В предишните ни статии разгледахме колко ценна е майчината кърма за бебето. Процесът на кърмене обаче, особено в началото, може да бъде съпроводен с предизвикателства. Бебето не винаги успява да засуче добре, което води до разраняване на зърната и болка. Освен това, когато сученето е неефективно, гърдите остават пълни, в резултат на което намалява производството на кърма. В някои случаи се стига до твърде ранно отбиване.

Този сценарий може лесно да се предотврати, ако знаете как да помогнете на бебето да засуче добре. Затова ще ви дадем 6 конкретни стъпки, които да следвате при слагането на гърда. Запознайте се с тях още преди раждането. Така ще бъдете по-подготвени в родилния дом и ще увеличите много шансовете за успешно кърмене.

Пози „люлка“ и „кръстосана люлка“. Източник: https://llli.org/breastfeeding-info/positioning

В тази статия ще ви запознаем с позата за кърмене, наречена „кръстосана люлка“. Това е най-подходящата поза за първите седмици, когато с бебето още се учите какво да правите. Тя ви дава повече контрол над засукването в сравнение с класическата поза „люлка“, при която често се случва новороденото да навежда главата си толкова надолу, че да не може да отвори широко уста. (Пробвайте да приближите брадичката си до гърдите и да отворите широко уста – трудно е, нали?)

Широкото отваряне на устата и поемането на възможно най-голяма част от гърдата – а не само на зърното – са ключът към успешното засукване. Помнете – не оставяйте бебето да ви дъвче и разранява. Ако това се случва, значи има проблем. Кърменето не трябва да боли.

Как да помогна на бебето ми да суче ефективно?

Source: https://prenatalinsights.com/blog/latch-the-first-fundamental-of-breastfeeding/


Стъпка 1: Седнете удобно

Седнете удобно, с крака стъпили на пода за опора. Сложете възглавница зад гърба ви и се облегнете. Кърменето, особено в началото, ще отнема голяма част от времето ви и е важно да не ви причинява дискофорт.

Стъпка 2: Сложете бебето върху възглавница

Сложете друга възглавница или одеяло в скута ви и поставете бебето върху тях, така че да бъде приблизително на нивото на гърдите ви. Според размера на гърдите може да са ви необходими и повече от една възглавница – важното е да не трябва да се надвесвате над бебето или да го повдигате с ръце, за да може то да стига зърното.


Стъпка 3: Нагласете бебето да легне настрани, с коремче към вас

Обърнете цялото тяло на бебето към вас, а не само главата. Привлечете го плътно до себе си. Коремчето му трябва да се опира във вашия корем.

Така обърнато настрани, главата на бебето се опира в гърдата, от която ще храните, а тялото идва под другата гърда. Дупето е прибрано под лакътя ви, а краченцата отиват към гърба ви. Ухото, рамото и хълбокът на бебето са в права линия. Долната му ръчичка остава захлюпена под гърдата, от която ще храните, и няма да ви пречи.  Стъпка 4: Използвайте ръцете си

За да помогнете на бебето да поеме повече от гърдата в устата си, я притиснете с ръка „като сандвич“. При поза кръстосана люлка лявата ръка хваща лявата гърда и съответното дясната ръка хваща дясната гърда. Палецът и показалецът образуват буква „С“.  Пръстите ви трябва да са близо до ареолата (по-тъмната кожа около зърното), но не върху нея, за да не пречат на бебето.

С другата ръка придържайте главичката на бебето. Дланта е разтворена зад вратлето и го подкрепя, като палецът и показалецът са зад ушичките. Така давате опора на раменете и лесно можете да контролирате накъде отива главичката. Не натискайте бебето директно по главата, защото това ще го накара да шава повече.


Стъпка 5: Нагласете бебето така, че зърното да сочи носа на бебето

Не насочвайте зърното директно към устата на бебето. Вместо това, нагласете бебето, така че зърното да сочи нослето, горната устна или небцето. Това ще предизвика бебето да извие леко главичката си назад и да отвори широко уста. Брадичката трябва да бъде прилепнала към гърдата, а нослето да не се докосва изобщо.

Представете си как ние възрастните пием най-лесно чаша вода – с глава извита леко назад. Сученето при бебетата се случва на същия принцип.


Стъпка 6: Изчакайте бебето да отвори широко уста

Тази стъпка не винаги е лесна, но бъдете търпеливи. Ако избързате и бебето засуче „плитко“, тоест с леко отворена уста, това ще травмира зърното, а бебето ще остане гладно.  

Един трик, който можете да използвате, е да погъделичкате горната устна на бебето със зърното. Това задейства в него рефлекс за отваряне на устата. Когато устата е широко отворена, бутнете раменцата на бебето напред.

При добро дълбоко засукване бебето поема зърното и 2-3 см от гърдата зад него. Зърното стига задната мека част на небцето, а не остава при твърдите венци. Устните са извити навън, като на рибка. Брадичката докосва гърдата.

Ето още нагледни илюстрации на дълбоко и плитко засукване и краткo анимирано клипче (на английски език) на правилно засукване.

Източник: Scottish Government

Какво да правя, ако…?

Бебето е прилепило нослето си в гърдата толкова плътно, че се чудя как диша.

Приберете дупето на бебето още по-плътно до вас. Това ще го накара да извие леко главата си назад, което ще освободи нослето.

Не успея да поставя бебето добре от първия път.

Източник: https://www.breastmilkcounts.com

Не се притеснявайте – опитайте пак. За да можете безболезнено да освободите гърдата си, пъхнете пръст в ъгълчето на устата на бебето, между венците. Така ще нарушите вакуума.

Проблемите с кърменето продължават.

Има редки случаи, в които проблемът идва от особеност при бебето (например, къса юздичка на езичето). Ако нещо в кърменето продължава да ви притеснява, най-добре е да се обърнете към лекар или специалист по кърмене.

Доброволните консултанти по кърмене към „Подкрепа за кърмене“ и „Ла Лече Лига“ помагат на майките безплатно, в родилния дом или вкъщи. Вижте повете на http://www.podkrepazakarmene.com and https://lllbg.org


Sources:

http://www.podkrepazakarmene.com/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B5-%D1%81-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-136.html

https://xedra.wordpress.com/2012/01/10/cross-cradle/

https://prenatalinsights.com/blog/latch-the-first-fundamental-of-breastfeeding/

https://www.breastmilkcounts.com/breastfeeding-basics/how-to-latch/

https://nurturingmilk.com/how-to-get-a-deep-latch/

https://lllbg.org/2013/07/osnovi-karmene-chesto-sreshtani-problem/

https://llli.org/breastfeeding-info/positioning/


www.activecitizensfund.bg

"This publication was created with the financial support of the Active Citizens Fund Bulgaria under the Financial Mechanism of the European Economic Area. The entire responsibility for the content of this publication lies with the Health and Social Development Foundation and under no circumstances can it be assumed that this publication reflects the official opinion of the Financial Mechanism of the European Economic Area and the Operator of the Active Citizens Fund Bulgaria."

Categories: Blog