Как ще мине първият ден? Ще плаче ли детето ми? Дали ще успее да свикне бързо?

Ако на детето ви предстои да тръгне на детска градина, вероятно си задавате тези и още въпроси. Нормално е да имате притеснения – все пак вие и вашето дете сте прага на нещо съвсем ново. Тръгването на детска градина бележи нов етап в детското развитие, в среда, много различна от семейната, и е съвсем естествено то да бъде съпроводено с предизвикателства.

Заниманията в детската градина са изключително ценни за развитието на мозъка.

Едно от предизвикателствата е трудната раздяла с родителя. До този момент детето е разчитало главно на мама и татко за комфорт и успокоение. Тяхното присъствие му е давало сигнал, че е в безопасност и че има кой да откликва на нуждите му. Затова и трудната раздяла всъщност може да се тълкува като добър знак – тя показва, че детето има добра връзка с родителите си.

С порастването обаче детето вече има нужда да се научи да бъде по-самостоятелно. Ходенето на детска градина е изключително важно на този етап, защото там то придобива ключови умения и навици и се подготвя за училище. Учи се как да общува, да играе с връстници, да спазва правила и владее емоцииите си. Става по-отговорно и по-уверено, че може да се справя само.


Колко време ще продължи адаптацията на моето дете?

Всяко дете е различно. Може да отнеме седмица, две, месец или повече. Зависи от характера на детето, здравословното му състояние, семейната обстановка и най-вече от вашата нагласа. Помнете, че адаптацията е процес и някои дни ще са по-трудни от други. Дори децата, които тръгват с желание, изживяват криза на по-късен етап, когато стигнат до реалното осъзнаване какво им се случва.

Важно е да се въоръжите с търпение и да бъдете максимално подкрепящи. Не се сърдете на детето, ако плаче, и не се поддавайте на неговите сълзи. То има нужда вие ясно да заявите как ще протичат дните му отсега нататък и да го окуражите, че ще се справи. Проявете постоянство и бъдете уверени, че правите най-доброто за него. Излъчвайте тази увереност и спокойствие с гласа и лицето си – детето попива от вашите емоции.


Бъде сигурни, че вие като родител имате голяма роля в начина, по който протича адаптацията. Следващите съвети ще ви помогнат да преминете през този етап по-лесно.

Преди първия учебен ден (и редовно след това)

Децата, които имат изградени навици, свикват по-лесно в детската градина. Това включва умението да се хранят и заспиват сами и да ходят на гърне.
 • Подгответе детето, като му разказвате подробно за детската градина. Обяснете му какво ще прави там, с кого ще бъде, какъв ще бъде дневният му режим, кога ще идвате да го взимате.
 • Пригответе заедно с детето „специалната“ раничка с принадлежности за детската градина. Оставете го да избере някои от нещата, които да сложи в нея. Подчертайте, че детето вече е голямо и затова има тази привилегия.
 • Оставете детето да си вземе любима играчка от вкъщи в детската градина. Може да му дадете и нещо, което да му напомня за вас – например кърпичка с познат аромат. Целта е този предмет да му носи спокойствие, усещане за нещо лично и познато. Уверете се, че правилата на градината позволяват носенето на играчки от вкъщи.
 • Играйте често на „детска градина“ вкъщи. Разигравайте сценки с плюшените играчки, които отиват на детска градина, седят на въображаеми столчета, хапват, спят и др. Някоя от играчките може плаче, а друга да я успокоява. Проявете въображение и следвайте инициативата на детето.
 • Не заплашвайте детето с детската градина. Понякога е лесно да изпуснем реплика като „Ще видиш ти как в детската градина ще те научат си изяждаш супата“. Така само ще изплашите допълнително детето.

 

Моментът на изпращането и раздялата

За някои деца моментът на раздялата е труден и съпроводен с много плач. От родителска гледна точка също не е лесно. Очаква се да изпратите детето с увереност и усмивка, макар сърцето ви да е свито. Ето какво съветват специалистите:

 • Колкото и да бързате, гушнете детето, целунето го, кажете му, че го обичате и че всичко ще бъде наред. Важно е да му напомните кога ще го вземете от детската градина (обикновено след като се наспи и хапне следобедната закуска).
 • Не правете разделите дълги. Веднъж казали „чао“, непременно тръгнете, дори и в този момент детето да плаче. Имайте доверие на персонала, че детето ще се успокои.
 • Старайте се да не изглеждате тревожни, тъжни или уплашени. Детето се ориентира по вашата реакция дали е попаднало на добро място и има ли защо да се безпокои.
 • Не се измъквайте, докато детето не гледа. Така само ще подхраните страха му от изоставяне.
 • Превърнете вървенето до детската градина в забавен ритуал. Случва се децата да се разплачат още по пътя, затова бъдете подготвени с песничка или нещо друго, което да го разсее (примерно, история за мравките по пътя, които също отиват на детска градина).

Детето ми казва, че не иска да ходи на детска градина и плаче истерично. Да го задържа ли вкъщи?

Не. Това е погрешна практика, която забавя много процеса на адаптация. Проявете настоятелност, постоянство и търпение. Детето има нужда от ясни граници и ако види, че сте склонни да ги нарушите, ще ви бъде много по-трудно след това.

Обяснете на детето, че е нормално новите неща да ни струват трудни в началото и това да ни натъжава. Дори на възрастните им се случва да им е трудно на нова работа. Постепенно обаче свикваме. Детската градина е мястото, където ходят порасналите деца от понеделник до петък и това не може да се промени. Там те научават много важни неща и играят с други деца.

Вкъщи след детската градина

 • След като вземете детето от детската градина, направете нещо забавно заедно. Поиграйте навън и се заредете с положителни емоции.
 • Поприказвайте си приятелски и ненатрапчиво с детето как е минал денят му. Попитай го какво е хапнало, с какви играчки е играло, дали се е запознало с някого. Разкажете му за вашия ден. На тази възраст децата още не умеят да изразяват добре чувствата си и затова може да го питате индиректно как е минал денят на неговата играчка.
 • Не питайте детето въпроси като „Хареса ли ти в детската градина?“ или „Ще ходиш ли утре на градина?“. Така ще му внушите, че там може и да е лошо и че има възможност да не се ходи.

„Асоциация родители“ е направила цял наръчник с полезни практически съвети за родителите на деца в детската градина. Прилагаме 7 от тях.

 • Вярвайте на детето и уменията му за адаптиране!
 • Вярвайте на детската градина!
 • Бъдете търпеливи и подкрепящи!
 • Използвайте още първите дни за създаване на позитивно отношение на детето към новото място! Опитайте се да превърнете началото в нещо като мини празници. Забавлявай те се, докато отивате на градина.
 • Ако детето плаче и не иска да отиде на детска градина, гушнете го, успокойте го, разкажете му колко вълнуващи моменти го очакват.
 • Бъдете едновременно подкрепящи, но и ясно поставящи граници, че детето тръгва и ще ходи на градина. За децата е много объркващо тръгването и спирането от градина. В повечето случаи, след първите дни в градината децата разбират, че това, което им се случва, ще е нещо ново и за постоянно. Именно тогава е и един от най-трудните периоди. Извървете пътя с търпение и разбиране.
 • Създайте и следвайте режим! Детето трябва да се е наспало достатъчно добре. Хубаво е да става около час преди излизането, за да има време да се разсъни, да се приготви и да тръгне спокойно!

Source: „Добре дошли в детската градина, родители!“ , Асоциация РодителиSources:

Наръчник „Добре дошли в детската градина, родители!“ , Асоциация Родители

https://www.earlychildhoodlane.org/blog/supporting-your-childs-separation-challenges

https://shushulka.com/article/kak-da-pomognem-na-sebe-si-i-deteto-pri-tragvane-na-yasla-ili-detska-gradina


www.activecitizensfund.bg

"This publication was created with the financial support of the Active Citizens Fund Bulgaria under the Financial Mechanism of the European Economic Area. The entire responsibility for the content of this publication lies with the Health and Social Development Foundation and under no circumstances can it be assumed that this publication reflects the official opinion of the Financial Mechanism of the European Economic Area and the Operator of the Active Citizens Fund Bulgaria."

Categories: Blog