Есен е и за много родители това навява мисли за кални локви, студен вятър и сополиви нослета. Но не бързайте да затваряте децата вкъщи. Есента е прекрасна възможност за тях да учат, да изследват и да се развиват. С изобилието от цветове, аромати и интересни находки, които тя предоставя, децата ще учат неусетно за света около тях и ще се забавляват играейки.

Ето защо в тази статия ще ви представим как да направите есента още по-вълшебна и интересна за децата. Що се отнася до сезонните настинки – не се бойте от по-хладното време. Изберете подходящи дрехи и обувки и помнете, че играта навън през всички сезони е много полезна за здравето. Тя подсилва имунната система и предпазва децата от болести, насърчава детското любопитство и стимулира мисленето. Децата стават по-щастливи и по-спокойни.

Есента също е чудесен момент да запознаете децата със смяната на сезоните. Промените, които настъпват в природата, са толкова очевидни, че децата лесно ще възприемат идеята. Обяснете им защо листата пожълтяват, защо има толкова шума по земята и защо трябва да носят по-топли дрешки. Така ще им помогнете постепенно да придобият представа как тече времето.

Почерпете вдъхновение за есенни занимания от предложенията ни по-долу и не забравяйте, че да играете заедно с детето е едно от най-ценните неща, които можете да направите за неговото благополучие и развитие.

Заигравки с листа

Листата правят есента за децата наистина забавна. Кое дете не обича да се зарови в купчините нападали листа, да „пошуми“ в тях или да ги хвърли нагоре в небето, така че да „завалят“.

Листата са и един безкраен ресурс са полезни и развиващи занимания. Те могат да се използват в творчески проекти като колажи с листа, правене на отпечатъци от боядисани листа или „пастелени“ листа (вижте ефекта, когато натъркате пастел върху лист хартия, под който сте сложили паднало листо).


Сортирането на листа е друго занимание, което силно препоръчваме, защото подпомага много умственото развитие на детето. Съберете листа от парка и ги сортирайте по цвят, размер и форма. Поговорете за това от какви дървета идват различните листа. Пребройте заедно с детето листата от всеки вид – така изграждате основни математически умения.

Завихряне с вятъра

Едно от типичните неща за есента е ветровитото време. Макар и на пръв поглед нещо обикновено и не винаги приятно, за децата то може да бъде магично. Вятърът ангажира сетивата по много начини – той може да се усети, да се чуе и дори да се види – и децата обичат да използват въображението си в търсене на начини да го „уловят“.

Поговорете с децата за вятъра. Изследвайте го заедно – какво прави вятърът с листата, дърветата, шумата по земята. Как можем да определим откъде духа вятърът? Как звучи вятърът? Измайсторете с децата вятърни камбанки от подръчни материали и ги окачете на балкона или на двора. Носете шалче или лентичка, докато се разхождате, и наблюдавайте как се развява красиво във въздуха. Направете си вятърна въртележка или пуснете хвърчило – децата ще са във възторг.

За детето също е много забавно да влезе в ролята на вятъра. Каналът на offlinekids предлага една чудесна авторска игра, наречена „Вятърко“, при която вие ставате есенно листо, а детето е вятърът, който ви „отвява“ в дадена посока. Естествено, вие си избирате посоката, в която искате да бъде духнати, и това прави играта много полезна в моментите, когато детето просто не иска да върви напред.


На лов за даровете на есента

През есента децата стават истински ловци на съкровища. Природата предлага изобилие от богатства като листа, кестени, шишарки, иглички, жълъди, клонки, дървесна кора, шушулки и други. Когато излизате на разходка с детето по това време на годината, подгответе подходяща торбичка, и му поставете задачата да намери неща от списък със съкровища. Бъдете конкретни – например 2 червени листа, 3 кестена, 4 камъчета. С тази игра детето се учи да брои неусетно.

Събраните неща по време на разходката може да използвате за игра вкъщи. Единият вариант е да ги сложите в голяма кутия или кош, да прибавите няколко купички, лъжици и други безопасни предмети от домакинство и да оставите детето да играе свободно с тях – да ги мачка, разбърква, изсипва, подрежда и т.н. Този вид игра е много стимулираща за малките деца, защото ангажира всички сетива, подобрява фината моторика и развива мисленето.

Друг вариант е да използвате находките за творчески проекти – картички, колажи от залепени предмети, фигурки на човечета и животни, боядисани шишарки и кестени и много други. Изберете нещо, което да е подходящо за възрастта на детето и му помогнете да го измайстори, като го окуражавате и подкрепяте.


В кухнята с вкусовете на есента

Есента е богатство за всички сетива и непременно трябва да се опита и „на вкус“. Сезонните плодове и зеленчуци са изключително полезни, а колкото повече децата знаят за тях от малки, толкова по-склонни ще бъдат да опитват нови вкусове и да ядат здравословно.

Палитрата от цветове на есенните плодове и зеленчуци е пъстра като дъга. Жълти, червени и зелени ябълки, жълта царевица, оранжева тиква и моркови, бяло и черно грозде, син патладжан и сини сливи, зелено зеле и още и още. Обяснете на детето, че трябва да хапва храни с всякакъв цвят, за да е здраво и силно. Жълтите и оранжеви храни, например, ще направят сърцето и зрението му по-силни, а сините и лилави храни ще го направят по-умен.  

Друг трик, който мотивира детето да се храни здравословно, е да участва в готвенето колкото се може повече. Дори по-малките деца могат да бъркат яйцата в купата или да пасират крем супата с малко помощ. Освен това, готвенето тренира важни умения, защото изисква действия като броене, отмерване, пресипване на точното количество съставки и т.н. Не пропускайте да дадете на детето да вдъхне от аромата на подправките, за да се почувства като истински кулинар.

За още идеи и вкусни сезонни рецепти, вижте статията по-долу.


Източници:

https://www.earlychildhoodireland.ie/autumn/

https://www.careforkids.com.au/child-care-provider-articles/article/565/learning-about-seasons-with-autumn-colours

https://www.earlyyearscareers.com/eyc/enabling-environment/benefits-autumn-children/

https://www.youtube.com/@OfflineKids

https://www.webmd.com/parenting/what-is-sensory-bin-children

https://kidseatincolor.com

Заглавна снимка: Vitolda Klein от Unsplash


www.activecitizensfund.bg

„Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Фондация „Здраве и социално развитие“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази публикация отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Категории: Блог