Празникът Баба Марта е чудесен повод да запретнем ръкави и заедно с детето да се отдадем на ръчно творчество.

От една страна, така ще помогнем на детето да упражнява своята сръчност. Фината моторика, както знаем от предишните ни статии по темата, е много важна за цялостното развитие на детето. Това са всички фини и прецизни движения на пръстите, които детето трябва да извърши, докато майстори мартеничките – да среже конеца, да го омотае, усуче и прочие.

От другата страна, всеки подобен вид съвместни занимания с детето са прекрасен начин да прекараме пълноценно време заедно. Това е възможност да си поговорим непринудено, да се опознаем и да покажем на детето нашата обич и подкрепа. По този начин ние му помагаме да расте уверено, щастливо и здраво – психически и физически.

Представяме ви 4 идеи за мартенска украса, които лесно ще направите с най-малките. Оставете децата да участват максимално, без да се притеснявате за финалния резултат. Важното е те да се почувстват можещи и да се забавлявате заедно!

1. Мартенички от ръчички

Необходими материали: бяла и червена хартия, ножици, молив за очертаване на ръчичките, бяла и червена прежда или обикновен канап за връзване

Ето един лесен начин и много симпатичен начин да направите мартенска украса. Децата очертават ръчичките си с молив – едната върху бял, а другата върху червен картон или хартия. След това изрязват ръчичките с ножичка, като тук според уменията им преценете докъде да помагате.

За да свържете двете хартиени „мартенички“, използвайте обикновен канап или усучете бяла и червена прежда в шнурче. Усукването става лесно и също така много забавлява децата. Отрежете около 20 см бяла и червена прежда, след което ги свържете с възел в единия край. Хванете здраво преждата от едната страна, а детето – от другата, и опънете.

Така застанали прави един срещу друг, започнете да навивате (усуквате) преждата. Тъй като на малкото дете ще му бъде трудно да усуква тънката прежда, залепете преждата за картонче, както е показано на видеото по-долу. По този начин неговата задача ще бъде само да обръща картончето.

Източник: https://www.youtube.com/watch?v=pgOLrm9c5EA

Навиването трябва да е в обратни посоки. Ако единият навива към прозореца, например, другият трябва да навива към вратата. Помогнете на детето с посоката. Продължете навиването, докато усетите, че преждата е добре обтегната. Може да използвате възможността да броите на глас пред детето, за да стимулирате неговите математически умения. Например, „Хайде да навиваме, докато преброим 3 пъти до 10.“

Накрая хванете възела, където цветовете се съединяват и приближете двата свободни края един до друг. Държейки възела, пуснете краищата и вижте как двете прежди започват да се преплитат. Детето ви ще гледа във възторг, все едно е станала магия!

2. Картичка от прежда

Необходими материали: бяла хартия, цветен картон, молив или флумастер, бяла и червена прежда, ножица, лепило

Нарисувайте върху лист хартия големи мартенички. Може да използвате и готов шаблон, като този тук. Залепете прежда по очертанията на мартеничките и оставете детето да ги запълните, като залепи още прежда отвътре. Може да му дадете предварително нарязана прежда или да го оставите само да я нареже, според възможностите му. Накрая за по-голям контраст изрежете и залепете на цветен картон. Картичката е готова!

Тази идея е подходяща и за най-малките, тъй като те ще се справят със залепването. Важно е да сме търпеливи и да не се притесняваме от неизбежното цапане.

3. Мартеници от тесто


Необходими материали: 1 ч.ч брашно, половин ч.ч. сол, половин ч.ч. вода, бои, четка, точилка, формички за сладки

За следващата идея не ни трябва нито прежда, нито хартия. Тези нестандартни мартенички се правят от тесто. Е, то не става за ядене, но със сигурност става за забавление. Децата обожават да смесват продуктите, да мачкат тестото с ръчички и да правят от него красиви формички. Освен това, този вид занимания, наречени сензорни, са изключително полезни за развитието на мозъка.

Ето как се правят тези интересни мартенички. Заедно с детето, смесете продуктите и омесете добре брашното. Разточете го с дебелина около 1 см и с помощта на сладкарски формички, формички за пластилин или просто чаша, изречете фигурки. Направете малки дупчици във фигурките с помощта на дръжката на четка за рисуване.

Когато фигурките изсъхнат, ги оцветете с червена и бяла боя. Оставете детето да прояви своето въображение. Промушете прежда, конец или канап през дупчиците, за да можете да окачите фигурките, където пожелаете.

4. Клонче – мартеница

Необходими материали: клонче от дърво или храст, бяла и червена прежда, ножица

С тази идея можете лесно да си направите украса от природата. Необходимо ви е само подходящо клонче. Оставете детето да отреже и намотае прежда около клончето – колкото и където пожелае. На клончето може да закачите и миналогодишните мартенички, които се чудите какво да правите. Така украсеното клонче-мартеница поставете във ваза и оставете да украсява вашия дом този месец.

Източник: https://www.dechica.com/zanimavki/zanimavki-martenici/%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%ba%d0%bb%d0%be%d0%bd%d1%87%d0%b5/


За финал ви предлагаме едно кратко стихче, на което да научите вашето дете. Повторете го на детето няколко пъти. Изиграйте го. Направете пауза преди думичките „бързала“, „вързала, „червени“ и „засмени“, така че детето само да се сети какво следва. Така едно стихче може да се превърне в игра за запомняне, в упражнение за римуване, или в цяла сценка.

„Баба Марта бързала,
мартенички вързала,
бели и червени,
весели, засмени.“ 🙂

Източници:

http://krokotak.com/2014/02/baba-marta-ot-nashata-poshta-3/

https://www.dechica.com/zanimavki/zanimavki-martenici/%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%ba%d0%bb%d0%be%d0%bd%d1%87%d0%b5/

http://krokotak.com/2010/02/kartitchka-za-baba-marta/

https://www.dechica.com/zanimavki/zanimavki-martenici/%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be/


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Категории: Блог