support of the Active Citizens Fund Bulgaria under the Financial Mechanism of the European Economic Area. The entire responsibility for the content of this publication lies with the Health and Social Development Foundation and under no circumstances can it be assumed that this publication reflects the official opinion of the Financial Mechanism of the European Economic Area and the Operator of the Active Citizens Fund Bulgaria."

Categories: Blog